‹ Takaisin

Kamppailu merta vastaan

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Oscar-voittaja Ron Howard (Kaunis mieli) on ohjannut Nathaniel Philbrickin kirjaan perustuvan tosipohjaisen seikkailuelokuvan. Talvella 1820 valaanpyyntialus Essex joutui jättimäisen ja lähes inhimillisen kostonhalun omaavan valaan hyökkäyksen kohteeksi. Katastrofi inspiroi myöhemmin kirjailija Herman Melvilleä, joka kirjoitti tapauksen pohjalta kuuluisimman teoksensa nimeltä Moby Dick. Mutta Melvillen kirja kertoo tapauksesta vain puolet. Kamppailu merta vastaan paljastaa hyökkäyksen jälkeiset tuskalliset ajat, jolloin eloonjääneet joutuivat kamppailemaan henkensä edestä inhimillisen kärsimyksen äärirajoilla. Toistuvat myrskyt, nälkä, paniikki ja epätoivo olivat miehistön vakituisia vieraita, kun kapteeni yritti johdattaa haaksirikkoutuneet turvaan. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Sisältää pieniä juonipaljastuksia!

Kamppailu merta vastaan sijoittuu aikaan, jolloin luonnonsuojelun tärkeyttä ei vielä oikein ymmärretty, vaan luonnon resursseja pidettiin ihmisen käyttöön annettuna, loppumattomana materiaalina. Valaiden metsästys on raakaa ja nykyaikaiseen tietoon sovitettuna vastenmielisen näköistä puuhaa, mikä elokuvassa esitetään seikkailullisesta näkökulmasta, myrskyävällä merellä. Luonnonsuojelusta kiinnostuneille katsojille Kamppailu merta vastaan on kuitenkin koskettavaa, jopa surullista katsottavaa.

Elokuva tasapainoilee jännittävän, luonnon voimaa vastaan suoritettavan seikkailun ja valtavaa hirviötä vastaan käydyn hengissäsäilymiskamppailun sekä luonnonsuojelullisen näkemyksen välillä. Nykytiedon valossa valasta on vaikea mieltää “hirviöksi” vaikka se elokuvan tarinan mittakaavassa sellaisena yritetäänkin esittää. Tiedostava aikuinen jää hirviöhahmon vuoksi kaipaamaan elokuvan loppuun voimakkaampaa sanomaa valaiden suojelusta. Elokuvan jälkeen onkin suositeltavaa keskustella tästä lapsen kanssa.

Elokuvan hahmot joutuvat meren armoille kuukausiksi, joten tarina käsittelee kuolemaa ja hengissäsäilymistä äärimmäisissä olosuhteissa. Tarina sisältää myös äärimmäisiä tekoja, kuten kannibalismia, joita ei kuitenkaan näytetä vaan niistä vain puhutaan. Kokonaisuutena elokuva on melkoisen synkkä, eikä se tarjoa kovinkaan paljon onnistumisen elämyksiä.

Keskustelun tueksi

  • Elokuva sijoittuu aikaan, jolloin luonnonsuojelusta ei vielä paljon puhuttu vaan valaat metsästettiin lähes sukupuuttoon. Millä tavalla ihmisten ajattelutapa on muuttunut alkuperäisen tarinan ajoista? Miksi valaiden suojelu on tärkeää? Keskustelkaa merten suojelusta ja merten eliöstön merkityksestä.
  • Elokuvassa nähdään suuri valas ihmisiä surmaavana hirviönä, mutta myös omiaan puolustavana, tiedostavana “kostajahahmona”. Miten sinä määrittelisit elokuvan suuren valaan?
  • Tarinan ihmiset joutuvat turvautumaan äärimmäisiin tekoihin säilyäkseen hengissä. Keksi omia keinoja, miten voisit selvitä hengissä jouduttuaan luonnon armoille ilman ruokaa ja apuvälineitä.
  • Elokuvan aikuinen kertojahahmo Tom Nickerson pitää meren armoilla nuoruudessaan tekemiänsä tekoja anteeksiantamattomina. Keskustelkaa syyllisyyden tunteesta ja siitä, millaiset teot olisivat sellaisia, joita ei voisi saada anteeksi. Onko sellaisia?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Kamppailu merta vastaan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Kamppailu merta vastaan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024