‹ Takaisin

Every Day

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävä

Elokuvan synopsis

David Levithanin samannimiseen menestyskirjaan perustuva elokuva Every Day kertoo 16-vuotiaasta tytöstä nimeltä Rhiannon, joka rakastuu joka päivä eri kehossa elävään arvoitukselliseen henkilöön nimeltä “A”. Heidän välilleen syntyy poikkeuksellinen suhde, joten päivästä toiseen he pyrkivät aina löytämään toisensa tietämättä, mitä tai kenet huominen tuo tullessaan. Mitä palavammin Rhiannon ja A rakastuvat, sitä vaikeammalta tuntuu rakastaa ihmistä, jonka olemus muuttuu vuorokauden välein, ja niinpä he joutuvat lopulta tekemään ratkaisun, joka voi olla kummallekin heidän elämänsä rankin päätös. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Every Day on fantasiatarinansa kautta etäännytetty kuvaus ensirakkaudesta. Rakastuessaan ruumiittomaan A:han 16-vuotias Rhiannon joutuu pohtimaan omia todellisia arvojaan ja itsensä arvostamista parisuhteessa.

Elokuva tarjoaa hyviä roolimalleja ja tukee ihmissuhdetaitoja. Hahmot ovat perusluonteeltaan hyviä, ja arvostettuja ominaisuuksia ovat muun muassa toisen kuuleminen, kiltteys, huumorintaju, luottamus ja auttaminen. Fyysistä hahmoa vaihtava A pyrkii kunnioittamaan kohteitaan ja sotkemaan heidän elämäänsä mahdollisimman vähän.

Kaikki hahmot, joiksi A muuttuu kuuluvat jotakuinkin samaan, keskiluokkaiseen tai varakkaaseen sosiaaliluokkaan. “Valtaamiensa” henkilöiden kautta A tutustuu silti monen näköisiin, värisiin ja kokoisiin kehoihin ja sukupuoli-identiteetteihin. Myös henkilöiden elämäntilanteet vaihtelevat, ja A joutuu kohtaamaan muun muassa masentuneen itsetuhoiset ajatukset. Myös Rhiannonin isän myötä sivutaan kevyesti mielenterveysongelmia ja niiden aiheuttamaa häpeää perheessä.

Elokuvassa käsitellään ihmisyyttä filosofisena kysymyksenä: mikä todella erottaa ihmiset toisistaan, ja mikä meissä kaikissa on samaa yksilöllisiin ominaisuuksiin katsomatta.

Keskustelun tueksi

  • Mitä A:n kohtaaminen eri tilanteissa ja kehoissa kertoo pähenkilö Rhiannonista ja hänen identiteetistään?
  • Millainen on Rhiannonin ja hänen poikaystävänsä suhde? Mikä suhteessa on hyvää, mikä ei?
  • Millainen hahmo A on? Millaisilla sanoilla kuvailisit häntä?
  • Kuvittele, millaista olisi vaihtaa osia A:n kanssa vaikka viikoksi. Miten arvelet, että tällainen jakso vaikuttaisi sinuun? Tutustu myös Helsingin Sanomien tiedeartikkeliin “Empatiaa voi oppia – Monenlaisiin ihmisiin tutustuminen ja romaanien lukeminen tekevät maailmasta vähemmän pelottavan” (2.2.2018).
  • Kuinka A toimii joutuessaan henkilöön, jolla on itsetuhoisia ajatuksia? Tiedätkö, kuinka toimia jos ystävälläsi on esimerkiksi itsemurha-aikeita? “Itsemurha-aikeista puhuminen ei tutkitusti lisää itsemurhariskiä”, muistuttaa Suomen Mielenterveysseura. Valtakunnallisen kriisipuhelimen numero on 010 195 202. Tietoa ja neuvoja mielen hyvinvointiin löydät myös esim. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetistä.
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Every Day

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Every Day

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024