‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Harry Potter ja Azkabanin vanki

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejasuosittelemme

Elokuvan synopsis

Harry ja hänen ystävänsä Ron ja Hermione palaavaat Tylypahkan noitien ja velhojen sisäoppilaitokseen kolmannelle vuosikurssille, jossa jo teini-ikäiset velhoystävykset joutuvat kohtaamaan pahimmat pelkonsa vaarallisen vangin (Gary Oldman) paettua Azkabanin velhovankilasta. Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson uusivat roolinsa Harrynä, Ronina ja Hermionena elokuvassa, jonka on ohjannut Alfonso Cuarón. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Kolmannessa Harry Potter -elokuvassa Harry, Ron ja Hermione saavat kuulla vaarallisen vangin paenneen Azkabanin velhovankilasta ja Harryn olevan tällä tähtäimessään. Nyt 13-vuotiaat koululaiset paljastavat tarinassa hirmuisen salaisuuden ja sen myötä pelastavat useita henkiä.

Alfonso Cuarónin ohjaama Azkabanin vanki toimii Harry Potter -elokuvien joukossa taitekohtana ja muuttaa fantasiaseikkailuiden tunnelman selkeästi aikuisempaan ja samalla synkempään suuntaan. Kahden lastenelokuvan jälkeen Potter-tarinat ovat tulleet teini-ikään ja niin lapsi- kuin aikuishahmotkin kasvavat sen myötä monitahoisemmiksi. Hyvän ja pahan akselille alkaa tulla harmaan sävyjä.

Visuaaliset kauhuelementit lisääntyvät myös. Elokuvassa nähdään esimerkiksi muotoaan muuttava ihmissusi ja pelottavalta näyttäviä ankeuttajia, joiden “suudelma” voidaan nähdä kuolemantuomiona.

Elokuvassa käsitellään seikkailun lisäksi lasten ja aikuisten välisiä suhteita. Kasvattikodissaan Harrya kohdellaan kaltoin, eikä sedän ja tädin talo tunnu lainkaan kodilta. Alussa Harry karkaakin kotoaan riidan päätteeksi, ja Tylypahkan koulu on hänelle enemmän henkinen koti.

Keskustelun tueksi

  • Miten elokuva eroaa alkuperäisestä kirjasta? Kumpi on mielestäsi parempi ja miksi?
  • Azkabanin vanki on tyyliltään erilainen kuin kaksi aiempaa Harry Potter -elokuvaa. Miten tämä mielestäsi näkyy? Entä millaisia muita eroavaisuuksia löydät?
  • Professori Dumbledoren näyttelijä vaihtui Azkabanin vangissa, sillä kahdessa ensimmäisessä elokuvassa roolia esittänyt Richard Harris kuoli. Hänen tilalleen otettiin näyttelijä Michael Gambon. Kumpi Dumbledore on mielestäsi parempi ja miksi?
  • Harryn lapsuus on ollut ankeaa Dursleyn perheessä. Millaiseksi Harryn elämä olisi voinut muuttua, mikäli hän olisi päässyt muuttamaan kummisetänsä Sirius Mustan luokse?
  • Draco Malfoy käyttäytyy usein ikävästi Harrya, Hermionea ja Ronia kohtaan. Tekikö Hermione kuitenkaan oikein lyödessään Dracoa?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Harry Potter ja Azkabanin vanki

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Harry Potter ja Azkabanin vanki

Hyvä

Patrick bateman

Arvioijan ikä: 100000⁰00000000

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 1© Koulukino 2024