‹ Takaisin

In The Heights

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenmoninainenoptimistinen

Elokuvan synopsis

Valot Washington Heightsin yllä… Kahvin tuoksu leijailee ilmassa 181st Streetin metroaseman luona, missä erilaiset unelmat luovat tämän elämää sykkivän tiiviin yhteisön. Kaiken keskiössä on sympaattinen ja vetovoimainen lähikaupan pitäjä Usnavi (Anthony Ramos), joka säästää jokaisen ylijäävän pennin toivoessaan, kuvitellessaan ja laulaessaan paremmasta elämästä.

In the Heigts -elokuvassa Hamilton-musikaalin luojan Lin-Manuel Mirandan musiikki ja lyriikat yhdistyvät Crazy Rich Asians -elokuvan ohjaajanakin tunnetun John M. Chun eloisaan ja omaperäiseen kerrontaan. Chu ohjaa elokuvan Quiara Alegría Hudesin käsikirjoituksen pohjalta. Se perustuu musikaalinäytelmään, jonka Lin-Manuel Miranda on luonut Quaira Alegrían kirjaan pohjautuen. (Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Kulttuurien sulatusuuniksi kutsuttuun New Yorkiin – ja siellä tarkemmin Washington Heightsin kaupunginosaan – sijoittuva siirtolaismusikaali kuhisee värejä ja suurkaupungin mukaansa imaisevaa energiaa. Toisiaan risteävissä tarinoissa tutustutaan siirtolaistaustaisiin New Yorkilaisiin, joiden juuret löytyvät Puerto Ricosta, Kuubasta, Meksikosta ja Dominikaanisesta tasavallasta. Nämä Nueva Yorkiin töitä ja parempaa tulevaisuutta etsimään tulleet tavoittelevat kukin omia unelmiaan ja elokuvassa korostuukin toiveikkuus ja tulevaisuususko. Myös omien juurien merkitystä korostetaan, ja elokuvassa tunnetaan ylpeyttä omasta kulttuuritaustasta samalla peräänkuuluttaen kaikille yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Kevyestä musikaalikehyksestä huolimatta sivutaan myös isompia yhteiskunnallisia teemoja gentrifikaatiosta eli keskiluokkaistumisesta rakenteelliseen rasismiin ja maahanmuuttopolitiikkaan. Lopulta vastaukset löytyvät yhteisöstä ja johonkin kuulumisen tunteesta. Osallisuuden kokemus, mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteen ja oman paikan löytäminen nousevat tämänkin elokuvan henkilöiden pelastusrenkaaksi. Latinokulttuurille kunniaa tekevä elokuva kuvaa maailmaa, jossa unelmien eteen täytyy tehdä paljon töitä ja jossa yksilö saa voimaa yhteisöstä. Lopulta jokainen on kuitenkin itse vastuussa omasta menestyksestään, tuntuvat nämä amerikkalaisen unelman sisäistäneet henkilöt uskovan.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa on monia keskeisiä henkilöitä. Keitä elokuvan henkilöt ovat ja millaisia heidän tarinansa ovat? Miten eri henkilöt pyrkivät vaikuttamaan kohtaloonsa? Millaisia unelmia heillä on?
  • Miten yhdenvertaisuuden teema tulee elokuvassa esiin? Millä tavoin elokuvan henkilöt pyrkivät edistämään yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa ja millaisia esteitä he kohtaavat?
  • Millainen rooli ”isoäiti” Claudialla on elokuvan kuvaamassa yhteisössä? Millainen suhde Claudialla on kotimaahansa ja miten se tulee elokuvassa esiin?
  • Miten paperittomien siirtolaisten asema tulee elokuvassa esiin? Millaisia ongelmia paperittomuus aiheuttaa? Millainen asema esimerkiksi kahdeksanvuotiaana Yhdysvaltoihin muuttaneella Sonnylla on verrattuna Yhdysvaltojen kansalaisuuden omaaviin ikätovereihinsa?
  • Usnavi toteaa lasten mielenkiinnon vangitsevassa tarinassaan, että Washington Heightsissa kadut on tehty musiikista. Miltä ”musiikista tehdyt kadut” elokuvassa näyttävät? Millainen elokuvan äänimaailma on ja miten se vaikuttaa elokuvakokemukseen?
  • Elokuva edustaa musikaalin lajityyppiä. Monet musikaalielokuvat perustuvat In the Heightsin tapaan  näyttämömusikaaleihin. Oletko nähnyt muita musikaalielokuvia, entä oletko nähnyt musikaaleja teatterissa? Miten elokuva- ja näyttämömusikaalit eroavat toisistaan?
  • Mitä musikaalille tyypillisiä elementtejä In the Heights -elokuvassa on? Huomasitko elokuvassa samankaltaisuuksia muihin musikaalielokuviin verrattuna? Katso klippi kuuluisan koreografin ja elokuvaohjaajan Busby Berkeleyn koreografiasta elokuvasta Footlight Parade (1933). Huomaatko yhtäläisyyksiä In the Heights -elokuvan kanssa?
  • Havainnointitehtävä: Kaupungin äänet
    Valitse kotipaikkakunnaltasi jokin paikka, esim. puiston penkki, jossa voit olla rauhassa. Sulje silmäsi ja kuuntele ympäristösi äänimaisemaa: mitä ääniä kuulet? Millaista musiikkia äänistä voisi saada aikaan? Millainen musiikki ympäristösi äänimaailmaan sopisi?

 

Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta In The Heights

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta In The Heights

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024