‹ Takaisin

Mirai

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Pikkupoika Kunin elämä muuttuu, kun perheeseen tulee vauva, jonka nimeksi annetaan Mirai eli Tulevaisuus. Poika tuntee mustasukkaisuutta kaikkien huomion kohteena olevaa söpöä siskoaan kohtaan. Isältä ja äidiltä ei riitä huomiota Kunille, kun heidän omatkin roolinsa ovat haastavat. Isä jää kotiin hoitamaan lapsia, kun äiti palaa töihin.

Joka kerta kun poika kokee hylkäämisen, hän siirtyy ajassa eteen- tai taaksepäin. Pieni Kun kohtaa teini-ikäisen Mirain, oman äitinsä lapsena sekä isoisoisänsä, joka työskenteli sodan aikana lentokonetehtaassa. Kohtaus sisältää viittauksen ohjaaja Mamoru Hosodan omaan menneisyyteen: hän aloitti animaatiouransa harjoittelijana Ghibli-studiolla, jonka kuuluisan ohjaajan Hayao Miyazakin suku omisti sodan aikana lentokonetehtaan.

Huimin jakso ja herttaisen perhetarinan tyylillinen poikkeama on Tokion futuristiselle asemalle sijoittuva absurdi karkaamisjakso. Sukuindeksiin sukeltaminen taas on kuin otos Hosodan ohjaamasta, R&A:ssa vuonna 2010 yleisöäänestyksen voittaneesta Summer Wars -animaatiosta. Matkatessaan perheensä historiaan ja saadessaan apua tulevaisuuden Tulevaisuudelta eli Mirailta, Kun oppii lopulta olemaan isoveli pikkusiskolleen. (Eija Niskanen, Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Mirai-anime on maaginen kasvukertomus ja perhedraama, joka käsittelee mm. sisaruskateutta ja omien vahvuuksien löytämistä perheen tuen avulla.

Tarina alkaa, kun päähenkilö Kun saa pikkusiskon. Arki vauvan kanssa on toisinaan kaoottista tunnemyrskyä niin vanhemmille kuin pienelle isoveljellekin. Kun janoaa vanhempiensa huomiota, ja vanhemmat puolestaan pohtivat omaa pärjäämistään hankalissa tilanteissa.

Tunnemyllerrysten keskellä Kun alkaa yllättäen tehdä hyppyjä ajassa ja tavata sukulaisiaan erilaisissa elämäntilanteissa. Seikkailut ajassa auttavat Kunia ammentamaan ymmärrystä ja rohkeutta läheisten kokemuksista. Kun oppii yhteistyön, sinnikkyyden ja myötätunnon voimasta ja näkee omin silmin, että myös erilaiset vaikeudet kuuluvat kasvuun.

Mirai kuvaa kauniisti sen tosiasian, että kaikilla meistä on hyviä ja huonoja päiviä. Arkea ovat niin harmoniset kuin sekasortoisetkin hetket, ja elämä on jatkuvaa oppimista.

Pienen lapsen kuohuvat tunteet esitetään paikoin dramaattisesti esimerkiksi kun äiti saa raivokohtauksen ja muuttuu hirviöksi. Elokuvan loppupuolella Kun lähtee itsekseen junalla Tokioon ja eksyy rautatieasemalle. Junalaiturille sijoittuvassa kauhujaksossa nähdään “hukatut lapset yksinäisten maahan vievä” kammottava, punaisena ja sinisenä hehkuva luurankojuna.

Keskustelun tueksi

  • Mitä Kunin rooliin isoveljenä kuuluu elokuvan mukaan? Äiti sanoo esimerkiksi, että Kunin pitää aina suojella Miraita. Onko sisaruksilla mielestäsi velvollisuuksia toisiaan kohtaan? Eroavatko pikku- ja isosisarusten roolit mielestäsi jotenkin toisistaan?
  • Oletko itse saanut joskus pikkusisaruksen? Muistatko miltä se tuntui? Miten selvisit uudesta tilanteesta?
  • Teini-ikäinen Mirai opettaa Kunille, että yhteistyö lähentää ihmisiä. Oletko itse joskus kokenut tilanteen tai elämänvaiheen, jossa yhteistyö on tehnyt ihmisistä läheisempiä toisilleen?
  • Millainen merkitys sukulaisten tapaamisella on Kunille? Onko joku oma sukulaisesi joskus näyttänyt sinulle esimerkkiä tai toiminut inspiraation lähteenä?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Mirai

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Mirai

"Hieman ristitiitaiset tunteet jäi leffasta. Isoimmaksi ongelmaksi muodostui mielestäni kohdeyleisö. Päähenkilönä on päiväkoti-ikäinen poika, Kun, joka kiukuttelee ja itkee yhdestä sun toisesta asiasta koko elokuvan ajan. Kuitenkin vastaan tulee yllättävän synkkiäkin hetkiä, kuten äidin muuttuminen hirviöksi komentaessaan Kunia sekä juna-asemalla oleva luurankoja kuhiseva juna, johon poika melkein joutuu. Kun miettii, mitä asioita leffa opettaa, kohdeyleisön luulisi olevan lapset, mutta intensiivisemmät hetket nostavat kohdeyleisön ikää huimasti. Toisaalta leffasta pystyy poimimaan pieniä oivalluksia aikuisistakin, kuten oikeanlainen menetelmä opettaa lastaan ajamaan polkupyörällä, komentaminen kiukuttelukohtauksissa, kotiaskareiden jakaminen äidin ja isän välillä yms. Olisin toivonut, että päähenkilö oppisi jo viimeistään leffan puolivälissä jonkin verran hillitsemään kiukutteluaan, mutta valitettavasti se tapahtuu vasta viimeisillä minuuteilla. Enemmän positiivinen olo leffasta kuitenkin jäi, mutta se ei itsellä onnistunut sen suurempaa saavuttamaan. Ei siis yllä "The girl who leapt trhough time" eikä "Poika ja peto" -elokuvien tasolle, jotka ovat myös samalta ohjaajalta."

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2023