‹ Takaisin

Mansikkamaa

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävä

Elokuvan synopsis

15-vuotias puolalainen Wojtek matkustaa vanhempiensa kanssa Ruotsiin poimimaan mansikoita. Määränpää on Listerlandet Itämeren rannalla Blekingessä, Etelä-Ruotsissa. Siellä Wojtek tutustuu isännän tyttäreen Anneliin, ja nuoret alkavat tapailla salaa, mutta suhdetta vaikeuttaa heidän keskinäinen epätasa-arvonsa. Anneli ei uskalla näyttää avoimesti tunteitaan koska tietää, ettei ympäristö hyväksyisi heidän suhdettaan. Wojtekin mielestä Anneli leikkii hänen tunteillaan. Lopulta heidän suhteensa paljastuu, mikä johtaa voimakkaisiin reaktioihin.

Wiktor Ericssonin Mansikkamaa on puolalaisen vierastyöläisen ja ruotsalaisen talontyttären liikuttava rakkaustarina. Tarina sijoittuu Blekingin kauniille mansikanviljelyseudulle, mutta se kuvaa vastakohtien ja ennakkoluulojen maailmaa. (Lähde: Oy Kinoscreen Illusion Ltd)

Tietoa kasvattajalle

Mansikkamaa kertoo kahden nuoren rakkaustarinan ja tutkailee samalla vierastyöläisten kulttuuria Ruotsissa. Sekä elokuvan puolalaisia että ruotsalaisia nuoria mietityttävät unelmat ja oma tulevaisuus. Blekingin mansikkaseudulla Annelilla ystävineen ei tunnu olevan juuri muuta tekemistä kuin pussikaljoittelu kylän keskustassa. Ryhmäpaine johdattaa myös Wojtekin tekemään huonoja valintoja.

Ahkeroiviin vierastyöläisiin kohdistuu monenlaisia ennakkoluuloja, ja kanta-asujat pitävät huolellisesti hajurakoa muualta tulleisiin mansikan-, sipulin- ja kurkunpoimijoihin. Anneli ja Wojtek löytävät yhteyden siitä huolimatta, eivätkä elokuvan hahmot jää pelkiksi karikatyyreiksi. Sekä Annelin että Wojtekin vanhemmat pyrkivät pitämään hyvää huolta lapsestaan. Nuorten tunteita varjostavat epävarmuus ja mustasukkaisuus, ja nuortenelokuvalle tyypilliset kasvukivut ovat vahvasti läsnä.

 

 

 

Keskustelun tueksi

  • Elokuvan loppu jää avoimeksi. Onko loppu mielestäsi onnellinen? Miten arvelet tarinan jatkuvan?
  • Wojtek ja Anneli saattavat aluksi vaikuttaa epätodennäköiseltä parilta. Miksi? Miten ympäristö suhtautuu pariin?
  • Mansikkatilan isäntä toteaa ruotsalaisnuorison olevan nykyisin liian hienoa tilan töihin. Miksi mansikanpoimintaa ei arvosteta?
  • Onko elokuvalla jokin sanoma? Mikä?
  • Elokuvakritiikeissä Wojtekin ja Annelin rakkautta on verrattu muun muassa Roy Anderssonin Eräs rakkaustarina -klassikkoon sekä Romeoon ja Juliaan. Millaisia klassikon aineksia tässä parissa ja heidän suhteessaan on?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Mansikkamaa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Mansikkamaa

Arvioijan ikä: 17

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2024