‹ Takaisin

Nuori Zlatan

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Tarina jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicista ennen kuin hänestä tuli koko maailman tuntema “Ibra”. Kukkoileva supertaituri Malmöstä: karismaattinen ja lahjakas, mutta pelikentällä jatkuvasti räjähdysaltis. Nuori mies, jota painostetaan joka puolelta ja joka jättää kotinsa lähteäkseen yksin maailmalle unelmansa perässä. Elämä, josta tulee kivenkovaa taistelua sekä kentällä että sen ulkopuolella. Dokumentissa esiintyvät mm. Jari Litmanen, Leo Beenhakker, Hasse Borg, Fabio Capello, David Endt, Ronald Koeman, Luciano Moggi, Jan van Halst, Andy Van der Meyde ja Marco van Basten. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Nuori Zlatan on Zlatan Ibrahimovicin, ruotsalaisen jalkapallotähden, kehitystarina. Katsoja voi samastua Zlatanin haaveisiin ja pyrkimyksiin, mutta dokumentti kertoo myös realistisesti miten paljon työtä unelmien saavuttaminen vaatii. Zlatanin kohdalla työ on ollut paitsi fyysistä harjoittelua, myös tunteiden käsittelyä ja niiden hallinnan opettelua.

Dokumentin kautta pääsee näkemään, että julkisuuden henkilön elämässä voi olla paljon ongelmia, takapakkeja ja yksinäisyyttä. Tämä auttaa nuorta katsojaa soveltamaan kriittistä lukutapaa muidenkin kuuluisuuksien ja idolien elämään: media ei kerro yleensä koko totuutta.

Alakouluikäiset katsovat Nuorta Zlatania todennäköisesti jalkapalloharrastuksen tai Zlatan-faniuden kautta, ja dokumentin kriittiset elementit jäävät heiltä huomaamatta. Kovin nuoren katsojan voi olla myös vaikea seurata elokuvan hyppivää aikajännettä. Dokumentissa nähdään jalkapallokentällä käytettyä väkivaltaa, mutta myös sen seurauksena syntyneet loukkaantumiset ja ihmissuhdeongelmat näytetään ja niistä puhutaan.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia unelmia sinulla on? Mitä olet valmis tekemään niiden eteen? Keneltä saisit apua niiden toteuttamiseen? Miten voit auttaa toisia toteuttamaan unelmiaan?
  • Millaisen kuvan mediasta saa julkisuuden henkilöiden onnistumisista ja epäonnistumisista? Onko kuva realistinen vai jääkö jotain näkymättömiin?
  • Oletko kokenut ulkopuolisuuden tunteita? Miten olet selvinnyt niistä? Oletko auttanut toisia tuntemaan, että he kuuluvat porukkaan?
  • Kun ongelmia tulee, Zlatan ratkaisee niitä ylimielisellä puheella tai väkivallalla. Hän ei osaa myöskään pelata joukkueen hyväksi, vaan toimii itsekeskeisesti. Ystäviensä ja vanhempien joukkueen jäsenten avulla Zlatan oppii hyödyntämään temperamenttiaan ja pelaamaan osana joukkuetta. Mitä sinä teet suuttuessasi? Onko sinun vaikea ratkoa ongelmia niin, että et loukkaa toisia sanoilla tai teoilla? Mitä voisit tehdä toisin?
  • Zlatanille on tärkeää miellyttää vanhempiaan, ja hän on onnellinen voidessaan tehdä heidät ylpeiksi. Millainen merkitys perheen ja ystävien mielipiteillä on sinulle?
  • Tämän linkin takaa löytyy nuorille suunnattua apua ja tukea mm. tunteiden käsittelyyn ja elämän suunnan hakemiseen.
Kirjoittaja: Sonja / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Nuori Zlatan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Nuori Zlatan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024