‹ Takaisin

Klassikkoarvio: E.T. – The Extra-Terrestrial

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähyviä roolimallejatoimivaa yhteistyötälämminhenkinentunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Steven Spielbergin vuoden 1982 maailmanlaajuinen yllätysmenestys E.T. – The Extra-Terrestrial hurmaa ajattomalla tarinallaan ystävyydestä ja hyväsydämisyydestä. 10-vuotias Elliott löytää eräänä iltana kotipihan vajasta mystisen olennon. Vaikka ensikohtaaminen olennon kanssa onkin pelottava ja jännittävä, utelias Elliot kutsuu tämän kotiinsa. Pikkuhiljaa nuori poika ystävystyy kiehtovan ja lempeän olennon kanssa. Pian kuitenkin selviää, että uusi ystävä on pulassa, ja nokkelana poikana Elliott päättää auttaa tätä pääsemään kotimatkalle.

Yhdeksi maailman parhaista elokuvista äänestetty ja monesti palkittu tarina pojan ja ulkoavaruuden olennon välisestä ystävyydestä tarjoaa lempeän koskettavan hetken lapsen vielä koskemattomassa maailmassa.

Tietoa kasvattajalle

Steven Spielbergin ohjaama E.T. – The Extra-Terrestrial hurmaa ajattomalla tarinallaan ystävyydestä ja hyväsydämisyydestä. 10-vuotiaan Elliottin kotipihan vajasta löytämä ulkoavaruuden olento tuo nuorelle pojalle tämän kaipaamaa läheisyyttä niin ystävän kuin  isähahmon muodossa. Olennon kautta Elliott oppii kohtaamaan ja käsittelemään omia tunteitaan, ennen kaikkea kiukkua, surua ja menetystä. Tämä tehdään lempeästi, näyttämällä, että elämän vaikeista hetkistä selviää eteenpäin. Tunnetaitojen kehittymisen osalta keskiössä ovat toisen kunnioittaminen ja kuunteleminen, jotka siivittävät pulaan ajautuneen vieraan matkaa kohti kotia.

Elokuva liikkuu vahvasti lapsen tasolla ja maailmaa katsotaan lapsen näkökulmasta käsin; maailmassa on vielä tilaa ihmeille ja taikuudelle. Lapsentasoinen kuvaus voi tehdä fantasia-aiheesta myös erityisen jännittävän. Avoimessa lapsen maailmassa aluksi pelottavalta tuntuva ulkoavaruuden vieras osoittautuu hyväksi ystäväksi siinä missä kuka tahansa muukin. Varsinaista pahista elokuvassa ei ole. Elokuvassa uhkaavina varjohahmoina esitetyt valtion ja virkavallan edustajat paljastuvat lopulta tavallisiksi, auttaviksi – joskin hieman ymmärtämättömiksi – aikuisiksi ihmisiksi. Elokuvaa sävyttää paikoin lapsenomainen huumori kommellusten muodossa. Yhteishenki tulee esille vahvasti elokuvan perheenjäsenten ja ystävien tukiessa toisiaan. Hankalissa tilanteissa ei lannistuta vaan niistä selvitään nokkeluudella ja yhteen hiileen puhaltamalla.

Keskustelun tueksi

 • Mistä ja miten E.T. on saapunut maapallolle? Mitä olennoista kerrotaan elokuvan alussa?
 • Miksi E.T. jää maapallolle? Miksi tämä pakenee paikalle saapuneita ihmisiä?
 • Mitä elokuvassa kerrotaan Elliottista ja hänen perheestään?
 • Mitä tapahtuu Elliottin ja E.T.:n ensikohtaamisella? Mitä tästä seuraa?
 • Miksi muut eivät usko Elliottin tarinaa vieraasta olennosta?
 • Miten Elliott ja E.T. ystävystyvät elokuvan aikana? Miten he alkavat ymmärtää toisiaan?
 • Miten ystävyyssuhde Elliottin ja E.T.:n välillä kehittyy elokuvan aikana?
 • Miksi E.T. haluaa palata kotiin?
 • Miten ja millä keinoin Elliott auttaa ystäväänsä pääsemään takaisin kotiin?
 • Ketkä auttavat Elliottia elokuvan aikana, ketkä taas toimivat esteenä tai uhkana?
 • Mitä Elliott oppii uuden ystävyyden myötä itsestään ja maailmasta?
 • Vuoden 2002 remasteroidussa versiossa elokuvaa on siistitty digitaalisesti mm. korvaamalla virkavallan aseet radiopuhelimilla. Mitä mieltä olet tästä? Onko E.T. mielestäsi erilainen kuin nykyiset lasten tai koko perheen elokuvat?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: E.T. – The Extra-Terrestrial

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: E.T. – The Extra-Terrestrial

Aina viihdyttävä

"Ihanan harmiton koko perheen elokuva. Tunteisiin vetoava."
Tarde

Arvioijan ikä: 48

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7© Koulukino 2024