‹ Takaisin

Luolamies

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinentoimivaa yhteistyötä

Elokuvan synopsis

Oscar-palkitun Nick Parkin ja Aardman Animations -studion (Wallace & Gromit, Late Lammas, Kananlento) uusin elokuva Luolamies sijoittuu ajanlaskumme alkuun, esihistoriallisten olentojen ja karvaisten mammuttien aikaan, ja kertoo tarinan Tukista sekä hänen lemmikkisiastaan Possosta. Yhdessä heimonsa kanssa he käyvät taistoon suurta vihollista, lordi Noothia ja hänen pronssikautista kaupunkiaan vastaan pelastaakseen kotinsa. (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Lämminhenkinen animaatioseikkailu ammentaa huumoria historiasta Asterixin sekä Kivisten ja Sorasten tapaan. Mutta toisin kuin esimerkiksi Asterixissa, Luolamiehen altavastaajajoukko ei pärjää valloittajia vastaan väkivallalla, vaan joukkuepelillä. Elokuvassa on slapstick-huumorille ominaista vauhtia ja mäiskintää, mutta väkivaltaa ei esitetä ratkaisuna ongelmiin. Päähenkilön kasvutarina korostaa yhteisöllisyyden lisäksi omien rajojen ylittämistä ja rohkeutta kohdata elämän haasteet. Lopulta optimismi ja sinnikkyys siivittävät voittoon.

Elokuvan tekijät ovat keksineet jalkapallolle hykerryttävän syntytarinan ja vaikka lajiin perehtymättömiäkin pelivitsit naurattavat, saanevat varsinkin jalkapallofanit elokuvasta ja sen lempeästä ironiasta paljon irti. Elokuvan esihistoriallisessa maisemassakin jalkapallo mielletään miesten lajiksi, mutta tässä tarinassa tyttö pääsee loistamaan tasavertaisena urheilijana.

Esihistorialliset ympäristöt tulivuorineen ja dinosauruksineen ovat paikoittain synkkiä ja uhkaavia, mutta perusotteeltaan elokuva on hauska ja sympaattinen. Hömelön porukan johtohahmo Tuk muistuttaa Late Lammasta ja muita Aardman Animations -studion hahmoja, joten Aardmanin aikaisempien elokuvien ystävät pitävät varmasti myös Luolamiehestä, vaikka sen ympäristö onkin esimerkiksi Laten maatilaa hitusen synkempi paikka. Elokuvan huumori on välillä ronskin rempseää mutta lempeää ja se vetoaa myös pienempiin katsojiin.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvan taitava vaha-animaatio kekseliäine yksityiskohtineen kiehtoo mielikuvitusta. Ota selvää miten animaatio on tehty. Making of -videoita löytyy YouTubesta, esimerkiksi täältä.
  • Oletko nähnyt muita Aardman Animations -studion ja ohjaaja Nick Parkin animaatioita, esim. Late Lammasta tai Wallacea ja Gromitia? Mitä samaa Luolamiehessä on niihin verrattuna? Voit pohtia asiaa visuaalisuuden, tarinan, hahmojen tai huumorin kannalta. Onko elokuvaa erilaista katsoa, jos siinä on jotain ennestään tuttua?
  • Millaisia elokuvan hahmot ovat? Miten kivikautiset eroavat pronssikautisista? Millainen elokuvan pahis oli ja mikä teki hänestä pahiksen? Mitkä ominaisuudet tekevät Tukista sankarin, entä Goonasta? Millainen rooli Possolla on elokuvassa?
  • Millainen on elokuvan mielikuvituksellinen esihistoriallinen aikakausi? Tutustu Kansallismuseon opetuspaketissa kivikauteen ja pronssikauteen – millaisia taiteellisia vapauksia elokuvassa oli historian kuvaamisessa otettu?
  • Elokuvan maailmaan voi palata virallisilla nettisivuilla, joilta löytyy mm. pelejä ja hahmogalleria tueksi ja inspiraatioksi keskustelulle.
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Luolamies

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Luolamies

Luolamies

"no en kyllä luolassa haluasis asua"
sian huuli

Arvioijan ikä: 5

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3© Koulukino 2024