‹ Takaisin

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

4-6
7-9
10-12
13-15
mielikuvitusta rikastuttavaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1926, jolloin Lisko Scamander on juuri saanut päätökseen maailmanlaajuisen tutkimusmatkansa löytääkseen ja dokumentoidakseen erikoislaatuisen joukon taikaolentoja. Ennen kotiinpaluutaan Lisko tekee välipysähdyksen New Yorkissa. Lyhyeksi suunniteltu pysähdys kuitenkin pitkittyy, kun kuvioihin astuvat Jacob-niminen ei-taik (amerikkalainen nimitys jästille), kadonnut taikasalkku, sekä Liskon karanneet ihmeotukset, jotka tapaavat aiheuttaa harmia niin velhoille kuin ei-taikeille. (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Elokuvassa risteilee kaksi tarinalinjaa: Lisko Scamanderin, newyorkilaisten noitasiskosten ja yhden mukaan eksyneen jästin seikkailu on eloisa ja lystikäs, kun taas taikovan ja ei-taikovan maailman kahtiajaosta kumpuava ääriajattelu puhuu hyvin synkkää kieltä ja tuo elokuvaan muun muassa perheväkivaltaa, vainoa ja kauhuelementtejä, joita ei ole kevennetty huumorin keinoin.

Scamanderin työskentely ihmeotusten parissa kutkuttaa mielikuvitusta mutta kannustaa samalla arvostamaan omankin luontomme moninaisuutta.

Elokuva sijoittuu 1920-luvulle ja samaan maailmaan kuin Harry Potter -kirjojen ja elokuvien tarinat. Osa elokuvan runsaista, mielikuvituksellisista yksityiskohdista on valmiiksi tuttuja, mutta Ihmeotukset ja niiden olinpaikat esittelee myös monia uusia taikamaailman käsitteitä, sanoja ja loitsuja. Vilkkaasti etenevän elokuvan seuraamista helpottaa, jos Harry Potterin maailma on valmiiksi tuttu. Erityisesti Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjaan tutustuminen auttaa hahmottamaan tämän elokuvan juonta paremmin. Elokuvassa nähdään monia Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -kirjassa esiteltyjä otuksia. Lisäksi elokuvan alkuperäiskäsikirjoitus tullaan julkaisemaan myös kirjana.

Keskustelun tueksi

  • Oliko elokuvassa jokin sanoma tai opetus? Mikä?
  • Millainen hahmo elokuvan päähenkilö, Lisko Scamander, on? Onko hän sankari?
  • Ymmärsitkö, mikä oli elokuvassa esiintyvä otus nimeltä obskuuri? Symboloiko se mielestäsi jotain?
  • Miten ei-taikova Kowalski suhtautuu velhoihin? Entä Toissaalemilaiset-nimistä noitavainoyhdistystä johtava Mary Lou? Miksi he suhtautuvat velhoihin niin eri tavoin?
  • Amerikan velhoyhteisössä lait pitävät velhot ja ei-taikit (eli ihmiset, jotka eivät taio) tiukasti erillään. Miksi? Miten se vaikuttaa velhojen arkeen?
  • Jotkut velhot saavat jatkuvasti kuulla olevansa epänormaaleja ja vääränlaisia. Jotkut joutuvat myös tukahduttamaan kykynsä taikoa. Mitä siitä seuraa? Osa velhoista vuorostaan uskoo jästien olevan roskaväkeä. Miksi jotkut jästit ja velhot tuntevat vihaa ja pitävät toista ihmisryhmää alempiarvoisena? Miten vihan tunteita voisi liennyttää tai purkaa turvallisesti? Miten jännitteet velhojen ja jästien välillä voisi laukaista?
  • Löysitkö J.K. Rowlingin luomasta taikamaailmasta jotakin uutta? Mikä oli elokuvissa kiinnostavinta tai mielikuvituksellisinta?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Hyvä

"Tykkäsin elokuvasta, mutta siinä oli paljon epäloogisuuksia."

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

"Parasta elokuvassa oli haisku ja muut ihmeotukset. Pelottavin kohta on se jossa on lapsi ja obskuuri. "

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

"Ei tämä Ihmeotukset varsinaisesti synkempi ole kuin Harry Potter -elokuvat, mutta konteksti on hieman erilainen, kun pääosassa ei nähdä koululaisia arkisinekin murheineen, vaan aikuisia velhoja. Tarinan loppu huipentuu supersankarielokuvista tuttuun efekti- ja tuhospektaakkeliin. Lapsista "kumpuava" pahuus on aika hurja teema, samoin kuin suoranainen noitavaino."

Arvioijan ikä: 36

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13

Ovi aukesi takaisin taikamaailmaan

"Tämän elokuvan näkeminen muistutti minua siltä ajalta, jolloin luin Hobitti-kirjan ensimmäistä kertaa Taru Sormusten Herrasta-kirjojen jälkeen. Samalla tavoin kuin Hobitti, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva on oma erillinen seikkailunsa kompaktimmalla tarinakerronnalla, todella ihastuttava. Parasta tässä elokuvassa oli seuraavat oivallukset: Lisko teki historiaa alleviivaamalla taikaolentojen itseisarvon ja suojelutarpeen perustamalla oman yksityisen eläinten suojelualueen. Jenkeissä politiikka on eri lailla kuin Briteissä: ei-taik ja velhojen ei tulisi ystävystyä tai avioitua, kuolemantuomio oli erilaista verrattuna ankeuttajiin Euroopassa. Elokuva oli joissain kohdin pelottava, kauhuelokuvan elementtejä hyödynnetty, en suosittelisi kovinkaan nuorelle. Parasta oli tutustua ihmeotuksiin. Näyttelijävalinnat olivat erittäin onnistuneet, onneksi eivät pistäneet Kristen Stewartia Queenie:ksi tai Michael Ceraa leipuriksi. "

Arvioijan ikä: 34

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa?© Koulukino 2024