‹ Takaisin

Nerve

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

“Oletko Katsoja vai Pelaaja?” Uuttera high school -opiskelija Vee (Emma Roberts) saa tarpeekseen varovaisen turvallisesta elämästään ja päättää räväyttää. Ystävien painostuksesta hän päätyy osallistumaan suosittuun NERVE-nimiseen nettipeliin yhden haasteen ajaksi – luvassahan on vain harmitonta hauskanpitoa. Mutta Veen jäädessä yhä pahemmin koukkuun adrenaliinitäyteisen kisan jännitykseen, saa peli pahaenteisen käänteen ja alkaa muuttua yhä vaarallisemmaksi. Lopulta edessä on viimeinen erä, jossa pelissä on jo hänen koko tulevaisuutensa. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Elokuvan päähenkilö on tunnollinen tyttö Vee, joka joutuu tuskailemaan omien valintojensa, äidin toiveiden ja kaveripiirin painostuksen kanssa. Vee tutustuu parhaan ystävänsä Sydneyn kautta hämäräperäiseen verkkopeliin, jossa pelaajat ottavat vastaan anonyymien katsojien antamia haasteita. Vee haluaa näyttää ystävilleen, ettei ole se tiukkapipo ja tuttuun takertuja, joksi muut häntä syyttävät. Elokuvan edetessä haasteet muuttuvat yhä hurjemmiksi, kuten kaahailuksi moottoripyörällä sokkona muun liikenteen seassa. Kilpaillessaan ykköspaikasta pelissä Vee ja Sydney riitaantuvat ja joutuvat punnitsemaan uudelleen myös ystävyytensä arvon.

Elokuva kirvoittaa moraalisia pohdintoja päähenkilön valinnoista. Hän saa itsevarmuutta ja arvostusta onnistuessaan pelissä, mutta oikeuttaako se laittomuuksiin yllyttävän pelin pelaamisen? Elokuvassa auktoriteetit, kuten poliisi, vanhemmat ja viranomaiset ovat täysin tietämättömiä pelin olemassaolosta, eikä heillä uskota olevan keinoja puuttua asiaan. Lopulta joukko oikeamielisiä nuoria ratkaisee kiperän tilanteen itse. Elokuvan kautta voi käsitellä joukkoon kuulumisen paineita ja niiden siirtymistä myös sosiaaliseen mediaan. Somessa halutaan antaa itsestään mahdollisimman hyvä kuva ja saada eniten katsojia tai tykkäyksiä. Yllytyshulluus ja yllyttäminen ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö.

Sivujuonteena elokuvassa kulkee identiteettivarkaus ja yksilön tietosuojan haavoittuvuus verkossa, jonka avulla voi avata netikettiä ja tietosuojakäytäntöjä.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia sosiaalisia paineita olet havainnut ympärilläsi tai kaveripiirissä?
  • Mitä mieltä olet, oliko hyvä vai huono asia, että Vee lähti pelaamaan Nerveä? Entä oliko Sidney mielestäsi viisas vai luuseri lopettaessaan pelin?
  • Miksi osa nuorista yllytti pelaajia hengenvaarallisiin temppuihin? Entä miksi pelaajat eivät osanneet sanoa ei ja lopettaa tehtävää, kun siltä tuntui? Ymmärsivätkö Nerve-pelin katsojat olevansa oman toimintansa kautta vastuussa pelaajien hengestä?
  • Jos joku ystäväsi kannustaisi sinua somessa laittomaan toimintaan, olisiko se rikos?
  • Mitä sosiaalisen median palveluita itse käytät? Tarkista, mitä tietoja sinusta on niiden kautta julkisesti saatavilla? Kokeile googlata oma nimesi.
  • Mitä ajattelet tietosuojasta? Voisiko oma identiteettisi olla vaarassa?
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Nerve

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Nerve

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2023