‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Beetlejuice

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinen

Elokuvan synopsis

Tim Burtonin vuonna 1988 ohjaama kauhukomedia Beetlejuice kertoo auto-onnettomuudessa kuolevasta pariskunnasta (Alec Baldwin ja Geena Davis), jotka joutuvat aaveina palaamaan kotiinsa ja taistelemaan sinne muuttavien uusien asukkaiden kanssa. Avukseen he pyytävät Michael Keatonin esittämän Beetlejuicen, mutta tästä aaveesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tietoa kasvattajalle

Beetlejuice on Tim Burtonin vuonna 1988 ohjaama fantasiakomedia, joka aikoinaan voitti Oscar-palkinnon oivaltavasta maskeerauksestaan. Elokuva on vahvasti komediallinen, mutta siinä käytetään runsaasti hyväksi myös kauhuelokuvista tuttuja elementtejä.

Elokuvan käsityönä tehdyt efektit ovat nykymittapuulla vanhentuneen näköisiä, minkä vuoksi ne eivät ole kovinkaan pelottavia. Pääasiallisesti nämä elementit (esim. irti leikattu pää, venytetty naama ja irrotetut silmät, lakanaan pukeutunut aave) esitetään komedian keinoin, mutta ne saattavat silti herkistää pienempiä katsojia.

Elokuvan päähenkilöt ovat aaveita, mutta aivan ihmisen näköisiä. He joutuvat matkaamaan myös tuonpuoleisessa, missä he kohtaavat muun muassa valtavia hiekkamatoja. Välillä he pyrkivät muuttamaan itseään pelottavan näköisiksi, minkä lisäksi he kohtaavat muita kuolleita – kuten kahtia sahatun naisen ja karrelle palaneen miehen. Kuolleet esitetään pelottavan sijaan kuitenkin huvittavina.

Tarinassa on mukana myös synkempiä alavireitä. Siinä viitataan esimerkiksi itsemurhaan. Tuonpuoleisessa pääkaksikko kohtaa naisen, joka on viiltänyt ranteensa auki. Lisäksi tarinan ihmishahmoista Winona Ryderin esittämä nuori tyttö harkitsee itsemurhaa.

Michael Keatonin esittämä nimihahmo on vitsikäs, satoja vuosia vanha aave, mutta hänen vitsinsä tuntuvat nykyaikana seksistisiltä ja halventavilta. Lisäksi Beetlejuicen käytöksessä voi nähdä seksuaalisen ahdistelun piirteitä. Hän muun muassa yrittää pakottaa nuoren tytön naimisiin kanssaan.

Edellä mainitut ovat sivujuonteita muuten erittäin positiivishenkisessä elokuvassa. Huumorin lisäksi tarina on lämminhenkinen ja elämänmyönteinen, ja se korostaa ystävyyttä, rakkautta ja yhteen hiileen puhantamista. Lopputuloksena elävät ja kuolleet löytävät molemmille sopivan keinon “elää” yhdessä, ja paha saa vastaavasti oman palkkansa.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia myönteisiä viestejä löydät elokuvasta? Mitä elokuvalla halutaan kertoa?
  • Millaisia Beetlejuicen kauhuelementit mielestäsi ovat? Tuntuvatko ne enemmänkin huvittavilta kuin pelottavilta? Mikä elokuvassa oli jännittävintä?
  • Millaisena näet elokuvan huumorin? Ovatko Beetlejuicen vitsit mielestäsi hauskoja? Miten muuttaisit niitä, jotta ne soveltuisivat paremmin nykypäivään?
  • Miksi Lydia pukeutuu surupukuun ja ajattelee synkkiä ajatuksia? Miten hän pelastuu synkkyydestään? Tutustukaa Mieli ry:n ohjeisiin Miten tukea itsemurhaa harkitsevaa ja Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia.
  • Beetlejuice voitti aikoinaan Oscar-palkinnon maskeerauksesta. Tarkastele elokuvaa tältä kannalta. Mitä ajatuksia tästä herää?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Beetlejuice

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Beetlejuice

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024