‹ Takaisin

Jurassic World

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Jurassic Park -elokuvan dinosauruspuistosta on rakennettu entistä ehompi, 20 000 turistia vetävä elämyskeskus hotelleineen, safareineen ja matkamuistomyymälöineen. Jurassic Worldin tiedemiehet ja -naiset kehittävät uusia sauruslajeja puiston vetonauloiksi, mutta mitä tapahtuu, kun yksi geenisekoituksista onkin odotettua hurjempi?

Tietoa kasvattajalle

Jurassic Worldin tarinassa tarvitaan urheutta, reippautta ja tyypillistä selviytyjän rohkeutta. Elokuvassa on seikkailun ja toiminnan lisäksi myös trilleriä ja jopa kauhuelokuvalle tyypillisiä tehokeinoja. Kun pedot riehuvat vapaana dinosauruspuistossa, kuoleman uhka on keskeinen juonikuvio. Jurassic Worldissa on useita kohtauksia, joissa ihminen kirkuu kauhuissaan ja tuskissaan tullessaan syödyksi. Samalla elokuvassa on mukavaakin seikkailun jännitystä ja dinosaurusten ihmettelyä. Yksittäisessä kohtauksessa on karkeaa kielenkäyttöä (“helvetin limanuljaska”).

Teini-ikäinen Zach ja hänen pikkuveljensä Gray pääsevät kauan odotetulle vierailulle Jurassic Worldiin, jossa heistä huolehtii heidän Claire-tätinsä, paikan johtaja. Claire on kuitenkin niin kiireinen, että pojat pääsevät karkuteille ja joutuvat selviytymään kaksin, kun viidakossa riehuu peto. Jurassic Worldissa perhe on edelleen yksi juonen keskeisistä osista, mutta tällä kertaa keskitytään enemmän sisarusten väliseen siteeseen kuin lasten ja vanhempien suhteeseen.

Elokuvan aikuispäähenkilöinä hääräävät Claire ja hänen parinaan indianajonesmainen eläintenkouluttaja Owen. Tuotannossa on pyritty jakamaan rooleja monipuolisesti sukupuolten ja rotujen kesken (tosin vanhukset ja vammaiset on siivottu pois näkyvistä, ja ylipainokin on varattu elokuvan pahikselle). Lopulta elokuvan alfauros Owen juoksee silti yksinäisenä pelastajana viidakossa – mutta tilaa annetaan myös Clairelle, joka selviää sankarin tehtävistä aivan yhtä mainiosti, vieläpä nudensävyisissä piikkikoroissaan.

Keskustelun tueksi

  • Jurassic World voi innostaa tutkimaan mm. paleontologiaa, biologiaa ja geeniteknologiaa. Elokuva kannustaa pohtimaan myös aseteollisuutta, geenimanipulaation etiikkaa sekä ihmisen ja luonnon suhdetta.
  • Tuotteistaminen on yksi elokuvan teemoista. Kerratkaa, millä tavalla teemapuistoon houkutellaan kävijöitä elokuvassa. Esimerkiksi aikuisille on omat vetonaulansa (“Margaritaville”), pikkulapsille omansa (poniratsastusta). Jurassic Worldin rahoittaja selittää uusien dinosauruslajien luomisen sillä, että sellaista yleisö haluaa. Pohtikaa vastuuta toisaalta kuluttajan, toisaalta palveluntarjoajan osalta.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Jurassic World

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Jurassic World

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024