‹ Takaisin

Inside Out - Mielen sopukoissa

4-6
7-9
10-12
13-15
suosittelemmetunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Oletko koskaan katsonut toista ihmistä ja miettinyt, mitä hänen mielessään oikein liikkuu? Inside Out – Mielen sopukoissa ottaa asiasta selvää.

Päämajassa – eli 11-vuotiaan Riley-tytön aivojen komentokeskuksessa – viisi tunnetta paiskii töitä urakalla. Viisikkoa johtaa Ilo, jonka tehtävä on varmistaa, että Riley tuntisi itsensä onnelliseksi. Pelko vastaa turvallisuudesta, Kiukku pitää huolta oikeudenmukaisuudesta ja Inho estää myrkytykset – niin fyysisesti kuin sosiaalisesti. Suru ei ole ihan varma, mikä hänen tehtävänsä oikein on, eikä sitä suoraan sanoen tiedä kukaan muukaan.

Kun Rileyn perhe muuttaa uuteen, pelottavaan kaupunkiin, tunteet päättävät ottaa asiat käsittelyyn auttaakseen tytön läpi vaikean muutosvaiheen. Mutta kun Ilo ja Suru tempautuvat vahingossa syvälle Rileyn mielen syövereihin – ja vievät joitain ydinmuistoja mennessään – Pelko, Kiukku ja Inho ottavat vastahakoisesti ohjat. Ilon ja Surun tulee vaeltaa halki tuntemattomien seutujen – pitkäaikaismuistin, mielikuvitusmaan, abstraktin ajattelun ja unituotannon – yrittäessään epätoivoisesti päästä takaisin päämajaan ja Rileyn luo. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Inside Out – Mielen sopukoissa on kasvutarina, joka kuvaa oivaltavasti mielen rakennusaineita sekä niiden uusiutumisen ja muuntumisen prosessia lapsen kehittyessä nuoreksi. Elokuva on myös hyvä johdatus kasvavan lapsen tunteiden tunnistamiseen, ilmaisemiseen ja hyväksymiseen. Se muistuttaa, että kehittyminen vaatii usein vanhoista ajattelumalleista luopumista ja uuden luomista, joskus kipeidenkin tunteiden kautta.

Elokuvassa on hyvin myönteinen ja toiveikas pohjavire, mutta se myös vetoaa voimakkaasti tunteisiin ja saattaa ahdistaakin herkimpiä lapsia humoristisista kohtauksista huolimatta. Etenkin jos lapsi on juuri käymässä kehityksessään läpi muuttuvaa suhdettaan vanhempiin, voivat kuvaukset onnellisten ja turvallisten lapsuusmuistojen hajoamisesta herättää surua, samoin ystävyyssuhteiden muuttumiseen liittyvät juonenkäänteet.

Inside Out on monitasoinen elokuva, joka sisältää runsaasti abstrakteja käsitteitä. Siitä huolimatta elokuvan tarina voi vedota jo hyvin nuoriinkin katsojiin. Jännittävät kohtaukset puretaan nopeasti, mutta toisaalta tunteiden myllerrystä ja lapsuuden muistoihin liittyvistä tunteista luopumista kuvataan tarkasti.

Keskustelun tueksi

Inside Out tähdentää, että maailman havaitsemisessa ja kokemusten sulattelussa tarvitaan kaikenlaisia tunteita – pitää vain oppia, mikä tunnetila on hyvä ja tarpeellinen missäkin tilanteessa. Elokuva muistuttaa, että tunteiden tasapainottelu on kaikille toisinaan vaikeaa, ja aikuisillakin voi joskus mennä komentokeskus hiukan sekaisin.

  • Miettikää yhdessä, millaisissa tilanteissa eri tunteet ilmenevät. Milloin olet iloinen, entä milloin surullinen? Tarvitaanko kiukkua tai pelkoakin joskus?
  • Elokuvassa pistäydytään Rileyn pään lisäksi monen muun henkilön “komentokeskuksessa”. Miltä sinun komentokeskuksesi näyttäisi? Mikä tunteista toimisi työnjohtajana?
  • Isot kriisit, kuten muutto tai vanhempien avioero, ravistelevat tunnekeskusta. Miten tällaisista elämänmuutoksista voi selviytyä? Miettikää konkreettisia keinoja.
  • Tutustu tunnetaitojen perusteisiin Suomen Mielenterveysseuran sivuilla!
Kirjoittaja: Satu / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Inside Out - Mielen sopukoissa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Inside Out - Mielen sopukoissa

SE on kiva

Arvioijan ikä: 7

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Tunne

"Ihan hyvä elokuva tykkän paljon siitä että on tunteita"
Jassu

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13

Hauska ja surullinen leffa

"Katsoin tämän upean, aivoja kutkuttavan leffan kahden 9-vuotiaan ja yhden 7-vuotiaan kanssa. Elokuvan jälkeen suunvuorosta kilpailtiin, kun kaikki halusivat kerrata erityisesti elokuvan hauskoja kohtia. Lapset totesivat, että elokuva oli samalla kuitenkin surullinen ja traaginen. Leffa on todella tunteellinen, ja meinasi siksi olla melkein liikaa 7-vuotiaalle, joka on juuri aloittanut koulunkäynnin. Pienemmille lapsille leffa voi olla liian pitkä (melkein 2 tuntia) ja tarinakin ehkä vähän monimutkainen?"

Arvioijan ikä: 34

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Mahtava!

"Paras elokuva pitkään aikaan. En muista koska olen viimeksi nauranut niin paljon, toisaalta elokuva herätti myös paljon ajatuksia. Myös surullisia ja ehkä pelottavia teemoja, siksi en suosittele pienille. Aikuisille suosittelen ehdottomasti!"

Arvioijan ikä:

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa?© Koulukino 2023