‹ Takaisin

Ollaan vapaita

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Kolmekymppisen Seljan poikaystävä Tomi haluaa heidän menevän eteenpäin. Selja pysyisi mieluiten siinä missä on, parhaiden ystäviensä Henrin ja Iisan kanssa kommuunissa keskellä kaupunkia. Mutta Selja rakastaa Tomia, joten hän suostuu yhteiseen asuntolainaan. Sitten Seljan luo ilmaantuu 16-vuotias Leo, poika, jonka Selja luovutti adoptioon teini-ikäisenä. Leon myötä kimppakämpän elämä on täynnä musiikkia, naurua ja suuria tunteita. Muutto Tomin kanssa alkaa vaikuttaa entistä huonommalta idealta. Leon kohteliaan ulkokuoren läpi näkee vain Henri, mutta Selja ei halua kuunnella hänen varoituksiaan. Selja on autuaan sokea sille, että Leo rakastuu itseään seitsemän vuotta vanhempaan Iisaan. Samalla kun Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, hän sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Peruskoulunsa päättänyt päähenkilö Leo tarjoaa samaistumispintaa nuorelle siitä, mitä tehdä kun koulut ovat takana ja elämä edessä – tytöt ja päihteetkin ovat ajankohtaisia. Nuoren ajankohtaisten asioiden lisäksi elokuva tarjoaa aineksia erilaisten maailmankatsomuksien rakentamiseen ja näkökulmia erilaisiin perheisiin. Elokuvan avulla sukelletaan niin adoptioperheen elämään ja avioeroon kuin vilkkaan kommuunielämänkin keskelle. Ollaan vapaita esittää muutamia erilaisia elämänarvoja ja tapoja elää. Elokuva sopiikin hyvin myös perheen kanssa katsottavaksi: sen jälkeen on luontevaa keskustella perheenjäsenten elämää koskettaneista valinnoista ja niiden vaikutuksista, vanhemmuudesta ja nuoruudesta.

Keskustelun tueksi

• Mitä elokuvan nimi Ollaan vapaita mielestäsi merkitsee?

• Elokuvassa Leo kommentoi Seljan elämää täydelliseksi. Minkälainen sinun mielestäsi olisi täydellinen elämä?

• Leolla on viisivuotissuunnitelman peruskoulun loputtua. Mitä mieltä olet sellaisesta suunnittelusta?

• Elokuvassa päähenkilöt tekevät erilaisia elämänvalintoja. Henrille tärkeintä on maailman pelastaminen – mopoautoilu nyt ainakin on suuri vääryys. Seljan miehen Tomin ajatukset maailmasta eivät puolestaan kohtaa Henrin ajatuksien kanssa. Mikä sinulle on elämässä tärkeää?

• Elokuvan henkilöt asuvat eri tavalla ja jokaisen perhe näyttäytyy erilaisena. Mikä on mielestäsi perhe? Keitä perheeseen voi kuulua?

Kirjoittaja: Melina / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ollaan vapaita

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ollaan vapaita

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024