‹ Takaisin

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin

4-6
7-9
10-12
13-15
optimistinentoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Aja, nuori intialainen fakiiri, lähtee äitinsä ennenaikaisen kuoleman jälkeen etsimään isäänsä Pariisiin, väärä sadan euron seteli taskussaan. Pyhiinvaelluksella Ikeaan hän löytää tarjouksen piikkimaton sijaan rakkauden, mutta karma ei petä: kaappiin piiloutunut Aja joutuu pyöritykseen, joka vie hänet Lontooseen, Barcelonaan, Roomaan ja Tripoliin, milloin Vuittonin salkussa, milloin kuumailmapallossa, huijaamansa verenhimoinen taksikuski perässään.

Ken Scottin ohjaama aikuisten satu yhdistelee tyylilajeja Bollywood-tanssiesityksistä Monty Pythonin komedioihin, mutta matkallaan Aja saa myös kokea 2000-luvun todellisen seikkailijan eli pakolaisen osan. Elokuva perustuu Romain Puértolasin bestselleriin, joka on käännetty kymmenille kielille. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Kevyen filosofisen, sadunomaisen elokuvan arvoja muun muassa neuvokkuus, sitkeys, empatia ja avoimuus. Kertomuksessa pohditaan karmaa, valintojen tekemistä ja elämän oikeudenmukaisuutta: kaikki ihmiset syntyvät tasa-arvoisina – mutta mitä sen jälkeen tapahtuu?

Intialainen päähenkilö Aja toisaalta elää elämäänsä omista lähtökohdistaan käsin, mutta toisaalta ei suostu koskaan jäämään tilanteiden vangiksi. Aja joutuu puntaroimaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja tekojensa seurauksia kiertäessään Eurooppaa ja hieman Pohjois-Afrikkaakin. Sattuman heittelemällä matkallaan Aja rakastuu, pakenee, seurustelee niin paperittomien siirtolaisten kuin rikkaiden filmitähtienkin kanssa – ja kohtelee kaikkia yhtä ystävällisesti ja kohteliaasti.

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin sekoittaa mausteita monista eri genreistä, muun muassa musikaalista ja Bollywood-elokuvista. Elokuvassa nähdään jonkin verran peiteltyä mutta realistista väkivaltaa, kun Aja joutuu rikollisjengin mukiloimaksi.

Keskustelun tueksi

  • Mitä karma tarkoittaa? Millaisin tavoin Aja pyrki lisäämään hyvää karmaansa?
  • Mikä oli tarinan opetus? Miksi Aja kertoi pojille juuri tämän tarinan? Millainen vaikutus tarinalla oli ja miksi?
  • Elokuvassa puhutaan niin sattumasta, karmasta kuin omista valinnoistakin. Mikä näistä vaikuttaa mielestäsi eniten elämässä? Millaisiin asioihin voimme itse vaikuttaa?
  • Elokuvassa Ajan matkustusta kyseenalaistetaan. Mikä erottaa turistin ja pakolaisen?
  • Millainen rooli Ikealla on elokuvassa? Mitä Ikea merkitsi Ajalle? Huonekaluliikkeen nimeä tai logoa ei mainita elokuvassa – onko Ikean rooli tarinassa mielestäsi mainontaa vai ei?
  • Eräs sivuhenkilöistä, Rose, päättää “ryhtyä lesboksi, sillä näiden elämäntyyli on niin hauska”. Miksi arvelet Rosen ajattelevan näin – ja mitä Rosen toiminnasta seuraa? Entä onko Ajan selitys lesbo-sanan merkityksestä elokuvan lopussa mielestäsi käyttökelpoinen?
  • Millaisessa ammatissa Aja toimi ennen Euroopan-matkaansa? Millainen kuva hänen työstään annetaan elokuvassa?
  • Mitä Aja teki ansaitsemilleen rahoille? Millainen vaikutus teolla on häneen? Entä ihmisiin hänen ympärillään?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024