‹ Takaisin

Ghost in the Shell

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävä

Elokuvan synopsis

Ghost in the Shellin pääosassa on huippuyksikkö Osasto 9:ää johtava kyborgi Majuri. Vaarallisimpien rikollisten ja ekstremistien pysäyttämiseen erikoistunut Osasto 9 kohtaa vihollisen, jonka ainoa tavoite on keinoälyrobotteja valmistavan Hanka Roboticsin kyberteknologisten saavutusten tuhoaminen. Elokuva perustuu Masamune Shirow’n luomaan ja Kodansha Comicsin julkaisemaan mangasarjakuvaan. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Ghost in the Shell on klassikkomangaan perustuva kyberpunktoimintaelokuva. Tarinan päähenkilö on kyborgi – ihmisen aivot on istutettu robottikehoon. Tästä syntyy myös elokuvan keskeinen jännite ja pohdinnan aihe: kuinka paljon ihmisestä voidaan korvata teknologialla ja puhua edelleen ihmisestä? Teemaa väännetään elokuvassa välillä vahvasti rautalangasta, mikä auttaa etenkin nuorempien katsojien pohdintaa. Samoja teemoja käsitellään hienovaraisemmin alkuperäisessä sarjakuvassa (1989) ja siitä tehdyssä anime-elokuvassa (Ghost in the Shell – aaveääni, 1995), joten mikäli elokuvan teemat innostavat, näihin voi tutustua.

Elokuva ansaitsee erityisen maininnan hienosta visuaalisesta ilmeestään, kun se kuvaa tulevaisuuden mielikuvituksellista, mutta aidon tuntuista maailmaa. Väkivaltaa on, mutta se on veretöntä. Graafisin väkivalta kohdistuu erilaisiin robotteihin, joista osa näyttää huomattavan paljon ihmisiltä. Ghost in the Shell ansaitsee lisäksi erityismaininnan vahvasta naispäähenkilöstä. Myös elokuvan keskeiset tieteentekijät ovat naisia.

Keskustelun tueksi

Elokuva tekee keskeiset teemansa hyvin selviksi, ja tätä voi hyödyntää keskusteluissa. Monet elokuvan kysymyksistä soveltuvat sellaisinaan pohdittaviksi. Elokuvaa voi lisäksi lähestyä esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:

  • Katoaako ihmisyys, jos ihmisestä korvataan yhä suurempia osia teknologialla?
  • Jos ihminen uskoo jonkin asian olevan totta, onko sillä väliä onko asia oikeasti tapahtunut vai ei?
  • Siirtäisitkö omat aivosi yli-inhimilliseen robottikehoon jos se olisi mahdollista? Miksi, miksi et?
  • Mitä mieltä olet ihmiskehon tehostamisesta erilaisella teknologialla? Onko se luonnotonta vai ainoastaan seuraava kehitysaskel?
  • Tuntuiko elokuvan visio tulevaisuudesta realistiselta?
  • Elokuva aiheutti ennen julkaisemistaan närkästystä, kun alun perin japanilaista päähenkilöä näyttelemään valittiinkin länsimainen näyttelijä aasialaisen sijaan. Mitä merkitystä tällaisilla valinnoilla on?
Kirjoittaja: Mikko / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ghost in the Shell

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ghost in the Shell

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024