‹ Takaisin

Hölmö nuori sydän

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättäväsuosittelemme

Elokuvan synopsis

Rakastuneen nuoren miehen Lennin elämä itähelsinkiläisessä lähiössä saa täyskäännöksen, kun uusi tyttöystävä Kiira tulee raskaaksi. Isätön Lenni ei tiedä miten olla oikea mies, kunnes naapurin Janne tarjoaa selviytymiskeinoja ja oikotietä todelliseen miehuuteen. Kiiran ja Lennin epätavallinen ensirakkaustarina on täynnä vastoinkäymisiä, mutta horisontissa kajastaa herkkä toivo huomisesta. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Hölmö nuori sydän -elokuvan ääni on nuorten, mutta tarinassa riittää pohtimisen aiheita myös aikuisille. Roolihahmot rikkovat stereotypioita, sillä alaikäisiä ei ole juuri esitetty valkokankaalla tulevina vanhempina. Hahmojen keskinäiset suhteet ovat juuri niin monimuotoisia ja -mutkaisia, kuin ne ovat oikeassakin elämässä. Aikuisten ihmissuhteissa on ristiriitoja, jotka heijastuvat myös nuoriin. Nuoret päähenkilöt pyrkivät kuitenkin tukemaan toisiaan yllättävässä elämäntilanteessa, parhaiden kykyjensä mukaan.

Elokuvassa näytetään ansiokkaasti se, miten hankalassa tilanteessa kuka tahansa voi tarttua yksinkertaisilta tuntuviin ratkaisuihin. Miehen mallit ovat isättömän Lennin elämässä vähissä, kunnes Janne astuu kuvioihin. Siinä missä koko ympäröivä maailma tuntuu epäilevän Lennin kykyjä, Janne kavereineen tsemppaa ja ottaa osaksi äijäporukkaa. Samalla Jannen maailmankuva ja vastaukset ongelmiin alkavat näyttää houkuttelevilta.

Kiira ja Lenni hakevat identiteettiään nuoruuden ja aikuisuuden rajamailla tilanteessa, jossa heillä on vastuullaan yhtäkkiä lapsi. Aikuisten ajattelemattomasti lausutut, kenties omasta ahdingosta kumpuavat sanat voivat olla nuorille tärkeitä minäkuvan rakennusaineita, joilla on kauaskantoisia seurauksia. Ei ole yhdentekevää, millaisista asioista nuori saa onnistumisen kokemuksia ja kannustusta. Huonoihin valintoihin on helpompi ajautua, jos tukea parempiin vaihtoehtoihin ei ole. Vakavista teemoista huolimatta elokuvaa kuljettavat huumori ja optimismi: toivoa on aina.

Keskustelun tueksi

  • Mistä elokuva kertoo? Millaisia eri aihealueita siinä käsitellään?
  • Millaisia vastuita nuorella mielestäsi voi olla? Millaisia velvollisuuksia sinulla on kotona?
  • Tuntuuko elokuvan kuvaama maailma sinusta uskottavalta? Miksi tai miksi ei?
  • Millaisia sukupuoliroolimalleja on tarjolla koulumaailmassa? Voivatko pojat osoittaa helposti vaikkapa herkkyytensä? Poikien toisinaan ahtaista sukupuolirooleista kerrotaan esimerkiksi tässä Ylen uutisessa.
  • Millaisia aikuisia roolimalleja elokuvassa on?
  • Miksi Lenni alkaa viettää aikaa Jannen kanssa ja lähtee mukaan tämän rasistiseen toimintaan?
  • Mitä rasismi sinun mielestäsi tarkoittaa? Oletko itse kokenut tai nähnyt rasismia?
  • Jannen kaveriporukka pohtii, miten he voivat vaikuttaa vääriksi kokemiinsa asioihin. Millaisia erilaisia vaikuttamisen tapoja ihmisillä on (esim. politiikka, äänestäminen, suora toiminta, mielenosoitukset)? Mikä on mielestäsi toimiva tapa saada äänensä kuuluville ja ajaa itselleen tärkeitä asioita?
  • Pohdi millaista on tulla vanhemmaksi nuorena. Millaisia asioita Lenni ja Kiira kohtaavat uudessa elämäntilanteessa?
Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Hölmö nuori sydän

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Hölmö nuori sydän

Ai mikä käsikirjoitus?

"Aivan hirveä elokuva. Näyttelytyö kankeaa mutta elokuvan suurin ongelma on käsikirjoituksessa. Henkilöillä ei ole yhden sanan adjektiivia kummempaa persoonaa. Elokuva pysähtyy melkein heti eikä etene kuin vasta lopussa ja hahmokehitystä ei vain ole. Lopputuomio polta elokuva ja kaada pyhää vettä päälle ettei se nousisi tuhkista."
Elokuvan ystävä

Arvioijan ikä: 17

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2024