‹ Takaisin

Indiana Jones and the Dial of Destiny

4-6
7-9
10-12
13-15
mielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Harrison Ford palaa legendaarisen sankariarkeologin rooliin ikonisen elokuvasarjan viidennessä ja viimeisessä osassa. Fordin rinnalla elokuvan pääosissa nähdään Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Antonio Banderas (Kärsimys ja kunnia), John Rhys-Davies (Kadonneen aarteen metsästäjät), Toby Jones (Jurassic World: kaatunut valtakunta), Boyd Holbrook (Logan), Ethann Isidore (Mortel) ja Mads Mikkelsen (Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet).

Elokuvan on ohjannut James Mangold (Le Mans 66 – Täydellä teholla, Logan), ja sen ovat tuottaneet Kathleen Kennedy, Frank Marshall ja Simon Emanuel, Steven Spielbergin ja George Lucasin toimiessa vastaavina tuottajina. John Williams, joka on tehnyt scoremusiikin jokaiseen Indy-seikkailuun aina ensimmäisestä, vuoden 1981 Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvasta lähtien, vastaa jälleen elokuvan scoresta. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Indiana Jones and the Dial of Destiny on viides ja näillä näkymin myös viimeinen Indiana Jones -elokuva, ja siitä saa huomattavasti enemmän irti, mikäli kaikki aiemmat elokuvat ovat tuttuja. Elokuva on edellisten tapaan vauhdikas seikkailu, jossa etsitään muinaisia aarteita – ennen kuin elokuvan pahikset ehtivät löytää ne.

Indiana Jones on ehtinyt jo kunnioitettavaan eläkeikään, mikä otetaan huomioon elokuvan toimintakohtauksissa. Elokuvassa kuitenkin käytetään myös teknistä kikkailua, jolla hahmoja nuorennetaan useita vuosikymmeniä tarinan takaumana esitettävää, lähes puolituntista johdantoa varten.

Hyvä ja paha erottuvat toisistaan hyvin, joskin Phoebe Waller-Bridgen esittämä Helena haastaa tätä jakoa petkuttamalla Indya alkuksi. Elokuvassa nähdään keskinäistä yhteistyötä ja yhteiseen historiaan pohjautuvaa luottamusta. Elokuvassa päästään myös matkaamaan menneisyyteen keskelle historiallista taistelua ja tavataan historian merkkihenkilö.

Elokuvassa on runsaasti seikkailullista ja paikoin myös sotaisaa väkivaltaa ja siinä ammutaan paljon ihmisiä kohti. Ammukset myös osuvat kohteisiinsa, eli väkivalta on monia nykyaikaisia toimintaelokuvia fyysisempää ja verisempää. Yhdessä kohtauksessa nuori poika pelastuu pahiksen kynsistä jättämällä tämän hukkumaan veden alle. Mukana nähdään myös vedenalainen ankeriaiden hyökkäys, ja luolassa sankarit saavat päällensä joukon iljettävän näköisiä hyönteisiä. Näiden elementtien vuoksi ikärajasta joustamista kannattaa harkita erityisen tarkkaan.

Keskustelun tueksi

  • Oletko nähnyt kaikki aiemmat Indiana Jones -elokuvat? Mikä niistä on mielestäsi paras ja miksi? Entä millä tavalla Dial of Destiny eroaa aiemmin julkaistuista Indyistä?
  • Indiana Jonesin seikkailuita on saatu seurata vuonna 1981 julkaistusta Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvasta lähtien. Miten Harrison Fordin esittämä hahmo on muuttunut vuosien varrella?
  • Miten elokuvassa käytettävä nuorennustekniikka mielestäsi toimi? Huomasitko, missä kohtauksissa hahmoja oli nuorennettu? Oliko tämä mielestäsi aidon näköistä?
  • Keskustelkaa, miksi Indiana olisi halunnut jäädä menneisyyteen. Mitä siitä olisi voinut seurata aikajatkumolle?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Indiana Jones and the Dial of Destiny

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Indiana Jones and the Dial of Destiny

"Mahtava elokuva!"

Arvioijan ikä: 9

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024