‹ Takaisin

Love & Friendship

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Whit Stillmanin hurmaava Jane Austen -filmatisointi Love & Friendship kertoo Lady Susan Vernonista (Kate Beckinsale), kauniista, mutta varsin rahattomasta 35-vuotiaasta leskestä, joka ei kaihda keinoja suhatessaan seurapiireissä tarkoituksenaan saavuttaa arvonnousua niin sosiaalisessa mielessä kuin varallisuudenkin puolesta. Kun laskelmoiva manipuloinnin mestarinna saapuu edesmenneen puolisonsa suvun tiluksille Churchilliin, alkaa sana lesken kevytkenkäisyydestä kiiriä kulovalkean tavoin ja kyseenalaisessa maineessa olevan Lady Susanin läsnäolo sähköistää hetkessä totisen asiallisen yhteisön.

Lady Susan totta tosiaan aikookin junailla aviomiehet niin itselleen kuin vapaalle, jos kohta varsin vastahakoiselle kouluikäiselle tyttäreen Frederikalle (Morfydd Clark). Asiat ovat jo valmiiksi tolaltaan, kun Churchilliin saapuu uusia vieraita: tolkuttoman komea ja vapaa nuorimies Reginald DeCourcy (Xavier Samuel) sekä typerän pirteä – mutta sikarikas – Sir James Martin (Tom Bennett). Osaansa näytelmässä esittävät myös Susanin uskottu ystävä Alicia Johnson (Chloe Sevigny) ja hänen erittäin kunnioitettu aviomiehensä, totinen Herra Johnson (Stephen Fry). Riemastuttava elokuva perustuu Jane Austenin kirjeromaaniin Lady Susan, joka on julkaistu suomeksi nimellä Tahto ja toiveet. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Love & Friendship on 1800-luvun Englantiin sijoittuva historiallinen draama, jonka pisteliäs huumori on piilotettu nokkelaan puheeseen ja pieniin yksityiskohtiin. Elokuvan tempo on varsin nopea ja monivivahteisen juonen seuraaminen vaatii tarkkaavaisuutta aikuiseltakin. Elokuva on tuttuja Austen-filmatisointeja pisteliäämpi samoin kuin postuumisti julkaistu alkuperäisteos Tahto ja toiveet. Lähes koko elokuva kaikkine dramaattisine käänteineen perustuu keskusteluihin, joita ihmiset käyvät toistensa kanssa. Toisaalta elokuvaa voi katsoa myös taitavasti toteutettuna epookkina eläytyen kahdensadan vuoden takaiseen pukuloistoon ja ylemmän luokan elämäntyyliin. Love & Friendship sopii nuoremmallekin katsojalle ainakin jos tämä on 1700-luvun kirjallisuutta ja kieltä tunteva Austen-fani.

Keskustelun tueksi

  • Vanhan sananlaskun mukaan tarkoitus pyhittää keinot. Sillä tarkoitetaan, että ihminen voi toimia moraalisesti arveluttavallakin tavalla, jos sillä on hyvät seurauksensa. Lady Susan laskelmoi ihmissuhteissaan ja pyrkii hyötymään kaikista ihmisistä. 1800-luvulla yksinäisen naisen asema oli hyvin haavoittuvainen, ja Lady Susan tekee kaikkensa turvatakseen oman ja tyttärensä taloudellisen tilanteen. Mitä mieltä olet Lady Susanin ratkaisuista? Onko nykyisessä tasa-arvoisemmassa yhteiskunnassa vastaavia ongelmia, joissa tarkoitus pyhittää keinot?
  • Elokuvassa miehen arvo mitataan enimmäkseen rahassa, naisen arvoa määrittää kauneus. Päteekö sama nykyaikana, vai ovatko asiat muuttuneet? Millaisia seurauksia voi olla sillä, että ihmisen arvo määritellään varallisuuden tai ulkonäön perusteella?
  • Tutustu myös Annina Karhun Tahto ja toiveet -kirja-arvioon Kiiltomato-verkkojulkaisussa.
Kirjoittaja: Sonja / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Love & Friendship

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Love & Friendship

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024