‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Dumbo

4-6
7-9
10-12
13-15
onnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Haikara tuo sirkusnorsulle poikasen, Dumbon, jonka suurille korville kaikki nauravat. Dumbon ainoa ystävä, Timotei-hiiri tekee parhaansa auttaakseen sitä, mutta korvat tuovat koko ajan uusia ongelmia. Mutta eräänä päivänä huomataan, että Dumbolla on yllättävä taito – se nimittäin osaa lentää! Oscar® -palkittu Dumbo on klassikko, jonka viesti ystävyydestä, rohkeudesta ja itseensä luottamisesta on yhtä ajankohtainen tänäkin päivänä. (Lähde: Walt Disney Productions)

Tietoa kasvattajalle

Disneyn animaatioklassikko kertoo tarinan kiertävään sirkukseen syntyvästä norsusta, jolla on poikkeuksellisen suuret korvat.

Elefanttipienokainen nimetään Dumboksi. Suloinen, viaton lapsi saa kuitenkin osakseen aikuisten häijyä ja kovasydämistä pilkkaa korviensa vuoksi. Norsuäiti yrittää suojella lastaan, mutta tuloksena on sekasorto ja äidin kahlitseminen eristysselliin. Lapsen joutuminen eroon vanhemmastaan onkin yksi Dumbon keskeisistä juoniaihioista. Myös omat lajitoverit häpeävät Dumboa ja tämän perhettä ja sulkevat norsun pois yhteisöstään.

Dumbossa ei tietenkään ole mitään vikaa – hänen ulkomuotonsa vain on hieman erilainen kuin muiden. Erilaisuus kääntyy lopulta eduksi, kun huomataan, että Dumbo osaa lentää korviensa ansiosta. Elokuvan loppu on onnellinen: norsulapsi tunnustetaan tärkeäksi sirkusseurueen jäseneksi; Dumbo saa lisää rohkeutta ja itseluottamusta ja saa jälleen olla yhdessä äitinsä kanssa.

Dumbon suojelijana toimii tarinan mittaan pieni Timotei-hiiri. Timotei tarjoaa hyvän mallin huolenpidosta, empaattisuudesta ja ennakkoluulottomuudesta.

Elokuvan kuuluisassa hallusinaatiojaksossa tanssivat vaaleanpunaiset elefantit. Kohtaus säväyttää edelleen vuosikymmentenkin jälkeen mutta voi outoudessaan tuntua pienestä katsojasta uhkaavalta ja suorastaan pelottavalta.

Keskustelun tueksi

  • Dumbo on valmistunut vuonna 1941. Näyttääkö piirroselokuva mielestäsi erilaiselta kuin uudemmat animaatiot?
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan surullisin kohta? Entä hauskin? Oliko elokuvassa pelottavia kohtia?
  • Miksi jotkut kohtelivat Dumboa elokuvassa tylysti? Miten neuvoisit heitä?
  • Mihin Dumbo tarvitsi taikasulkaa? Miksi Dumbo osasi lentää myös ilman sulkaa?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Dumbo

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Dumbo

Toimiva kokonaisuus

"Vakuuttava, koskettava, opettavainen, viihdyttävä sekä hauska elokuva elämän perusasioista, kuten uskollisuudesta, rakkaudesta, luottamuksesta, halveksinnasta, kateudesta, heikkoudesta. Sopii kaiken ikäisille, vaikka parhaiten lapsille onkin suunnattu tämä."
Isä 45 v.

Arvioijan ikä: 45

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Pyh!

"Huono isoimmille, mutta hyvä pienimmille."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Klassikko

"Omasta mielestäni elokuvassa ei tapahdu mitään hätkähdyttävän pelottavaa, joten jo 3-vuotiaan kanssa voi tämän kyllä katsoa. Hieman hitaasti etenevä tarinankulku saattaa pitkästyttää. Muistan, ettei tämä itseänikään pienenä aivan täydellisesti viihdyttänyt. Pakko silti sanoa, että tässä on disneyn surullisin ja koskettavin laulukohtaus ikinä; baby mine. Kyseinen kohtaus itketti jo lapsena. Ja elokuva opettaa koskettavalla tavalla äidistään eroon joutumisesta, ja kuinka silti voi saada ystävän johon turvautua."
Katsoja

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3© Koulukino 2024