‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Jurassic Park

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Miljonääri John Hammond kutsuu joukon tutkijoita tutustumaan luomaansa dinosauruspuistoon ennen sen avaamista yleisölle. Mukana ovat paleontologit Alan Grant ja Ellie Sattler ja kaaosteoreetikko Ian Malcolm sekä miljonäärin kaksi lapsenlasta. Vieraat saavat pian huomata, miten vaarallista luonnon peukalointi geeniteknologian avulla voi olla. Kaikilla teemapuistoilla on ongelmansa, mutta tässä puistossa ne ovat dinosauruksen kokoisia! (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Vuonna 1993 valmistunut Jurassic Park on toimintaelokuva, jossa yhdistetään todellinen tiede ja teknologia osaksi näyttävää ja vauhdikasta seikkailua. Tarinassa sukupuuttoon kuolleet dinosaurukset on herätetty uudelleen henkiin geeniteknologian avulla, mutta luonnon peukaloiminen menee pieleen ja petosaurukset alkavat uhata ihmisiä.

Elokuva näyttää nykypäivänäkin yllättävän realistiselta ja dinosaurukset ovat aidon näköisiä. Koska elokuvan tapahtumat voisivat periaatteessa olla mahdollisia, ovat petosaurukset perheen pienimmille aika pelottavia. Ne metsästävät elokuvan ihmishahmoja, ja ihmiset joutuvat näyttävästikin niiden ruoaksi. Toiminnan keskiössä on mukana myös kaksi lasta, jotka melkein joutuvat ensin Tyrannosaurus rexin ja sitten Velociraptoreiden kynsiin. Kohtaukset ovat välillä aika synkkiä.

Jurassic Park käsittelee niitä moraalisia ongelmia, mitä voi tulla vastaan, kun tiede valjastetaan markkinavoimien vetojuhdaksi. Elokuvassa nähdään kolme oikeamielistä tutkijaa, jotka kyseenalaistavat dinosauruspuiston johtajan tohtori Hammondin näkemykset. Jurassic Park kuitenkin kunnioittaa luontoa siinä mielessä, että elokuvan dinosaurukset tuntuvat oikeilta eläimiltä, eivätkä ne ole pelkästään pahaa tarkoittavia hirviöitä.

Sukupuoliroolit ovat elokuvassa suhteellisen perinteiset. Tutkijoina nähdään pääasiassa miehiä ja yksi nainen, lapsinäyttelijöistä isosisko on säikympi kuin viilipyttymäinen pikkuveli. Isosiskokin sentään pääsee loistamaan tietokonekysymyksen kanssa aikana, jolloin tietokoneita ei vielä ollut jokaisessa taskussa.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia dinosauruksia elokuvassa nähdään? Miten ne käyttäytyvät ja miten älykkäitä ne ovat? Mihin nykyisiin eläimiin voisit verrata vaikkapa Velociraptoria, Tyrannosaurus rexiä tai Triceratopsia?
  • Jos olisit tulevaisuuden geeniteknikko ja voisit herättää henkiin yhden sukupuuttoon kuolleen lajin, mikä se olisi? Mitä vaikutuksia sillä voisi olla muihin eliöihin? Voisiko se enää sopeutua nykyiseen maailmaan? Mitä se esimerkiksi söisi?
  • Keskustelkaa siitä, onko moraalisesti oikein muokata eliöiden geenejä elokuvan tohtori Hammondin tapaan ja synnyttää esimerkiksi uudestaan lajeja, joita ei enää ole.
  • Mitä elokuvan tohtori Malcolm tarkoittaa sanoessaan, että “luonto löytää aina keinon”?
  • Millä tavoin Jurassic Park -elokuvassa rakennetaan jännitystä? Miten esimerkiksi ääntä käytetään? Entä leikkausta – mitä näytetään ja mitä jätetään näyttämättä?

Julistekuva: Universal Studios

Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Jurassic Park

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Jurassic Park

Hyvähyvä

"Hyvä. Kaikki ei ole totta!"
Eee

Arvioijan ikä: 51

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024