‹ Takaisin

Five Feet Apart

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Stella (Haley Lu Richardson) on kuten kuka tahansa 17-vuotias – hän rakastaa ystäviään, puhelintaan ja tietokonettaan. Mutta toisin kuin muut teinit, Stella joutuu viettämään suurimman osan ajastaan sairaalassa vakavan sairauden takia. Kystisen fibroosin vuoksi hänen elämäänsä hallitsevat rutiinit ja lukuisat erilaiset säännöt. Stellan itsekuri joutuu kuitenkin koetukselle, kun hän tutustuu toiseen potilaaseen ja kohtalotoveriin, hurmaavaan ja kapinalliseen Williin (Cole Sprouse, Riverdale).

Stella ja Will tuntevat heti vetoa toisiinsa, mutta säännöt tulevat heidän väliinsä: bakteerien leviämisen välttämiseksi he eivät saa mennä puoltatoista metriä lähemmäs toisiaan. Toistensa mikrobeille altistuminen voisi olla kohtalokasta molemmille. Miten rakastaa toista, jos yksikin kosketus on liikaa? (Lähde: Finnkino Oy)

Tietoa kasvattajalle

Harvinaista sairautta sairastavien nuorten rakkaudesta kertova elokuva sijoittuu sairaalaympäristöön. Five Feet Apart käsittelee kuitenkin myös sellaisia kasvukipuja ja haasteita, jotka ovat tuttuja nuorten elämässä ylipäänsä. Mitä haluan elämältä? Ymmärtääkö kukaan minua? Miten lähestyä toista ihmistä? Entä jos asiat eivät menekään kuten olen suunnitellut?

Elokuvan voi nähdä sairauden kiiltokuvamaisena romantisointina, mutta toisaalta tarinan perusvirettä voi soveltaa kaikkiin haastaviin elämäntilanteisiin: valon pilkahduksia kannattaa etsiä sinnikkäästi ja toiveikkaasti, ja kun niitä löytyy, niistä otetaan ilo irti.

Päähenkilöt Stella ja Will kohtelevat toisiaan myönteisesti, arvostavasti ja hyväksyvästi. Tarinassa nähdään myös ystävien, perheen ja ammattitaitoisen henkilökunnan tarpeellinen tuki, josta pitkäaikaissairaat nuoret saavat nauttia.

Elokuvassa kuvataan lyhyesti erilaisia sairaalahoitoja ja leikkauksia, välitöntä hengenvaaraa sekä läheisen ihmisen menetys.

Keskustelun tueksi

  • Miten elokuvan nuoret pitävät yllä toivoa tai elämäniloa? 
  • Parissa kohtauksessa nähdään myös nuorten vanhempia. Miten heidän lastensa sairaus on vaikuttanut heidän elämäänsä?
  • Millaisia treffejä Stella järjesti? Mitä sinun unelmatreffeilläsi tehtäisiin?
  • Miksi kystistä fibroosia sairastavien potilaiden välisen etäisyyden piti aina olla vähintään kuusi jalkaa? Miksi Stella halusi lyhentää sairaalan määräämän etäisyyden kuudesta viiteen jalkaan (noin 1,8 metristä noin 1,5 metriin)? 
  • Oliko elokuvan loppu mielestäsi onnellinen? Entä oliko elokuvalla mielestäsi jokin opetus?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Five Feet Apart

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Five Feet Apart

Arvioijan ikä: 57

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

Hyvin selkeä

"Tosi hyvä mutta surullinen."
Pläää

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12© Koulukino 2024