‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Pieni merenneito

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenmielikuvitusta rikastuttavaselkeä

Elokuvan synopsis

Luonteeltaan kuplivan iloinen Pieni merenneito Ariel elää meressä isänsä kuningas Tritonin, siskojensa sekä ystäviensä Pärsky-kalan ja reggaeta laulavan Sebastian-ravun kanssa. He asuvat paratiisissa, mutta Ariel ei lakkaa haaveilemasta, millaista olisi elämä maalla. Kun hän eräänä päivänä pelastaa komean prinssin hukkumasta, tulee haaveesta entistä voimakkaampi. Ariel ottaa salaa yhteyttä ainoaan, joka voi auttaa häntä – merinoita Ursulaan. Hänen avullaan Ariel saa jalat ja voi elää jännittävää elämää maalla. Mutta Arielin unelma muuttuu nopeasti painajaiseksi. Hänen on määräaikaan mennessä voitettava prinssin rakkaus ja myös pelastettava isänsä kuningaskunta. (Lähde: ikärajat.fi)

Tietoa kasvattajalle

H. C. Andersenin klassikkosadun innoittama, vuonna 1989 julkaistu Disney-animaatio on ihastuttavaa katsottavaa nykylapsillekin. Tarinassa merenneito Ariel haaveilee ihmisprinssistä ja tekee sopimuksen petollisen noidan kanssa päästäkseen tekemisiin mielitiettynsä kanssa.

Elokuva sisältää monia iloisia musiikkikohtauksia ja tarttuvia lauluja. Positiivinen ja seikkailunhaluinen Ariel on varmasti nuorten prinsessafanien mieleen. Sivuosissa koheltaa joukko humoristisia, niin ikään pieniin lapsiin vetoavia eläinhahmoja. Juoneltaan elokuva on selkeä ja hahmot jaoteltu selvästi hyviin ja pahoihin.

Pienten lasten kannalta kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että hilpeän tunnelman vastapainona on myös synkempiä kohtauksia. Pahantahtoinen ja uhkaava Ursula-noita ilkeine apureineen voi olla hyvinkin pelottava nuorimpien katsojien mielestä.

Pieni merenneito on perinteinen Disneyn prinsessatarina, jonka huipennuksessa komea prinssi saa kauniin (ja hyvin nuoren) prinsessansa upeissa häissä. Nykyajan monipuolisempaan prinsessatarjontaan tottuneen katsojan näkökulmasta tarina saattaa tältä osin tuntua vanhentuneelta.

Keskustelun tueksi

  • Tekikö Ariel mielestäsi oikein solmiessaan sopimuksen Ursulan kanssa? Mitä vaihtoehtoja hänellä olisi ollut?
  • Minkälainen prinssi mielestäsi oli? Minkä takia luulet Arielin ihastuneen häneen?
  • Miten luulet tarinan jatkuvan elokuvan lopun jälkeen? Kävikö Ariel ehkä kylässä meressä asuvien ystäviensä luona? Entä millaista hänen elämänsä ihmisten parissa oli?
  • Huomasiko elokuvasta mielestäsi, että sen julkaisusta on jo aikaa? Mitkä asiat tuntuivat vanhoilta – vai oliko elokuva edelleen tuoreen tuntuinen? Mitkä seikat tekevät tarinasta “iättömän”?
  • Miten vertailisit Arielin tarinaa uudempiin prinsessatarinoihin? Kuinka Arielin hahmo eroaa esimerkiksi Frozenin Elsasta ja Annasta?
  • Tutustu H.C. Andersenin alkuperäiseen satuun. Oletko nähnyt muita versioita Pienestä merenneidosta? Onko tarinassa ja loppuratkaisussa tai vaikkapa hahmoissa eroja? Miten esimerkiksi Studio Ghiblin Ponyo rantakalliolla eroaa Disneyn animaatiosta?
Kirjoittaja: Jenni / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Pieni merenneito

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Pieni merenneito

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024