‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Spider-Man - Hämähäkkimies

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Spider-Man – Hämähäkkimies on sarjakuvahahmoon perustuva elokuva pojasta, joka saa supervoimat hämähäkin puremasta. Tätinsä ja setänsä luona asuva, orvoksi jäänyt Peter Parker (Tobey Maquire) on lukiolainen ja koulukiusattu nörtti, joka on lapsesta asti ollut ihastunut naapurin Mary Janeen (Kirsten Dunst), mutta tämä ei huomaa häntä. Peterin parhaan ystävän isä (Willem Dafoe) on tiedemies, joka kehittelee erilaisia laitteita ja aineita laboratoriossaan. Kun mies päättää testata niitä itseensä, hänen persoonansa jakautuu kahtia ja toisesta puoliskosta tulee Spider-Manin vihollinen, Vihreä Menninkäinen.

Tietoa kasvattajalle

Sam Raimin vuonna 2002 ohjaama Spider-Man – Hämähäkkimies oli ensimmäinen näytelty Marvelin suosikkisarjakuvaan pohjautuva elokuva.

Spider-Man-elokuva käsittelee aihettaan julkaisuajankohdalleen tyypillisesti, perinteisen sarjakuvamaisesti. Siinä nähdään teinipojan kasvutarina arasta pojasta sankariksi ja tätä vastaan nouseva, hullusta tiedemiehestä yksiulotteiseksi pahikseksi muuttuva vastustaja.

Elokuvan toiminta on näyttävää, ja julkaisunsa aikaan elokuvan visuaalisia tehosteita kiiteltiin vuolaasti. Ikärajasta joustaessa kannattaa huomioida, että taistelukohtaukset ovat elokuvan saamasta ikärajasta huolimatta paikoin verisiä ja intensiivisiä.

Setänsä kuoleman myötä Peter joutuu ristiriitojen repimäksi ja päätyy tutkimaan sisimpäänsä naapuruston sankarihahmona. Tuo kuolema toimiikin tietynlaisena vedenjakajana Peterin päätöksessä ryhtyä vastustamaan rikollisia ja puolustamaan heikompia.

Kasvutarinassa Peter joutuu tasapainoilemaan tavallisen teinipojan haasteiden, koulukiusaamisen, ihastuksen ja lopulta supervoimiensa keskellä. Hän pitää uusia voimiaan salaisuutena, mutta niiden itsenäisen tutkimisen myötä elokuvaan on saatu luotua myös herttaista huumoria.

Elokuvan sivuhahmoja ei nykyisten supersankarielokuvien tapaan syvennetä paljoakaan. Peterin ihastus Mary Jane on naapurintyttö, jonka Spider-Man joutuu pelastamaan vaarasta useasti. Mary Jane pitää Peteriä ystävänään, mutta ihastuu Spider-Maniin.

Keskustelun tueksi

  • Miten Spider-Maniksi tuleminen oli mielestäsi elokuvassa toteutettu? Onko Peterin muutos supersankariksi uskottava? Millaista Peterin tasapainottelu normaalin elämän haasteiden ja supersankaruuden välillä on?
  • Millainen Spider-Manin vastustaja, Vihreä menninkäinen mielestäsi on? Mikä ajaa Norman Osbournen hulluuteen ja muuttumaan pahikseksi? Oliko hahmon kohtalo elokuvan lopussa mielestäsi oikeutettu?
  • Millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Millaista Peterin elämä on esimerkiksi ystävien, huoltajien, koulukiusaajien tai ihastusten kanssa?
  • Miten katsomasi elokuva erosi muista näkemistäsi Spider-Man-elokuvista? Mitkä eroavaisuuksista ovat mielestäsi hyviä, mitkä huonoja?
  • Millaisia ovat mielestäsi elokuvan toiminnalliset efektit ja tehosteet? Ovatko ne uskottavan näköisiä edelleen, vaikka elokuva on tehty vuonna 2002?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Spider-Man - Hämähäkkimies

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Spider-Man - Hämähäkkimies

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024