‹ Takaisin

Kerro minulle jotain hyvää

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Kerro minulle jotain hyvää perustuu Jojo Moyesin samannimiseen menestysromaaniin, joka on hurmannut myös suomalaiset lukijat. Louisa ”Lou” Clark (Emilia Clarke) asuu pikkukaupungissa Englannin maaseudulla. Hän on luova, tyyliltään hieman omalaatuinen 26-vuotias, vailla varsinaista suuntaa elämälleen. Lou tekee erilaisia pätkätöitä auttaakseen perhettään selviytymään taloudellisesti. Uusin työpaikka asettaa Loun positiivisen luonteen kuitenkin koetukselle. Hän alkaa omahoitajaksi Will Traynorille (Sam Claflin), varakkaalle nuorelle pankkiirille, joka päätyi pyörätuoliin jouduttuaan pahaan onnettomuuteen. Ennen niin seikkailunhaluinen Will on nyt neliraajahalvaantunut – ja katkeroitunut sekä luovuttanut toivonsa. Lou on kuitenkin päättänyt näyttää hänelle, että elämä on vielä elämisen arvoista. Lou suunnittelee Willille sarjan erilaisia elämyksiä, jotka sopivat pyörätuolipotilaallekin. He kokevat lopulta yhdessä enemmän kuin osasivat aavistaa. Kummankin elämä muuttuu lopullisesti. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Kerro minulle jotain hyvää käsittelee lämmöllä ja huumorilla vakavia kysymyksiä. Elokuvan päähenkilöt, neliraajahalvaantunut Will ja häntä hoitamaan palkattu Lou joutuvat päättämään vaikeista asioista. Louisa elää tottumusten ja rahapulan kahlitsemana, Will taas kokee vamman estävän häntä elämästä kuten hän haluaa. Vapaaksi pääseminen – ja toisen päästäminen vapaaksi – edellyttää molemmilta suuria uhrauksia.

Elokuvassa keskustellaan tunteita herättävällä tavalla vammautuneen ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Valintojen tekeminen näytetään elokuvassa moniulotteisena ja hankalana prosessina, jossa ei ole yhtä oikeaa tai väärää ratkaisua. Eutanasia on yksi elokuvan keskeisistä teemoista, ja siihen suhtaudutaan tarinassa pääsääntöisesti erittäin hyväksyvästi.

Keskustelun tueksi

  • Will haluaa kontrolloida niitä asioita, joita pystyy. Tästä syystä hänen käytöksensä on usein hyökkäävää ja vihamielistä. Tunnistatko itsessäsi tai läheisissäsi tällaista käytösmallia? Miltä se tuntuu? Millaisia seurauksia sillä on? Voisiko jotain tehdä toisin?
  • Lou on jatkanut pitkään elämäntapaa ja parisuhdetta, jotka eivät ole katsojan silmiin hänelle parhaita mahdollisia. Lou vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä, mutta hänessä olisi mahdollisuuksia enempäänkin. Oletko itse turvallisuushakuinen vai etsitkö aina muutosta? Mitä hyviä ja huonoja puolia tässä luonteenpiirteessäsi on?
  • Will ei ole hyväksynyt vammautumistaan, vaikka häntä rakastetaan sellaisena kuin hän on. Onko sinulle tai läheisillesi tapahtunut peruuttamattomia muutoksia? Miten suhtaudut asiaan?
  • Willin elämässä ei ole taloudellisia rajoitteita. Vaikuttaako tämä hänen elämäänsä vammautuneena? Onko hänen elämänsä etuoikeutettua vammasta huolimatta? Millä tavoin?
  • Elokuvassa käsitellään eutanasiaa eli kuolinapua. Se on sallittua muutamissa Euroopan maissa, mutta ei Suomessa. Eutanasia on vaikea moraalinen kysymys, josta saat puolueetonta lisätietoa esimerkiksi Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eutanasia. Elokuvassa eutanasia herättää päähenkilöissä monenlaisia myönteisiä ja kielteisiä tunteita. Voit keskustella omista tunteistasi ja ajatuksistasi luotettavan läheisen kanssa.
Kirjoittaja: Sonja / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Kerro minulle jotain hyvää

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Kerro minulle jotain hyvää

"turhaa tunteillä mässäilyä"

Arvioijan ikä: 74

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Parasta Pitkään Aikaan

"On kyllä kiehtova, uudenlainen tarina, pitkästä aikaan. Koskettava , realistinen"
paula

Arvioijan ikä: 60

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Kyynelkanavat täyttyivät muttei herunut tipan tippaa

"Oli ilo katsoa Willin ja Loun välistä kemiaa, itseironista dialogia ja erityisesti ystävyyden syntymistä epätodennäköisissä olosuhteissa. KYYNELKANAVAT TÄYTTYIVÄT Surullisimmat kohtaukset olivat silloin, kun Willin vanhemmat yrittivät löytää ratkaisua ristiriitaan: noudattaa pojansa tahtoa ja tehdä kaikkensa poikansa parhaaksi. MUTTA EI ITKU TULLUT KUITENKAAN Isot kysymykset jäivät avoimeksi. Onko Will käynyt psykiatrilla, onko häntä diagnostisoitu esim. masentuneeksi? Miksi hän ei saanut apua mentaalisella puolella? Jos hän kieltäytyi avusta, niin tekikö hän lopullisen päätöksensä omana itsenään vai mentaalisesti "sairaana" itsenään? Will suri sitä, ettei enää ole sama mies kuin mitä oli ennen onnettomuutta. Ja myös Loun kanssa vitsailivat siitä, että entinen Will ei olisi tykästynyt Louisaan. Tuliko hänestä hitusen muita huomioivampi vammansa takia? Osasiko hän arvostaa uusia puolia itsestään loppujen lopuksi, pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, muiden huomioonottamista? Minusta ei. Hän olisi voinut tehdä paljon asemansa, osaamisensa, luonteensa ja varallisuudensa puolesta. Toisaalta Will oli fyysisesti todella sairas, on kipuja, on takapakkeja. Silti ei voi olla ajattelematta, että on muita maailmassa, jotka eivät voi tehdä samaa päätöstä kuin hän, vaikka olisikin halvaantunut (tai fyysisesti todella sairas). Pienesti risoi "rikas egoistinen mies ja köyhä empaattinen tyttö" valta-asetelma. Loppujen lopuksi Will tarvitsi Louta vähemmän kuin Lou Williä. Olisi virkistävää joskus nähdä elokuva, jossa asetelma eri lailla tai toisin päin. Loun naiivi suhtautuminen työhönsä jatkui koko tarinan ajan. Ensin häntä ei kiinnostanut ja sitten hän rupesi yhtäkkiä pänttäämään, koska alkoikin välittää Willistä. Sinällänsä tämä oli loistava elokuva sosiaali- ja terveysalan eettiset periaatteet-kurssin päätteeksi, jossa opiskelija voi merkitä, mitä virheitä Lou teki Willin suhteen hoitajana. Toivon, että elokuvakävijät muistavat sen, ettei Lou ole ammattilainen, tämä ole ideaali hoitaja-potilassuhde tosielämässä. Will ja Lou ihastuivat toisiinsa, mutta se oli enemmän ystävyyttä kuin rakkautta. Heillä ei ollut yhteisiä tulevaisuuden suunnitelmia, jotka jäivät toteutumatta. Itkin paljon enemmän Up-elokuvassa ja P.s. I love you -elokuvassa. Loppuiko elokuva rikkaan hemmotellun kakaran viimeiseen toiveeseen vai rakastuneen sisäisen kasvun saavuttaneen miehen toiveeseen? Saatte sen itse päättää. "

Arvioijan ikä: 34

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 18



© Koulukino 2024