‹ Takaisin

Nallekarhun joulu

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenselkeä

Elokuvan synopsis

Joulurauha laskeutuu hiljalleen pikkukaupunkiin, mutta paikallisilla joulumarkkinoilla on edelleen kova vipinä. Marian on markkinoilla hoitamassa äitinsä pyynnöstä vielä viimeisiä jouluostoksia, kun hän huomaa jouluarpajaisten ylähyllyllä lumoavan pienen nallekarhun. Heidän silmänsä kohtaavat, ja Marian on täysin varma, että pieni karhu yllättäen liikahtaa. Onko se elossa? Kyllä! Marian on aivan varma siitä. Hänen on saatava tuo nallekarhu, hinnalla millä hyvänsä! Nallekarhu sen sijaan unelmoi varakkaasta omistajasta, joka veisi hänet seikkailulle suureen maailmaan. Marianin ja nallekarhun kohtaaminen käynnistää uskomattoman seikkailun kohti odottamattomia ja yllättäviä hetkiä. (Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Norjalaisessa lastenelokuvassa päähenkilön ajattelemattomuus johtaa ikäviin seurauksiin. Elokuva kuitenkin osoittaa, kuinka virheistä voi oppia, kunhan niistä kannetaan vastuu ja tilanne korjataan arvokkaasti. Anteeksipyytäminen ei ole ehkä helppoa, mutta siksi se onkin tärkeätä. Nallekarhun joulun toimelias päähenkilö Marian tarjoaakin hyvän samaistumiskohteen lapsille, jotka vielä opettelevat anteeksipyytämisen jaloa taitoa ja harjoitelevat vastuun ottamista omista tekemisistään. 

Yltiönostalgisen, 1900-luvun keskivaiheille sijoittuvan Nallekarhun joulun tarinamaailma on täynnä pohjoismaista joulunajan tunnelmaa. Meheviksi paistuvien leivonnaisten tuoksu ja ydinperheen villapaitojen pehmeys välittyvät elokuvateatterin penkeille asti. Huumori on rentoa ja lämminhenkistä – sarkasmia vältetään.

Nallekarhun joulu sopii perheen pienimmille, vaikkapa ihka ensimmäiseksikin elokuvateatterielokuvaksi. Elokuva on lämminhenkinen ja turvallinen, eikä siinä  ole kovinkaan jännittäviä kohtauksia; pitkäkestoista jännitystä ei ole, eikä lapsihahmoihin kohdistu elokuvassa uhkaa. Ristiriidat ratkaistaan keskustelemalla ja neuvokkuudella, ei väkivallalla, ja perheen vanhemmat esitetään rakastavina, jämäköinä, välittävinä ja johdonmukaisina.

Elokuvan juoni on suoraviivainen selkeä. Samalla katsoja voi seurata nallekarhuun liittyviä johtolankoja. Tempo on rauhallinen ja antaa tilaa katsojan omille ajatuksille niin, että kiperiäkin asioita voi pohtia omaan tahtiin.

 

Keskustelun tueksi

  • Mitä Marian pyysi anteeksi? Mitä asioita sinä olet pyytänyt anteeksi? Miksi anteeksi pyytäminen voi tuntua vaikealta? Mitä tapahtuu anteeksi pyytämisen jälkeen?
  • Millainen Marianin perhe oli? Oliko elokuvassa muita perheitä? Millainen sinun perheesi on?
  • Mitä asioita perheen joulunviettoon kuului? Olivatko jotkin asiat sinulle tuttuja?
  • Pikkuveli alkoi epäillä joulupukin olemassaoloa. Miksi?
  • Miltä sinusta tuntui, kun Marian meni toisten kotiin ilman lupaa? Entä silloin, kun kauppias tuli Marianin kotiin kertomaan, mitä oli tapahtunut? Miltä tuntui, kun Marian kävi pyytämässä anteeksi? Entä silloin, kun joululahjat jaettiin?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Nallekarhun joulu

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Nallekarhun joulu

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024