‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Avatar

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättäväympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Visuaalisesti upean seikkailufantasian keskiössä on kaukainen planeetta Pandora, jonka luonnonrikkauksia ihmiskunta käyttää hyväkseen ratkaistakseen maapallon energiakriisin. Halvaantutunut merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) lähetetään Pandoralle suorittamaan haastavaa tehtävää. Koska Pandoran ilmakehä on ihmiselle myrkyllistä, kloonataan Jake avatar-kehoon, joka on sekoitus ihmis-DNA:ta ja planeetan paikallisen navi-heimon DNA:ta. Jake saa kloonauksen myötä myös liikuntakykynsä takaisin. Pandoralla Jake löytää harvinaislaatuisen kauniin, mutta myös vaarallisen maailman. Hän tutustuu viehättävään navi-neitoon (Zoe Saldana), ja suhde tähän muuttaa kaiken. Pikkuhiljaa Jake lunastaa paikkansa navi-yhteisössä ja huomaa kotiutuneensa heidän maailmaansa. Tehtävän päättyessä Jake joutuu vaikeiden valintojen eteen. Hänen täytyy johtaa taistelua ihmiskunnan pelastamiseksi – mutta omiaan vastaan. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

James Cameronin vuonna 2009 ohjaama ja käsikirjoittama Avatar on maailman menestynein elokuva, joka on saamassa jatko-osan vuoden 2022 jouluna. Visuaalisesti äärimmäisen komea seikkailu vie katsojan kaukaiselle Pandoran planeetalle, jonka ihmiset haluavat valloittaa alkuperäisasukkailta sen luonnonrikkauksien vuoksi.

Elokuvassa on erittäin vahva luonnonsuojelullinen ja alkuperäiskulttuureja arvostava teema. Seikkailussa hyvä ja paha erotetaan selkeästi toisistaan jopa värimaailman avuin. Omaa etuaan tavoittelevat ihmiset sidotaan harmaan sävyihin ja yhteisöllisen, luontoa kunnioittavan Pandoran kansa, eläimistö ja kasvisto sykähdyttävän upeisiin väreihin.

Avatar on visuaalisuudessaan kaunis ja Pandoran eliöstön osalta valtavan innovatiivinen, eivätkä sen petoeläimetkään ole kovin pelottavia. Elokuvan pelottavimpia elementtejä ovat hulluuden rajamailla häilyvä sotilasjohtaja ja rahan kiilto silmissä asiaansa ajava johtaja. Elokuvan väkivalta on perinteistä tieteisseikkailuelokuvan väkivaltakuvastoa, joka ei sovellu perheen pienimmille, mutta jossa ei ole kovin pelottavia kohtauksia.

Avatar on tänä päivänä ehkä jopa ajankohtaisempi kuin julkaisunsa aikaan luontokadon jatkuessa omalla planeetallamme. Siinä on myös vahvoja yhtymäkohtia länsimaalaisten ylläpitämään siirtomaapolitiikkaan esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen osalta.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Avatar menestyi aikoinaan niin hyvin? Mikä tekee siitä taloudellisesti maailman menestyneimmän elokuvan yhä tänäkin päivänä?
  • Mikä on mielestäsi elokuvan tärkein sanoma?
  • Millaisia yhtymäkohtia löydät elokuvasta nykymaailmaan tai vastaavasti ihmiskunnan historiaan?
  • Avatar esittää navi-kansan inhimillisempänä kuin varsinaiset ihmiset. Mitä oikeastaan tarkoittaa ihmisyys? Miten se näkyy esimerkiksi Jaken persoonassa ja sen muutoksessa?
  • Jake saapuu navien yhteisöön ulkopuolelta ja hänestä kasvaa kansan joukossa sankari. Vaikka tarkoitus on sinänsä hyvä, tämä vertautuu myös hieman kyseenalaiseen “valkoinen pelastaja” -teemaan. Tutustukaa aiheeseen ja keskustelkaa, miksi sen voi nähdä ongelmallisena ja jopa rasistisena.
  • Millaisia ovat elokuvan naishahmot kuten Neytiri, tohtori Grace Augustine ja lentäjä-Trudy?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Avatar

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Avatar

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023