‹ Takaisin

Lightyear

4-6
7-9
10-12
13-15
intertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavamoninainen

Elokuvan synopsis

Tieteistoimintaseikkailu Lightyear, jossa kerrotaan tutun lelun esikuvana toimineen avaruusrangeri Buzz Lightyearin taustatarina, seuraa legendaarisen sankarin vaiheita sen jälkeen, kun hän on jäänyt jumiin vihamieliselle planeetalle 4,2 miljoonan valovuoden päähän maapallolta yhdessä avaruusretkikuntansa komentajan ja miehistön kanssa. Etsiessään keinoa palata kotiin halki avaruuden ja ajan Buzz saa rinnalleen joukon innokkaita alokkaita ja hurmaavan kumppanirobottikissan nimeltä Sox. Tilanne kuitenkin mutkistuu, kun heidän tehtäväänsä vaarantamaan saapuu uhmakas Zurg, joka ajaa salaperäisiä tavoitteitaan armottoman robottiarmeijansa avulla. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Buzz Lightyear on hyvin perinteinen sankarihahmo, joka ajattelee, että hommat hoituvat parhaiten, kun kaiken tekee itse. Avaruussankarin roolissaan hän on tottunut tarttumaan toimeen ja suojelemaan muita hinnalla millä hyvänsä.

Tarinan edetessä Buzz oppii, että jokainen tekee joskus virheitä ja suurimmat itseen kohdistuvat vaatimukset eivät välttämättä tule muilta. Tieteisseikkailun opetus liittyy erilaisten ystävysten yhteistyöhön, avun vastaanottamiseen ja joustavuuteen. Lopputulos voi olla hyvä, vaikka kaikki ei menisi ihan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Elokuva sisältää paljon toimintaa sekä uhkaavia ja tunteikkaitakin kohtauksia. Myös elämän rajallisuutta käsitellään. Sankarit taistelevat avaruusolioita ja varsin pelottavia robotteja vastaan laser-asein ja räjähtein. Mukana on toki tunnelmaa keventävää huumoria ja sympaattisia hahmoja, mutta ikäjouston käyttöä kannattaa kuitenkin harkita aivan nuorimman ja toimintaelokuviin tottumattoman katsojakunnan kohdalla.

Elokuva on saanut innoituksensa Toy Story -elokuvien Buzz Lightyear -hahmosta, mutta tarinan ymmärtäminen ei vaadi Toy Story -tuntemusta.

Keskustelun tueksi

  • Miksi luulet Buzzille olleen niin tärkeää korjata tekemänsä virhe? Mitä siitä seurasi?
  • Mitä Alisha teki sillä välin, kun Buzz lensi raketilla? Mitä luulet hänen ajatelleen Buzzista tai omasta elämästään?
  • Miten luulet muiden planeetalle joutuneiden ihmisten suhtautuneen uuteen tilanteeseen?
  • Minkälaisia tyyppejä Buzzin uudessa tiimissä oli? Minkälaisia ominaisuuksia sankarilta mielestäsi vaaditaan?
  • Buzzilla oli elokuvassa robottilemmikki. Minkälaista olisi omistaa sellainen? Mitä erikoisominaisuuksia omalla robolemmikilläsi olisi?
  • Oletko nähnyt Toy Story -elokuvia? Mitä yhteistä ja mitä eroja niissä mielestäsi on Lightyear-elokuvan kanssa?
Kirjoittaja: Jenni / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Lightyear

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Lightyear

Hyvä ja hauska elokuva!

"Hyvä elokuva. Pidin siitä, että on tällainen scifi-lastenelokuva, koska minusta ainakin tuntuu, ettei sellaisia ole kauheasti. Elokuvassa on paljon erilaisia ihmisiä, ja se on kiva, koska on tärkeää, että elokuvissakin on esim. eritaustaisia tai vähemmistöihin kuuluvia hahmoja, jotta monenlaiset ihmiset huomioitaisiin. Suosittelen katsomaan, jos tykkää scifistä ja jännityksestä sekä toiminnasta, eikä tosiaan haittaa vaikkei olisi katsonut Toy Story -elokuvia! Vaikka onkin periaatteessa lastenelokuva, sopii kaiken ikäisille (paitsi ei ihan perheen pienimmille kuitenkaan). Eri-ikäiset saattavat saada elokuvasta irti vähän eri asioita, ja ymmärtää sitä eri tavalla."
Mammutinmahakarva

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024