Miekkailija
Elokuvan synopsis
Nuori tuntematon mies, Endel, saapuu Haapsaluun 1950-luvun alussa. Hän on jättänyt taakseen Leningradin valtion urheiluyliopiston pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia. Haapsalussa hän saa viran opettajana ja alkaa vetää lapsille urheilukerhoa. Endel alkaa vihkiä lapsia suureen intohimoonsa – miekkailuun. Tämä ajaa hänet törmäyskurssille koulun rehtorin, kommunistisen byrokraatin kanssa.
Endel oppii rakastamaan ja pitämään huolta lapsista, joista suuri osa on neuvostomiehityksen jäljiltä orpoja. Miekkailusta muodostuu lapsille itseilmaisun muoto ja Endelistä heille miehen malli.
Rehtori selvittää Endelin taustan. Lapset haluavat lähteä Leningradiin valtakunnalliseen koululaisten miekkailuturnaukseen. Endel joutuu tekemään valinnan; viekö hän lapset Leningradiin ja riskeeraa oma vapautensa vai aiheuttaako hän heille pettymyksen valitsemalla oman turvallisuutensa ja ikuisen pakoilun.
Tietoa kasvattajalle
Miekkailija Endel Nelis (Märt Avandi) saapuu opettajaksi haapsalulaiseen kouluun ja ryhtyy opettamaan lapsille miekkailua. Opettaja voittaa lasten luottamuksen ja hänestä tulee isähahmo monelle oikean isänsä menettäneelle. Viron historian kipeitä vaiheita hienovaraisesti kuvaava elokuva kaipaa taustoitusta historiasta jotta kaikki viitteet tulisivat ymmärretyiksi. Hillityn tyylinsä ansiosta elokuva välttää shokeeraavuuden. Kauheuksia ei näytetä ja se antaakin tilaa katsojan omille kysymyksille ja ajatuksille sekä aiheen käsittelylle lapsen ja nuoren ikätason mukaisesti. Ohjaaja Klaus Härö on tiivistänyt elokuvan teeman ja samalla kasvatuksellisen ytimen seuraavasti: ”Miekkailijan syvin teema on aikuisen rooli lapsen elämässä. Miten aikuinen näkee lapsen ja hänen tekemisensä, ja miten aikuinen voi ohjata häntä oikeaan suuntaan elämässä. Kysymys joka kiehtoo ja askarruttaa: Miten ihmisestä tulee se kuka hän on?”
Keskustelun tueksi
Elokuva antaa aihetta keskustella historian kipupisteistä kuten Stalinin terrorista ja sitä kautta myös nykypäivän konflikteista sekä Venäjän tilanteesta. Elokuvaan voi peilata myös ajatuksia harrastusten ja itseilmaisun mahdollisuuksien tärkeydestä sekä luotettavan aikuisen merkityksestä lapsen elämässä.
Tutustu myös Koulukinon Miekkailija-elokuvakasvatusmateriaaliin!
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Miekkailija
Katsojien kommentit elokuvasta Miekkailija
© Koulukino 2024