‹ Takaisin

Mustang

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Pienessä turkkilaisessa kylässä Lalen ja hänen neljän sisarensa viaton leikki käynnistää skandaalin. Sopimattomasta käytöksestä suuttuvat kasvatti-isä ja isoäiti muuttavat perheen kodin vankilaksi ja tyttöjä aletaan valmentaa avioliittoa varten. Siskosten vapauden kaipuuta ei kuitenkaan voi tukahduttaa. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

[Sisältää juonipaljastuksia] Mustang on ajatuksia herättävä kurkistus vieraaseen kulttuuriin. Samalla se heijastelee myös omia asenteitamme. Tarinan keskiössä on nuorten naisten seksuaalisuus, sen kontrolloiminen ja tyttöjen siveellisestä maineesta huolehtiminen.

Mustang kuvaa kauniisti ja valoisasti tyttöjen välitöntä, lämmintä suhdetta toisiinsa ja sisaruuden lujia siteitä. Elokuvan tunnelma on silti usein painostava: tytöt ovat uhkaavasti käyttäytyvien aikuisten armoilla ja kirjaimellisesti vankina kotonaan, ja juonessa viitataan myös lasten hyväksikäyttöön. Tarina ei pääty täysin onnellisesti; yksi tytöistä päätyy vastoin tahtoaan naimisiin ja toinen itsemurhaan. Kaksi nuorinta pakenevat Istanbuliin periaatteessa onnellisessa, mutta avoimeksi jäävässä lopetuksessa.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa ollaan huolissaan vain tyttöjen siveellisyydestä, eikä poikiin näytä kohdistuvan samanlaista kontrollia. Miksi? Miten asian laita on Suomessa? Miksi kaksinaismoraali tai kaksoisstandardi on väärin ja mitä sille voitaisiin tehdä? Onko kysymys pelkästään vanhanaikaisuudesta? Pysyvätkö samat asenteet ja rakenteet sitkeästi mukana myös uusien sukupolvien elämässä?
  • Mitä miesvaltaisessa yhteisössä selviytymisen ja vastarinnan keinoja elokuvan naiset käyttivät?
  • Miten elokuvan tytöt hankkivat tietoa omaan kehoonsa liittyvistä asioista ja seksistä?
  • Elokuvassa huolehditaan tyttöjen neitsyydestä. Neitsyyden käsite on saanut osakseen paljon feminististä kritiikkiä, johon voi tutustua englanniksi esimerkiksi tämän artikkelin avulla.
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Mustang

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Mustang

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024