‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Pelikaanimies

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenmielikuvitusta rikastuttavatunnetaitoja ruokkivaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Emil muuttaa äitinsä kanssa maalta kaupunkiin. Kaupungissa kaikki on uutta, mutta pian Emil (Roni Haarakangas) tapaa erikoisen henkilön, pelikaanimiehen (Kari Ketonen). Emilin mielestä se on aivan selvästi lintu, mutta aikuiset eivät vain sitä huomaa. Tämä outo lintu pitää kovasti ihmisenä olosta: se kulkee ihmisen vaatteissa, opettelee puhumaan ihmisten tavoin ja hankkii itselleen asunnon sekä työpaikan. Emil opettaa uutta ystäväänsä lukemaan ja kirjoittamaan. Naapurissa asuva Elsa (Inka Nuorgam) saa selville Emilin salaisuuden, mutta mitä tapahtuu, kun aikuiset saavat selville herra Linnun taustan? Pelikaanimies perustuu Finlandia-palkitun Leena Krohnin romaaniin ”Ihmisen vaatteissa”. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Pelikaanimies on perinteinen lastenelokuva, jossa ikuinen kesä hehkuu kirkkaissa väreissä ja vanhempien eron aiheuttamaa surua ja yksinäisyyttä lievittää odottamaton ystävyys ihmisen näköisen linnun kanssa. Ihmiselämän kummallisuuksia linnun näkökulmasta tarkastelevan pelikaanimiehen kautta tutustutaan erilaisiin tunteisiin ja ilmiöihin ihastumisesta pettymykseen ja suruun sekä eläinten kohteluun ja jopa infoähkyyn.

Aikuisten maailman omituisuuksia ihmettelevä herra Lintu on kiehtova samaistumiskohde lapselle mutta erityisesti lintua auttava ja opastava neuvokas Emil-poika tarjoaa vertaistukea vaikeisiin tunteisiin. Ydinperheen hajoamisen ja uusperheen muodostumisen aiheuttamat tunnemyrskyt kuvataan hienovaraisesti ja ajatuksia herättäväksi. Rauhallinen tempo ja puhkiselittelemätön tyyli jättää tilaa lapsikatsojan omille tulkinnoille ja kokemuksille. Samastuttavia tilanteita kehystää maaginen sadun ja fantasian maailma.

Keskustelun tueksi

 • Miksi aikuiset halusivat herra Linnusta eroon kun saivat selville tämän olevan oikeasti lintu?
 • Mikä teki Emilistä hyvän ystävän?
 • Pelikaanimies sanoi Emilille ”ihminen uskoo illuusioon, näkee mitä haluaa”. Mitä tämä tarkoittaa?
 • Mitä pelikaanimies ihmetteli ihmisten maailmassa? Miksi hän halusi oppia ihmisten tavoille? Mistä pelikaanimies ihmisten maailmassa eniten piti?
 • Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Mitä eroa on ihmisellä ja eläimellä?
 • Miten ihmisten pitäisi kohdella eläimiä ja luontoa?
 • Millaisia tunteita elokuvan hahmot kokivat ja miten ne tulivat ilmi?
 • Mitkä asiat herättivät pelikanissa eniten ihmetystä ja miksi?
 • Millaiset välit Emilillä oli äitinsä ja isänsä kanssa?
 • Miten aikuiset toimivat elokuvassa? Olisiko heidän pitänyt välillä toimia toisin? Miksi? Keksi ohjeita elokuvan aikuisille.
 • Miksi pelikaanimies piti musiikista?

Lisää käsittelyvinkkejä löydät Koulukinon oppimateriaalista: koulukino.fi/pelikaanimies

Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Pelikaanimies

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Pelikaanimies

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024