‹ Takaisin

Matka minuksi

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Dokumenttielokuva seuraa kolmea nuorta naista, joita yhdistävät omasta elämästä kertovat blogit sekä kamppailu itsen ja nyky-yhteiskunnan vaatimusten kanssa. Kuinka päästää irti epäonnistumisen pelosta ja kontrollista, ja löytää tie kohti oman epätäydellisyyden hyväksymistä? Matka minuksi kertoo Juuliasta, Laurasta ja Ellistä, jotka pitävät omasta elämästä kertovia muoti-, masennus- ja pro-anoreksia-blogeja internetissä. Verkossa luotu kuvitteellinen minäkuva on pakoa arjen ahdistavuudesta.

Päähenkilöiden sulkeutuneissa maailmoissa vallitsevat itsekontrolli, liian suuret itselle asetetut vaatimukset sekä itseinho. Onnellisuus ja itsen hyväksyminen alkavat vasta kun he uskaltavat päästää irti kontrollista, menneisyydestä ja täydellisyyden illuusiosta. Nuorten naisten pahoinvointi jää usein piiloon, vaikka he tekevät itsemurhia Suomessa enemmän kuin missään muualla Euroopassa, ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Tyttöjen ja nuorten naisten pitämät muoti- ja syömishäiriöblogit lisääntyvät jatkuvasti. Nuoret naiset ovat tietoisempia kuin koskaan siitä miltä he itse ja heidän elämänsä näyttävät ulospäin. Onko siitä tullut jo tärkeämpää kuin elämän omakohtaisesta kokemisesta? Mikä saa nuoret naiset olemaan niin armottomia itselleen? Voisiko onni loppujen lopuksi löytyä arjesta? (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

Tietoa kasvattajalle

Elokuva antaa realistisen kuvan naisbloggareiden maailmasta ja tarjoaa samastumisen kohdetta etenkin nuorille naisille. Myös kaikki terveydestään ja ulkonäöstään kiinnostuneet katsojat (myös miehet) voivat tunnistaa henkilöistä itseään.

Dokumentti ei juurikaan käsittele itse blogeja, eikä niiden kirjoittajien elämästä anneta kovin ruusuista kuvaa. Pikemmin se kuvaa moniulotteisesti kirjoittamisen ja itseilmaisun syitä ja tuo esille julkisuuskuvan kääntöpuolta, kun naiset kertovat avoimesti ahdistusksestaan ja pahasta olostaan. Tämä rehellisyys ja intiimiys voi tuntua hämmentävältäkin. Toisaalta se voi auttaa tiedostamaan, että jokaisella meistä on samoja unelmia ja haasteita. Nuorille katsojille sairausdiagnoosit ja psykologinen termistö voivat olla vaikeita ymmärtää. Anoreksian kohdalla puhutaan myös kuolema-ajatuksista ja itsemurhasta. Vaikka elokuvan loppu on toiveikas, naisten sairaskertomukset jäävät avoimiksi eivätkä tuomitse yksiselitteisesti syömiseen ja ulkonäköön liittyviä häiriöitä.

Elokuvassa nähtävä äiti-tytär-suhde on tiivis ja lämmin. Jos katsot elokuvaa äitinä, saatat pohtia tapaasi kohdata lapsesi kasvuhaasteita nykyajan yhteiskunnassa.

Keskustelun tueksi

Elokuvan jälkeen kannattaa purkaa ajatuksia ja tunteita aiheeseen liittyen:

  • Mitä tunteita elokuva herätti? Keneen päähenkilöistä samaistuit eniten? Miksi?
  • Millaisia ristiriitaisia odotuksia naiset ovat kohdanneet arjessaan? (Mm. tieto ruoan terveellisyydestä, eettisyydestä ja ekologisuudesta; elämäntapojen ja ulkonäön vaatimukset ja niistä kumpuava riittämättömyyden tai kelpaamattomuuden tunne.)
  • Mitä ulkopuolisten asettamia odotuksia itse kohtaat? Mitä myyttejä ”hyvästä elämästä” media ja yhteiskunta tarjoavat tytöille tänä päivänä? (Esim. kauneus, hoikkuus, fitness-trendit,) Onko helppoa vastustaa annettuja ihanteita tai poiketa niistä?
  • Kasvava joukko seuraa päiväkirjamaisia blogeja. Kiinnostavatko sinua enemmän tavallisesta arjesta kertovat blogit vai glamour-blogit? Mitä mieltä olet väitteestä, että ihmiset esittävät blogeissa vain huippukohtia elämästään? Mihin blogin rakentama kuvitteellinen ja osin valheellinenkin identiteetti voi johtaa? (Esim. eskapismi, unelmatodellisuus, joka erkaannuttaa omasta itsestä.)
  • Miten sosiaalinen media vaikuttaa ihmisiin, joilla on yhteisiä kiinnostuksen kohteita? Vaikutus on usein kaksijakoinen: toisaalta sosiaalinen media yhdistää, toisaalta se antaa mahdollisuuden myös vertailuun ja myös kielteiseen informaatioon (esim. pro-anoreksia -blogit).
  • Millainen äitisuhde Ellillä ja Juulialla mielestäsi on? Miettikää yhdessä millaisia olivat naiseksi kasvamisen haasteet ennen ja nyt? Eri tutkimusten mukaan 20–25% nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia (www.thl.fi/fi/web/mielenterveys).
  • Mitä keinoja päähenkilöillä oli käsitellä ahdistustaan? (Mm. sisarusten ja äidin seura, kirjoittaminen blogiin, terapeutti/tukihenkilö.) Mitä itse voit tehdä, jos sinulla herää huoli itsestäsi, kaverista tai tutusta nuoresta? Lisätietoa mielenterveydestä, ja erilaisista tukipalveluista tarjoavat mm. Tyttöjen talo, Mielenterveystalo ja MLL:n Nuortennetti.  
  • Syömishäiriöteeman käsittelyssä voi käyttää apuna Tasapainoa!-sivustoa.

Lisää elokuva-arvosteluja Matka minuksi -dokumentista:

 

Kirjoittaja: Juulia / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Matka minuksi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Matka minuksi

Arvioijan ikä: 19

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15



© Koulukino 2024