‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Mulan

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejalämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Rohkean Mulan-tytön tarina alkaa hunnien hyökätessä Kiinaan. Keisari kutsuu kaikki miehet armeijaan – myös Mulanin vanhan ja heikkokuntoisen isän. Pelastaakseen isänsä ottaa Mulan hänen paikkansa armeijassa, vaikka tietää mahdollisen paljastumisensa johtavan kuolemaan. Mulan saa apurikseen pienen Mushu-nimisen lohikäärmeen, jonka esi-isät ovat lähettäneet hänen suojakseen. Mulan tarvitsee kuitenkin enemmän kuin teräväkielisen Mushun pärjätäkseen hunnien armotonta johtajaa, Shan Yuta vastaan.

Tietoa kasvattajalle

Disneyn vuonna 1998 julkaisema Mulan on kiinalaiseen kansantaruun pohjautuva animaatiotarina nuoresta tytöstä, joka pukeutuu pojaksi pelastaakseen isänsä ja liittyy Kiinan armeijaan sotimaan armottomia hunneja vastaan. Hän opiskelee taistelutaitoja miesten rinnalla ja tinkimättömyytensä ansiosta kasvaa taidokkaaksi soturiksi, joka lopulta pelastaa Kiinan keisarin.

Mulan rikkoo sukupuolistereotypioita osoittamalla, ettei tytön tarvitse olla pelkästään kuuliainen vaimo ja äiti. Tyttö rikkoo sääntöjä ja lakeja, mutta kapinallisuudellaan hän saa ympärillään olevat läheiset näkemään hänet suojellun tytön sijaan itsenäisenä ihmisenä.

Animaatiossa käsitellään lasten ja vanhempien välisiä suhteita ja sitä, kuinka näennäisen heikosta ihmisestä voi kasvaa vahva rakkaittensa suojelija. Isän suojeluksessa kasvanut tyttö päätyy vastavuoroisesti suojaamaan isäänsä ja lopulta koko isänmaataan.

Mulanissa on Disneyn klassikkosadun tapaan selkeä sankari ja yksiulotteinen pahis, hunnijohtaja Shan Yu. Sotakohtaukset ovat väkivaltaisia, mutta lapsille suunnatun animaation mittasuhteissa.

Elokuvassa nähdään Mulanin lisäksi myös toinen altavastaaja, pieni Mushu-lohikäärme, jota muut esi-isät pitävät surkimuksena. Yhdessä tämä kaksikko näyttää olevansa kokoaan suurempia.

Keskustelun tueksi

  • Mulanin soturitoverit hylkäsivät tämän saatuaan tietää että hän on tyttö. Pohtikaa miksi miessotilaat tekivät näin, vaikka Mulan oli jo osoittanut taitonsa soturina?
  • Millaisia sukupuoleen liittyviä stereotypioita löydät elokuvasta?
  • Onko nykypäivänä vielä jotain sellaista, mitä ihminen ei sukupuolensa vuoksi voisi tehdä tai mikä on häneltä kiellettyä? Pohtikaa, miten tilanne eroaa Suomen, Pohjoismaiden ja muun maailman välillä.
  • Mulan lasketaan yhdeksi Disney-prinsessoista. Miten Disneyn prinsessatarinat ovat muuttuneet sitten Mulanin?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Mulan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Mulan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024