‹ Takaisin

Kuka pelkää noitia

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenmielikuvitusta rikastuttavatunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Ohjaaja Robert Zemeckiksen visuaalisesti kekseliäs elokuva tuo Roald Dahlin rakastetun tarinan tähän päivään. Se kertoo mustan huumorin värittämän, lämminhenkisen tarinan nuoresta orvoksi jäävästä pojasta, joka muuttaa rakkaan isoäitinsä luo Alabamassa sijaitsevaan Demopolisin pikkukaupunkiin. Kun poika ja isoäiti kohtaavat petollisen tyylikkäitä, mutta läpeensä pirullisia noitia, isoäiti kiidättää nuoren sankarimme turvaan upeaan merenrannalla sijaitsevaan lomakohteeseen. Valitettavasti he kuitenkin saapuvat hotelliin juuri samalla hetkellä kuin Kaiken Maailman Mahtava Ylinoita, joka on kutsunut noidat ympäri maailman toteuttamaan pahanilkisiä suunnitelmiaan.
(Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Kuka pelkää noitia on jo toinen Roald Dahlin samannimisen fantasiakirjaklassikon (1983) filmatisointi. Ensimmäinen elokuva palkitun lastenkirjan pohjalta tehtiin vuonna 1990. Aikaisemman elokuvasovituksen nähneille uudessa filmatisoinnissa on tuttua välillä aidostikin pelottavaksi äityvä lapsille suunnattu fantasiakauhu, mutta uudessa versiossa kaikkein synkimpiä sävyjä vältetään.

Noitien, erityisesti Kaiken Maailman Mahtavan Ylinoidan, kammottavuudet ja muodonmuutokset tuovat elokuvaan voimakkaitakin kauhuelementtejä, mutta tunnelmaa keventää huumori sekä pojan ja isoäidin lämminhenkinen suhde.  Yhteiskunnallistakin tematiikkaa sivutaan hieman päähenkilön ja isoäidin ihonvärin sekä loistohotellissa esiin tulevien luokkaerojen kautta.

Vaikka päähenkilöpoika ystävineen joutuu hurjiin tilanteisiin, hän on neuvokas ja rohkea ja selviytyy nokkeluudella vaaroista. Myös ystävyyden ja yhtäpitämisen merkitys korostuu. Päällimmäiseksi nousevatkin fantasiaseikkailun elementit ja komedialliset sävyt.

Keskustelun tueksi

  • Oletko nähnyt vuoden 1990 elokuvan tai oletko lukenut Roald Dahlin kirjan? Mitä eroja huomasit?
  • Tosin kuin kirja ja vuoden 1990 filmatisointi, uusi versio sijoittuu vuoden 1968 Alabamaan. Mistä tapahtuma-ajan ja paikan voi päätellä? Mitä uusia merkityksiä ajan ja paikan muuttaminen tuovat elokuvaan?
  • Mitä muita fantasiaelokuvia olet nähnyt?
  • Oliko elokuvassa jotain pelottavaa, mitä? Mikä pelottavista kohdista teki pelottavia?
  • Elokuvaa on kritisoitu siitä, että se esittää vamman tai epämuodostuman merkkinä pahuudesta. Kauhu- ja fantasiaelokuvissa onkin ollut hyvin tyypillistä esittää “pahikset” rumina tai epämuodostuneina. Millaisia elokuvapahiksia itsellesi tulee mieleen ja miltä he ovat näyttäneet? Miksi tällainen pahuuden liittäminen ulkonäköön ja synnynnäisiin ominaisuuksiin voi olla vahingollista?
  • Millaisia elokuvan noidat olivat ja millaista elokuvan noituus oli? Isoäiti harjoitti myös jonkinlaista magiaa, millaista se oli ja miten se erosi pahasta noituudesta?
  • Miksi luulet noitien vihaavan lapsia?
  • Isoäiti sanoo: ”sisin ratkaisee, ei ulkonäkö”, mitä tämä tarkoittaa ja miten se tulee elokuvassa esiin?
  • Millä elokuvan mukaan voitetaan pelko ja viha?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Kuka pelkää noitia

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Kuka pelkää noitia

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023