‹ Takaisin

Kiljuset!

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenhyvää vuorovaikutusta

Elokuvan synopsis

Kiljuset!-elokuva kertoo hyväsydämisestä ja tunnetusti hyvin äänekkäästä perheestä, joka pitää yhtä vaikka mitä tapahtuisi. Matkalla Mökön ja Lurun syntymäpäiville Helsinkiin, perheen Pulla-koira vaihtuu vahingossa presidentin koiran kanssa päittäin. Tilanne aiheuttaa Kiljusten tapaan tietenkin yleishälytyksen. Mökö ja Luru lähtevät pelottomasti pelastamaan Pulla-koiraa – samaan aikaan isä ja äiti Kiljunen singahtelevat ympäri kaupunkia etsien poikiaan maalta, mereltä ja ilmasta käsin. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Jalmari Finnen (1874—1938) lastenkirjoihin perustuva Kiljuset! kertoo herttaisesta mutta huolimattomasta perheestä, jossa sattuu ja tapahtuu. Elokuvan tyylilajina on vauhdikas farssi kaatuiluineen, hölmöilyineen ja odottamattomine käänteineen. 

Kiljusten komiikka perustuu hieman hullunkuriseen isän, äidin, kahden pojan ja lemmikkikoiran muodostamaan perheeseen, jossa ei ole tapana pysähtyä miettimään ennen päätöksentekoa ja toimintaa. Usein Kiljusen perhe joutuu myös arvovaltaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, jotka korostavat hauskasti sekä heidän hullunkurisuuttaan että arvovaltaisten tilanteiden keinotekoisuutta. 

Kiljuset!-elokuvassa kaikkein höpsöimpiä ovat aikuiset. Pojat Mökö ja Luru nähdään osaavina ja itsenäisinä toimijoina, eikä heidän hahmoilleen naureta tarinassa, vaikka heidänkin puuhistaan syntyy usein hauskoja tilanteita. Myös eläimet ovat elokuvassa merkittävässä roolissa: suloisen Pulla-koiran lisäksi tavataan mm. presidentin koira sekä paljon kissoja. 

Kiljusen perhe joutuu tarinassa taloudellisesti tiukoille, minkä myötä vaarantuu Lurun toive yhteisestä päivästä Linnanmäellä. Aina ei ole varaa kaikkeen. Aihetta käsitellään kepeissä lastenelokuvissa vain harvoin, eikä sitä tälläkään kertaa jäädä murehtimaan, mutta se tuo elokuvaan mukavan annoksen arkirealismia. 

Keskustelun tueksi

  • Millainen perhe Kiljusten perhe on? Onko sinun perheelläsi ja Kiljusilla jotain yhteistä?
  • Mitä Mökö ja Luru toivovat syntymäpäivälahjaksi? Millaisia syntymäpäivätoiveita sinulla on? 
  • Voiko saada kaiken toivomansa? Miksi tai miksi ei?  
  • Millaisia tärkeitä henkilöitä ja arvokkaita paikkoja elokuvassa nähdään? Mikä tekee esimerkiksi presidentistä tai kuninkaasta tärkeän? Ovatko Mökö ja Luru yhtä tärkeitä kuin Suomen presidentti? Miten arvokkaan henkilön seurassa käyttäydytään? 
  • Mitä Mökö pelkää? Miten hän uskaltaa olla rohkea elokuvan lopussa? 
  • Kiljusen perheelle sattuu paljon vahinkoja. Miksi? 
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan hauskin kohta? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Kiljuset!

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Kiljuset!

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024