‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Bambi

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Tarina pienestä peuranvasasta, jonka muut metsän eläimet nimeävät prinssiksi. Vasa saa äidiltään nimen Bambi. Bambi kasvaa ja ystävystyy muiden metsän eläinten kanssa oppien monia hyödyllisiä selviytymistaitoja. Eräänä päivänä kaikki muuttuu: metsästäjät ovat tulleet pyssyineen ja koirineen metsään. Bambi on elokuva ystävyydestä, rakkaudesta, menetyksestä sekä urheudesta. (Lähde: Ikärajatietokanta)

Tietoa kasvattajalle

Disneyn klassikkoanimaatio on tarina luonnon kiertokulusta. Keskushahmona toimii mustahäntäkauriin vasa Bambi, jonka kasvua tarinassa seurataan. Lähes yhtä tärkeässä roolissa on Bambin kotimetsä, sen vehreys, sään vaihtelu ja vuodenajat. Kerronnan tempo on hitaampi kuin nykyelokuvissa, ja sen äärelle on pienenkin katsojan mukava rauhoittua – elokuvan ikäraja huomioiden.  

Lempeän äitinsä ja ensimmäisen ystävänsä, suorapuheisen ja energisen kaniini Rumpalin kanssa Bambi tutustuu uteliaasti luonnon ja elämän lainalaisuuksiin. Erityisesti ihmistä on varottava, minkä Bambi lopulta oppii omakohtaisesti menettäessään äitinsä metsästäjille riipaisevassa kohtauksessa, joka on koskettanut katsojia sukupolvesta toiseen. Myös myöhemmin tarinassa nähtävä metsästyskohtaus on intensiivinen luoteineen ja terävähampaisine verikoirineen. 

Surun ja menetyksen jälkeen tulee kuitenkin kevät kukkineen ja mehiläisineen. Nuoreksi urospeuraksi kasvanut Bambi on valmis rakastumaan, jatkamaan sukua ja perimään manttelin etäiseltä ja vakavalta isältään, metsän ruhtinaalta. 

Keskustelun tueksi

  • Millainen Bambin perhe on? Millaisia muita eläinperheitä elokuvassa on? 
  • Millainen Bambin äiti on? Entä Bambin isä? Millaiset ovat heidän kasvatustyylinsä? Onko elokuvassa muita äitejä tai isiä? 
  • Mitä Bambin äidille tapahtui? Miltä Bambi näytti silloin? Tuntuiko se surulliselta? Miltä sinä näytät, kun tunnet surua? 
  • Mitä seuraavaksi tapahtui? Kuka auttoi Bambia? Miltä Bambista tuntui keväällä? 
  • Miten Pöllövaari kuvailee ihastumista tai rakastumista? Millä tavalla rakastumista esitetään elokuvassa? 
  • Bambi tutustuu moniin asioihin ensimmäistä kertaa. Mitä asioita, esineitä tai paikkoja sinä haluaisit näyttää Bambille? 
  • Luonto ja luonnonilmiöt heijastelevat erilaisia tunteita ja tilanteita elokuvassa. Millaisia tunteita elokuva välitti? Mikä oli mielestäsi elokuvan kaunein tai hienoin kohtaus? 
  • Vinkki! Tutustu Mannerheimin Lastensuojeluliiton neuvoihin, kuinka puhua lapsen kanssa läheisen kuolemasta
  • Vinkki! Tutustu Felix Saltenin alkuperäiseen Bambi-kirjaan Lue meille äitikulta -blogissa.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Bambi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Bambi

Mahtava.

"Samoin kuin Leijonakuningas. Pidetään kasvutarinana tai perheen jäsen kuolee."
Maria

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Tosi ihana.

"Mielestäni nykyanimaatioista tutut vilahtelevat sivuhahmot, vauhdikkaat toimintakohtaukset ja verbaalisen näpsäkkä dialogi on karsittu pois leffasta ja jäljelle jää selkeästi suunniteltu kasvutarina."
Maria

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7© Koulukino 2024