‹ Takaisin

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenhyviä roolimallejatoimivaa yhteistyötämielikuvitusta rikastuttavaoptimistinensuosittelemme

Elokuvan synopsis

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus -elokuva tuo suositun lasten dekkarisarjan ensimmäistä kertaa valkokankaille suomeksi puhuttuna. Elokuva kertoo miten kaikki sai alkunsa: miten Lasse ja Maija tapaavat, ja mikä on ensimmäinen arvoitus joka saa heidät perustamaan oman etsivätoimistonsa.

Seikkailu alkaa, kun arvokas Hammarabin kirja varastetaan Vallilan koulusta. Kirja pitää sisällään salaisuuden, ja pian kaikki koulussa ovat epäiltyjä: arveluttava talkkari, liikunnanopettaja tiukassa jumppa-asussaan, omituinen kirjastonhoitaja, jopa rehtori Brynolfsson! Juoni tiivistyy, ja Lasse ja Maija ovat hankalan pulman edessä. Onnistuvatko he ratkaisemaan ihka ensimmäisen arvoituksensa?

Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjan on kirjoittanut Martin Widmark, joka on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Kirjasarja on helppolukuinen ja jännittävä dekkarisarja. Kirjat ovat voittaneet monia palkintoja Ruotsissa. Suomessakin suosittua sarjaa julkaisee Tammi. (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Suositun lastenkirjasarjan uudessa filmatisoinnissa neuvokkaat koululaiset Lasse ja Maija ratkaisevat erikoista kirjavarkautta. Samalla he yrittävät puhdistaa varkaaksi syytetyn Maijan mainetta. Aseinaan nuorilla etsivillä on terävä älynsä ja loistava päättelykykynsä – konflikteista selvitään nokkeluudella ja vikkelillä kintuilla.

Perinteisen salapoliisitarinan kaavaa noudattavassa tarinassa lapset selvittävät johtolankoja ja väistelevät pieniä sudenkuoppia matkan varrella. Elokuvan pahis puolestaan yrittää laittaa kapuloita lasten rattaisiin parhaansa mukaan. Mysteerijuoni on kiinnostava ja muutamine takaumineenkin helppo seurattava perheen pienimmillekin. Tahti on rauhallinen, joten katsoja ehtii rauhassa puntaroida näkemäänsä – ja pohtia itsekin arvoituksen ratkaisua.

Elokuvassa saattaa olla aivan pienimmille katsojille muutama hieman jännittävämpi kohtaus (esim. tulipalo), mutta ei mitään niin rajua, etteikö alle kouluikäinenkin voisi elokuvasta nauttia. Lasse-Maijan etsivätoimisto on turvallinen elokuva ja siinä on optimistinen tunnelma. Katsoja voi luottaa tarinan onnelliseen loppuun, ja monet jännittävimmistä kohtauksista ratkaistaan nopeasti koomisin keinoin. Elokuvan pääpahiksetkin esitetään lopulta enemmän koomisina ja sympaattisina kuin pelottavina.

Koulussaan hieman epäsuositut Lasse ja Maija tarjoavat monisäikeisen samaistumisen kohteen pienille lapsille. Lasse ja Maija ovat sympaattisia tyyppejä, mutta heissäkin on omat kulmikkuutensa – kuten kaikissa meissä. Ystävinä he kuitenkin tukevat toisiaan kiperissä tilanteissa. Toisaalta he myöntävät virheensä ja osaavat pyytää anteeksi tarpeen vaatiessa. Mokailuistaan huolimatta Lasse ja Maija lopulta onnistuvat tekemisissään ja näin elokuva osoittaa, että yhteistyö kannattaa. Vain yrittämällä voi muuttaa asioita, luovuttamalla ei koskaan!

Karikatyyrimaisen liioittelun alla Lasse-Maijan etsivätoimisto on pohjimmiltaan arkinen tarina tarpeesta tuntea itsensä hyväksytyksi. Pienelle lapselle tämä on varmasti omasta elämästä tuttu aihe.

Elokuvan suomenkielinen dubbaus on laadukasta ja selkeätä.

Keskustelun tueksi

  • Mitä erikoista oli Hammarabin sisaruksissa?
  • Keksitkö sinä kirjavarkaan elokuvaa katsoessasi, vai tuliko ratkaisu yllätyksenä? Jos keksit, missä vaiheessa päättelit hänet varkaaksi?
  • Oletko itse leikkinyt etsivätoimistoa? Mitä etsivätoimiston perustamiseen tarvitaan? Minkälaista arvoitusta voisit tutkia?
  • Millä tavoin Maija ja Lasse ovat erilaisia keskenään? Entä onko heissä jotain samaa?
  • Miten Lasse ja Maija ratkaisevat tilanteen silloin kun ovat eri mieltä keskenään?
  • Kenen kaikkien pitää tarinan aikana pyytää anteeksi? Miksi? Miten he sen tekevät? Miksi anteeksi pyytäminen voi tuntua vaikealta?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus

suosittelen

"alakouluikäisille hyvä elokuva, kaikenmaailman animaatioräiskinnän keskellä!"
Isä 39

Arvioijan ikä: 39

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Pitkästyttävä

"Elokuva oli huonoimpia lasten leffoja, mitä on tullut katsottua. Tylsyyden lisäksi kärsimystä pahentaa dubbaus.... Pitkäveteisyyden vastapainoksi oli sitten yliampuva tulipalokohtaus, jossa lapsen kädet syttyvät palamaan. Siitä piti keskustella lasten kanssa pitkät pätkät elokuvan jälkeen. Olen täysin eri mieltä ylläolevan arvostelun kanssa elokuvan soveltuvuudesta alle kouluikäisille. Juonesta ei jaksa kiinnostua vanhemmatkaan ja pienemmiltä se menee helposti kokonaan ohi ja elokuvasta jää mieleen vain pelottava tulipalokohtaus."
Veepee

Arvioijan ikä: 40

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8© Koulukino 2024