‹ Takaisin

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen rakastettuun lastenkirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset. Elokuvassa Onneli ja Anneli ovat kaksi ihan tavallista tyttöä, ehkä vain hieman onnellisempia kuin monet muut, onhan heillä satumainen mahdollisuus asua kahdestaan rouva Ruusupuun heille suunnittelemassa talossa Ruusukujalla. Eräänä päivänä Onnelin ja Annelin talon lähelle avataan uusi lastenkoti ja sieltä karkaa poika nimeltä Pekki. Pekki päätyy asumaan Onnelin ja Annelin rantamajaan ja kertoo tytöille, kuinka ankeaa elämä lastenkodissa on johtajatar Minna Pinnan tiukassa komennossa. Onneli, Anneli ja Pekki perustavat Rosvoliiton ja ryhtyvät toimiin, jotta lastenkodista tulisi taas iloinen paikka. Pienet Vaaksanheimolaiset ja muut Ruusukujan asukkaat rientävät Rosvoliiton avuksi. Seikkailujen päätteeksi maagisten ihmeiden taustalla on taasen Tingelstiinan ja Tangelstiinan lisäksi salaperäinen Rouva Ruusupuu. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen on puhtaasti hyvän mielen elokuva. Sympaattiset, rohkeat ja auttavaiset hahmot selättävät vaikeudet kekseliäisyydellä ja yhteistyöllä. Kylä on täynnä turvallisia aikuisia, jotka tukevat itsekseen asuvia Onnelia ja Annelia. Karikatyyristen hahmojen huvittaville piirteille, kuten selfie-aikakauden helposti huijattavalle kaupunginjohtajalle, naljaillaan lempeästi. Myös ikävä lastenkoti ja sen tiukka johtaja on esitetty humoristisessa valossa, jolloin vaikutelma ei jää kovin synkäksi tai pelottavaksi.

Taikaliemillä hoidettavat kukat, minikokoiset Vaaksanheimot ja muut satumaisen ympäristön yksityiskohdat ruokkivat mielikuvitusta. Elokuva kannustaa auttamaan toisia, seuraamaan sydäntä ja yrittämään sitkeästi vaikealtakin tuntuvia asioita. Ennen kaikkea elokuva viestii ilon ja leikin merkityksestä jokaisen elämässä. Elokuvassa voivat paremmin ne aikuisetkin, jotka ovat leikkimielisiä ja suhtautuvat maailmaan ennakkoluulottomasti.

Keskustelun tueksi

Sanonnan mukaan leikki on lapsen työtä. YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 31. artiklan mukaisesti lapsella on oikeus hänen ikänsä mukaiseen leikkiin ja virkistystoimintaan, lepoon ja vapaa-aikaan. Lue leikin merkityksestä Koko Suomi leikkii -hankkeen sivuilta.

  • Mistä leikeistä sinä pidät? Kenen kanssa tykkäät leikkiä?
  • Miksi leikki on tärkeää? Mitä taitoja leikeistä voi oppia (esim. mielikuvitusta, toisen asemaan asettumista, sosiaalisia taitoja, eri tilanteisiin eläytymistä, fyysisiä taitoja)?
  • Elokuvan lastenkodissa ei saa leikkiä. Miksi johtaja haluaa kieltää leikin? Mitä seurauksia kieltämisestä on lapsille ja johtajalle itselleen?

Elokuvan lavastus, valaistus, puvustus ja kaikki muu kameran edessä näkyvä muodostavat kokonaisuuden, jota kutsutaan näyttämöllepanoksi (mise-en-scène). Sen tehtävä on saada katsoja uskomaan elokuvan tarinaan ja maailmaan.

  • Miten kuvailisit Onnelin ja Annelin lavastusta? Millaisia värit, esineet, rakennukset, sisä- ja ulkotilat ovat? Miten hahmot on puvustettu? Millainen valaistus on?
  • Miten lavastus ja puvustus vaikuttavat tarinaan ja hahmoihin? Millaisen vaikutelman harmaa väri antaa lastenkodista?
  • Onko elokuvan maailmaan helppo uppoutua ja uskoa?
  • Oletko lukenut Onneli ja Anneli -kirjoja? Jos olet, niin näyttääkö elokuva samanlaiselta vai erilaiselta kuin mitä olet kuvitellut kirjaa lukiessasi?

Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen

Sadunomaisesti onnellisempia!!

"Onnelissa ja Annelissa tytöt on sadunomaisesti onnellisempia, kuin useimmat muut. Tingelstiinan ja Tangelstiinan taikapuutarha on paikka mihin elokuviin lastaan vievä vanhempikin ihastuttavan visuaalisuuden mukana uppoutuu. Orpokoti ei herätä katsojassa tunteita ja lapset sekä aikuiset katsojat kaipasivat draamaa  kaiken kaikkiaan visuaalisesti hieno lastenelokuva on tärkeää lastenkulttuuria! Erityisen kiitoksen lapsikatsoja antaa elokuvassa esiintyville eläimille"

Arvioijan ikä: 41

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5© Koulukino 2024