‹ Takaisin

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutusta

Elokuvan synopsis

Mielensäpahoittaja aikoo kuolla, koska kaikki hommat on tehty ja elämästä kadonnut tarkoitus. Mutta juuri kun oma arkku on valmistumassa, Mielensäpahoittajan luo saapuu uusi elämä. Lapsenlapsi, 17-vuotias Sofia on ongelmissa ja tarvitsee isoisänsä jääräpäisyyttä, viisautta ja takan lämpöä. Mielensäpahoittaja taas saa elämäänsä tarkoituksen ja suuren salaisuuden. Vanhan jäärän ja nuoren kaupunkilaistytön yhteiselämässä kahdesta puolikkaasta kasvaa enemmän kuin yksi kokonainen. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Mielensäpahoittajan toinen elokuva on sydämellinen tarina sukupolvien välisen kuilun ylittämisestä ja huolenpidosta.

Mielensäpahoittajan eli papan ja tämän 17-vuotiaan pojantyttären eli likan maailmat ovat kertakaikkisen kaukana toisistaan, mutta perheside on ennakko- ja epäluuloa vahvempi.  Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Mielensäpahoittajan koomisen ylimielisestä ja kireästä Pekka-pojasta.

Mustaa huumoria viljelevässä mutta lämminhenkisessä elokuvassa käydään läpi vanhemmuutta, keski-ikäisten ihmisten parisuhdetta ja ikäihmisen haasteita. Nuoren Sofian kautta käsitellään kiitettävästi myös aikuisuuden kynnyksellä olemista ja elämän suuntaa ohjaavia valintoja. Ilosia aikoja kertookin siitä, mitkä asiat elämässä ja perheessä ovat todella tärkeitä.

Elokuvassa on yksi peitelty mutta selkeä seksikohtaus.

Keskustelun tueksi

  • Millä tavoin Sofia ja Mielensäpahoittaja, likka ja pappa, ovat erilaisia? Ovatko he myös samanlaisia? Millaisissa tilanteissa erilaisuus luo kitkaa elokuvassa? Miten tilanteista selvitään? Miksi likka ja pappa tulevat toimeen paremmin kuin esimerkiksi Pekka ja Mielensäpahoittaja?
  • Millaisia tulevaisuudennäkymiä Sofia pohtii elokuvan aikana? Miten hänen ylättävään elämäntilanteeseensa suhtaudutaan? Keneltä kaikilta hän saa tukea, millaista ja millaisissa tilanteissa? Millaista tukea hän mielestäsi tarvitsisi?
  • Sofian vanhemmat asuvat Brysselissä eivätkä pidä Suomesta. Suomessa on heidän mielestään kallista, harmaata ja takapajuista. Mitä mieltä olet heidän asenteestaan? Miten se on mahtanut muodostua? Millaista haittaa siitä voi olla?
  • Perheen dynamiikka ja kielteisten käyttäytymismallien siirtyminen sukupolvelta toiselle ovat elokuvan keskeisiä teemoja. Millainen käytös elokuvassa on haitallista ihmisille itselleen ja/tai heidän läheisilleen? Onko omassa elämässäsi toimintatapoja tai vaikkapa asenteita, jotka kaipaisivat muutosta?
  • Yksi elokuvan opetuksista on, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Millaisissa tilanteissa Mielensäpahoittaja toteuttaa tätä teesiä? Entä oppivatko jotkut muut elokuvan hahmoista saman?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

paha mieli jäi

"pahoitin mieleni, en suositella saa."
Mineta

Arvioijan ikä: 69

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Arvioijan ikä: 69

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16



© Koulukino 2024