‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Harry Potter ja Feeniksin kilta

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry aloittaa viidennen vuotensa Tylypahkan velhokoulussa. Hän saa tietää, että velhoyhteisössä kielletään laajalti Harryn äskettäinen kohtaaminen lordi Voldemortin kanssa – he sulkevat mieluummin silmänsä totuudelta kuin uskovat uutisia Voldemortin paluusta. Ystäviensä Hermionen ja Ronin kannustamana Harry ottaa ohjat omiin käsiinsä ja kokoaa pienen oppilasryhmän, joka alkaa kokoontua salaa. Harry opettaa tovereilleen puolustautumista pimeyden voimia vastaan ja valmistaa rohkeat nuoret velhot kohtaamaan edessä odottavan, erikoislaatuisen taistelun. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Viidennessä Harry Potter -elokuvassa Tylypahkan nuoret velhot ja noidat saavat vastaansa viheliäisen vastuksen: politiikan, sitä ylläpitävän valtakoneiston ja korruptoituneen median. Koulun uusi professori kaventaa oppilaiden oikeuksia ja käyttää heitä vastaan barbaarisia menetelmiä, minkä vuoksi lasten on liittouduttava keskenään taikamaailman valtaapitäviä vastaan.

Samalla 15-vuotiaat nuoret joutuvat valmistautumaan tulevaan taisteluun, sillä paha lordi Voldemort vahvistaa joukkojaan päivä päivältä. Tukea he löytävät toisistaan ja päätyvät opettelemaan uusia taitoja itse.

Feeniksin killassa aina yksin ollut Harry saa ensimmäistä kertaa vanhempiensa kuoleman jälkeen aikuisen todella tuekseen – mutta hän menettää tämän lähes saman tien. Harrylle hyvin tärkeä hahmo kuolee koskettavalla tavalla, minkä vuoksi elokuvan tunnelma on paikoin todella synkkä ja surullinen.

Keskustelun tueksi

  • Miten elokuva eroaa alkuperäisestä kirjasta? Kumpi on mielestäsi parempi ja miksi?
  • Elokuvassa nähdään erittäin vaikea tilanne, jossa lapsen sana joutuu valtaapitävän aikuisen sanaa vastaan. Miten Harry olisi voinut vakuuttaa ihmiset siitä, että hän on oikeassa, kun itse Taikaministeri väittää hänen valehtelevan?
  • Ulospäin kiltiltä näyttävä professori Pimento ottaa Tylypahkassa käyttöön tiukat ja vanhanaikaiset säännöt. Miksi hän käyttäytyy niin? Millaista agendaa hän ajaa?
  • Tylypahkan oppilailta evätään kunnollinen opetus koulussa ja sanonta “koulua käydään elämää, eikä koulua varten” saa konkreettisen merkityksen. Mitä koululaiset tekevät tilanteensa parantamiseksi? Millaisena sinä näet oman koulusi merkityksen?
  • Harryn elämästä viedään taas yksi tärkeä aikuinen pois ja hän jää jälleen yksin. Keskustelkaa siitä, millaista Harryn elämä on ilman aikuisten tukea. Millaista roolia hänen elämässään esittävät esimerkiksi hänen ystävänsä?
  • Elokuvan tunnelma on varsin synkkä. Mitä ilon pilkahduksia löydät siitä?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Harry Potter ja Feeniksin kilta

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Harry Potter ja Feeniksin kilta

Hyvä

"Paras"
Get

Arvioijan ikä: 7

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024