‹ Takaisin

Mahtava Morris

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenintertekstuaalinentoimivaa yhteistyötä

Elokuvan synopsis

Mahtava Morris on kertomus Morris-kissasta, joka kiertää rinta rottingilla kaupungista toiseen ratkomassa yllättäen ilmeneviä rottaongelmia, kömpelö pillipiipari Keith vanavedessään. Kun Keith lurittelee huilullaan, rotat marssivat pois kiitollisten kyläläisten riemuksi. Kyläläiset tosin eivät koskaan saa tietää, että yllättävän oppineet rotat ovat mukana juonessa. Morris, Keith ja rottalauma käärivät myhäillen palkkiorahat taskuihinsa. Homma toimii mainiosti, kunnes yllättävä huijareiden joukko saapuu kylään. Siellä he kohtaavat satuja ja tarinoita rakastavan kirjatoukka Malician ja sekalainen seurakunta päätyy ratkomaan yhdessä kylän outoa mysteeriä. Missä ovat kaikki paikalliset rotat?

Mahtava Morris perustuu fantasiakirjailijan Terry Pratchettin Carnegie-palkittuun lastenkirjaan Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät. (Lähde: Cinemanse)

Tietoa kasvattajalle

Kaikkien tuntemista satuaiheista ammentava, kekseliäs animaatioseikkailu tarjoaa paljon oivallettavaa sekä pienille että isoille katsojille. Elokuva lainaa ja kommentoi tunnettuja satuja hauskasti, ja elokuvan intertekstualisuus toimii hyvin ikään katsomatta. Kerronta leikittelee lajityypin rakenteilla, mutta on samalla riittävän selkeää, jotta pienempikin katsoja ymmärtää tapahtumia. 

Humoristisessa elokuvassa ei ole kovinkaan pelottavia kohtauksia kaameaa rottahirviötä ja lopputaistelua lukuunottamatta. Nämä muutamat pelottavammat hetket ratkeavat suhteellisen nopeasti – ja ennen kaikkea hauskasti. Elokuvan vire on kiperimmissäkin tilanteissa optimistinen.

Samalla kun pääpahikset saattavat aiheuttaa väristyksiä perheen pienimmille, ovat tarinan eläinhahmot kaiken kaikkiaan söpöjä ja hassuja otuksia. Morris-kissan johtamassa rottajengissä kaikki ovat omalaatuisia ja erilaisia yksilöitä, ja pulmat kuin pulmat ratkaistaan yhdessä. Apuna rotilla on rottamaisten taitojensa ohella neuvokkuutensa ja kekseliäisyytensä. Eläinhahmojen ohella ihmiset Keith ja Malicia ovat reippaita satusankareita, joihin katsojan on hyvä samaistua; pikkuvanha Malicia on näppärä ja terhakas tyttö, Keith puolestaan lempeä ja harkitsevainen poika.

Keskustelun tueksi

  • Mikä oli mielestäsi elokuvan hauskin kohta?
  • Tunnistitko elokuvasta hahmoja jotka ovat peräisin jostain tutusta sadusta tai tarinasta?
  • Miksi ihmiset inhosivat ja myrkyttivät rottia?
  • Keithin ja rottien haaveena oli, että rotat ja ihmiset voisivat elää rinta rinnan. Mitä se tarkoittaa? Miten se onnistuu?
  • Eräs satukirja oli elokuvan rotille tärkeä. Miksi?
  • Malicia kommentoi tarinan kulkua, vaikka on itse osa tarinaa. Mitä tarkoittavat Malician mainitsemat kehyskertomus, ennakointi ja takauma?
  • Elokuva perustuu Terry Pratchettin kirjaan Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät. Jos olet lukenut kirjan, vertaile kirjaa ja elokuvaa! Kummasta pidit enemmän?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Mahtava Morris

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Mahtava Morris

Arvioijan ikä: 36

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6© Koulukino 2024