‹ Takaisin

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Junan arvoitus

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenonnistumisen kokemuksiaoptimistinentoimivaa yhteistyötä

Elokuvan synopsis

Poliisi on sulkenut Lasse-Maijan etsivätoimiston, kun Klaara ilmaantuu heidän luokseen. Hän pyytää apua, koska hänen isänsä on tuomittu junaryöstöstä, vaikka on syytön. Nyt on Lassen ja Maijan tilaisuus oikaista tilanne ja ratkaista tapaus!

(Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Lasse-Maijan etsivätoimiston neuvokkaat lapset tarjoavat hyvän samastumisen kohteen varsinkin alakouluikäiselle katsojalle: lapset ovat reippaita ja kekseliäitä ja pystyvät yhteistyön voimalla ratkaisemaan arvoituksen, johon aikuisten taito ei riitä. Pienet vastoinkäymiset tai arviointivirheet eivät lannista Lassea ja Maijaa, vaan esimerkillisen päättäväisesti ja itseensä luottaen he hoitavat työnsä loppuun.

Toista maata sen sijaan ovat elokuvan aikuiset: he ovat suurimmaksi osaksi koomisia toheloita ja tämä tarjoaa lapsikatsojalle tilaisuuden vapauttavaan naurun meidän aikuisten kustannuksella. Huumori on toki lempeää laadultaan.

Edelliseen Lasse-Maija –elokuvaan verrattuna uuteen filmatisointiin on valittu täysin toisenlainen tyylillinen näkemys. Elokuva tapahtuu eräänlaisessa ajattoman nostalgisessa maailmassa, jossa junat kulkevat höyryllä, puhelimet ovat veivattavia ja autot vanhoja. Aikuiskatsojaa kotiseutumuseomainen nostalgia viehättää eri syistä kuin lasta, mutta varmasti vanhahtavat esineet ja vempaimet tuovat oman mielikuvituksellisen lisän elokuvaan.

Perinteisen salapoliisitarinan kaavaa noudattava elokuva tarjoaa päättelytehtäviä katsojalle. Lasse-Maijassa esitetään selkeitä vihjeitä, joista tarkkaavainen pieni katsoja voi itse pohtia junaryöstön tekijää. Oikeaoppisesti jotkin vihjeistä vievät päättelyä oikeaan, toiset väärään suuntaan.

Vaikka elokuvassa sivutaan hieman pelottaviakin asioita (esimerkiksi lastenkoti, vankila, ero vanhemmasta), voi sisältöä luonnehtia turvalliseksi. Elokuvassa ei ole varsinaisesti pahiksia, sillä junaryöstäjäkin on oikeastaan harmiton kaveri. Pienempiä katsojia jännittävät hetket ovat lyhyitä ja ratkeavat nopeasti.

Selkeästi etenevän elokuvan tunnelma on aina optimistinen ja onnelliseen loppuun voi luottaa. ”Ei koiraa ole karvoihin katsominen” on yksi koko elokuvan läpi mukana kulkevista teemoista – konkretian kautta sen oppivat Lasse ja Maija ja toivon mukaan katsojakin.

Keskustelun tueksi

Arvasitko elokuvan aikana, kuka on junaryöstäjä? Missä vaiheessa

Oletko itse miettinyt etsivätoimiston perustamista? Minkälaisia arvoituksia voisi ratkaistavaksesi tulla?

Millaisia jännittäviä kohtauksia elokuvassa oli? Miten jännitystä rakennettiin (esim. musiikki, valaistus, täpärät tilanteet)?

Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Lasse-Maijan etsivätoimisto: Junan arvoitus

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Lasse-Maijan etsivätoimisto: Junan arvoitus

👌

"Tosi hyvä elokuva"

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024