‹ Takaisin

Jurassic World: Kaatunut valtakunta

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

On kulunut kolme vuotta siitä, kun teemapuisto ja luksuslomakohde Jurassic World tuhoutui dinosaurusten päästyä valloilleen. Isla Nublar on hylätty ja hävityksestä selviytyneet dinosaurukset elävät villeinä viidakoissa.

Kun saaren uinuva tulivuori alkaa näyttää elonmerkkejä, Owen (Chris Pratt) ja Claire (Bryce Dallas Howard) aloittavat kampanjan, jonka tarkoituksena on pelastaa dinosaurukset uuden sukupuuton uhalta. Owen halua löytää Bluen, raptorilaumansa johtajan, joka on kadonnut saaren uumeniin. Claire taas on löytänyt kutsumuksensa näiden olentojen pelastamisesta. Kun retkikunta saapuu saarelle ja tulivuori alkaa sylkeä laavaa, paljastuu salaliitto, joka saattaa viedä koko planeettamme esihistorialliseen mittaluokkaan nousevan tuhon partaalle. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Jurassic World: Kaatunut valtakunta on jatkoa parin vuoden takaiselle Jurassic World -elokuvalle sekä 1990-luvulla valmistuneille, kolmelle Jurassic Park -elokuvalle. Edellisten elokuvien tuntemus on hyväksi nyt julkaistun elokuvan ymmärtämiseksi, sillä tapahtumat pohjautuvat aiemmin tapahtuneeseen.

Kaatunut valtakunta on vauhdikas ja näyttävää toimintaa täynnä oleva seikkailuelokuva. Tarinassa vastakkain ovat dinosauruksia taloudellisesti hyväkseen käyttävät ihmiset ja luonnonsuojelijat, jotka haluavat pelastaa eläimet syrjäiseltä saareltaan tulivuoren purkauksen alta.

Elokuvan toimintakohtaukset ovat väkivaltansa ja pelottavuutensa suhteen saman tyyppisiä kuin aiemmissakin sarjan elokuvissa. Dinosaurukset näyttävät aidoilta ja petodinosaurukset hyökkäilevät näyttävästi niin ihmisten kuin muiden dinojenkin kimppuun. Joukossa on myös koiran tavoin käyttäytyvä Blue-velociraptor, jonka Chris Prattin esittämä Owen on kouluttanut aiemmin.

Elokuva käsittelee moraalista ongelmaa elämän pyhyydestä ja sitä, pitäisikö kymmeniä miljoonia vuosia sitten sukupuuttoon kuolleita, mutta ihmisten uudestaan henkiin herättämiä eläimiä suojella vai pitäisikö niiden antaa kuolla. Lopuksi katsoja jätetään pohtimaan sitä, mitä tapahtuisi, jos esihistorialliset eläimet päästettäisiin elämään nykyihmisten keskuuteen.

Aiemmissa Jurassic Park -elokuvissa lapsihahmot ovat olleet keskellä toimintaa, mutta tällä kertaa lähes kaikesta toiminnasta vastaavat aikuiset. Loppupuolella nuori tyttö joutuu kuitenkin tarinan kannalta keskeiseksi toimijaksi ja päätöksentekijäksi. Hahmoilta vaaditaan sukupuoleen tai kokemukseen katsomatta uskallusta ja rohkeutta toimia ja tehdä valintoja. Sivurooleissa nähdään kuitenkin suhteellisen yksiulotteisia pahishahmoja.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvasarjassa on herätetty henkiin miljoonia vuosia sitten sukupuuttoon kuolleita eläimiä. Pitäisikö sinun mielestäsi näiden eläinten antaa kuolla pois vai pitäisikö niitä suojella? Onko näillä eläimillä paikka nykyisellä maapallolla ja onko ihmisellä moraalinen velvollisuus pitää ne hengissä?
  • Miten arvelet tarinan jatkuvan elokuvan lopun jälkeen? Voisivatko dinosaurukset ja ihmiset elää rinta rinnan? Tekikö Maisie mielestäsi oikean ratkaisun?
  • Velociraptoreiden kerrotaan olevan älykkyydeltään lähes ihmisen tasolla. Elokuvassa Blue on kuitenkin koulutettu käyttäytymään kuin koira. Onko tämä mielestäsi moraalisesti oikein? Samaa voidaan pohtia myös oikeassa elämässä esimerkiksi koulutettujen delfiinien tapauksessa.
  • Tuntuiko elokuva sinusta uskottavalta? Sen tapahtumat sijoittuvat kolme vuotta edellisen elokuvan jälkeen, mutta tuossa ajassa tutkijat ovat esimerkiksi kehitelleet uuden dinosauruslajin ja kasvattaneet sen täysikasvuiseksi. Kestääkö tarinajatkumon aikajana analyyttistä tarkastelua?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Jurassic World: Kaatunut valtakunta

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Jurassic World: Kaatunut valtakunta

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024