‹ Takaisin

Mulan

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimalleja

Elokuvan synopsis

Ohjaaja Niki Caro tuo valkokankaalle legendaarisen kiinalaissoturin eeppisen tarinan Disneyn elokuvassa Mulan, jossa urhea nuori nainen vaarantaa henkensä rakkaudesta perhettään ja maataan kohtaan ja nousee samalla yhdeksi Kiinan kaikkien aikojen suurimmista sotureista. Kun Kiinan keisari antaa määräyksen, että jokaisesta perheestä on luovutettava yksi mies keisarilliseen armeijaan puolustamaan maata pohjoisesta tulevalta hyökkäykseltä, Hua Mulan, kunnioitetun soturin vanhin tytär, astuu sairaan isänsä tilalle. Hän naamioituu mieheksi nimeltä Hua Jun ja joutuu moniin koettelemuksiin, joista selviytyäkseen hänen tulee valjastaa sisäinen voimansa ja ottaa käyttöön kaikki piilevät kykynsä. (Lähde: Walt Disney Pictures)

Tietoa kasvattajalle

Mulan on uusi, näytelty versio vuonna 1998 julkaistusta, samannimisestä Disney-animaatiosta. Elokuva on tarina yhteiskunnan ennakkoluulojen voittamisesta ja itseensä uskomisesta, sillä Mulanin maailmassa tytöt ovat äitejä ja vaimoja eivätkä sotureita.

Alkuperäisen animaation tapaan Mulan rikkoo sukupuolistereotypioita osoittamalla, että myös nainen voi olla voitokas ja neuvokas soturi, joka voi päihittää miespuoliset kumppaninsa jopa voimassa. Mulan kapinoi perinteisiä arvoja ja sääntöjä vastaan, huijaa muita esiintymällä poikana, mutta lopulta saa valheensa anteeksi ja saa läheisensä näkemään hänet itsenäisenä ihmisenä.

Sukupuoliroolien rikkomisen lisäksi elokuvassa käsitellään muun muassa lapsen ja hänen vanhempansa välisiä suhteita, mistä keskeisessä asemassa on tytärtään rakastava isä, joka tasapainottelee omien tunteidensa ja yhteiskunnan asettamien normien välillä.

Elokuvassa nähdään myös naispuolinen noita, joka Mulanin tapaan on naiseutensa vuoksi jätetty elämässä sivuun päätöksenteosta. Noita on kirjoitettu pahiksen rooliin, mutta hän vaikuttaa keskeisenä voimana Mulanin heräämiseen omaksi itsekseen. Hahmoa voi siis pitää Mulanin feministisenä vastinparina.

Elokuvassa nähdään armeijan kouluttautumista ja myös varsinaista sotaa. Kohtaukset ovat näyttäviä, mutta kuitenkin Disney-seikkailuille tyypillisellä tyylillä toteutettuja, eivätkä siis välttämättä aiheuta ahdistusta lapsikatsojissa.

Keskustelun tueksi

  • Katso alkuperäinen Mulan-animaatio vertauskohteeksi. Millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä löydät elokuvista? Kumpi esitystapa on mielestäsi parempi?
  • Mulanin maailmassa tytön tehtävä oli tuoda kunniaa perheelleen menemällä naimisiin ja olemalla äiti. Poika toi kunniaa esimerkiksi toimimalla kunniakkaana soturina. Löydätkö nykyelämästä vastaavanlaisia, sukupuoleen sidottuja asioita, joita pidetään kunniakkaina?
  • Onko nykymaailmassa jotain sellaista, mitä ihminen ei sukupuolensa vuoksi voisi tehdä tai mikä on häneltä kiellettyä? Pohtikaa yhdessä, miten tilanne eroaa Suomen, Pohjoismaiden ja muun maailman välillä.
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Mulan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Mulan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024