‹ Takaisin

Onnenonkija

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Onnenonkija on komedia tytöstä, joka ei osaa olla köyhä ja pojasta, joka ei osaa olla rikas. Lifestyle-bloggaaja Marja (Minka Kuustonen) ei saa blogiaan lähtemään lentoon, vaikka yritys on kova. Rahaa menee, mutta sitä ei vain tule. Marja törmää Olaviin (Olavi Uusivirta). Olavi on syntynyt kultalusikka suussa, mutta hän haluaa vain olla ihan tavallinen. Kummallinen Olavi voisi olla ratkaisu neuvokkaan Marjan kriisiytyneeseen rahapulaan ja laskussa oleviin seuraajamääriin. Naisista Olavi ei tiedä hirveästi mitään. Kesäinen komedia Onnenonkija kertoo hillittömästä yrittämisestä ja itsensä brändäämisestä, vastuusta ja vastuuttomuudesta sekä rahasta ja kroonisesta rahapulasta. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Onnenonkija on vanhemmille mainio tilaisuus kurkistaa blogien, videoblogien ja sosiaalisen median maailmaan, joka saattaa olla vieras, mutta joka on nuorille arkipäivää. Elokuva muistuttaa terävästi siitä, miten helppoa netissä on muunnella totuutta. Se antaa realistisen kuvan kasvottomasta viestinnästä: tuntemattomilta voi saada vertaistukea mutta myös haukkuja.

Sivuhahmot ovat komedialle tyypillisesti liioiteltuja, mutta päähenkilöistä esitetään monta puolta, lämpimästi ja arvostelematta. Selkeä tarina auttaa pohtimaan kulutusta ja nettijulkisuutta kriittisesti. Elokuva kannustaa tekemään työtä ja ottamaan riskejä unelmien saavuttamiseksi, mutta neuvoo myös järkevässä rahankäytössä. Ihmissuhteissa rohkaistaan olemaan oma itsensä.

Vaikka Onnenonkijan ikäraja on matala, tarjoaa elokuva eniten samastumispintaa teini-ikäisille ja sitä vanhemmille. Marjan saamat nettikommentit ovat osittain alatyylisiä, jopa törkeitä. Elokuvassa on myös muutamia seksuaalissävytteisiä kohtauksia.

Keskustelun tueksi

Onnenonkija tarjoaa hyvät lähtökohdat esimerkiksi sosiaalisen median lainalaisuuksien ja erilaisten todellisuuskuvien käsittelyyn. Puhua voi esimerkiksi omasta virtuaalisesta identiteetistä, yksityisyyden suojasta, piilomainonnasta ja ahkeran työnteon merkityksestä.

  • Seuraatko itse blogeja? Jos seuraat, niin mitä ja miksi ne kiinnostavat sinua? Jos et, niin onko siihen joku syy?
  • Kuinka tärkeitä vaatteet, ulkonäkö ja elämäntyyli ovat sinulle ja tuntemillesi ihmisille?
  • Miksi Marja tahtoi pitää kulissit pystyssä ja teeskennellä blogissaan? Ymmärrätkö Marjaa? Antavatko blogit ja sosiaalinen media todenmukaisen kuvan ihmisten elämästä?
  • Minkä verran netissä kannattaa itsestään paljastaa? Miten sinä huolehdit yksityisyydestäsi netissä?
  • Miten muoti- ja elämäntyyliblogeissa mainostetaan? Kuinka mainostaminen eroaa perinteisistä mainoksista? Mistä tunnistat mainoksen? Onko kyseessä mainos, jos bloggaaja esittelee tuotteen, jonka on saanut ilmaiseksi? Kilpailu- ja kuluttajavirasto on linjannut 2013, että ammattimaisen blogin pitäjän on “huolehdittava mainonnan tunnistettavuudesta kuluttajansuojalain säännösten mukaisesti”. Jos kirjoittaminen on harrastus, “toimintaa ei arvioida kuluttajansuojalain nojalla, mutta tästä huolimatta bloggaajan on hyvä ottaa huomioon mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännökset, koska lukija ei muuten voi välttyä piilomainonnalta”.
  • Miksi Olavi ei heittäytynyt vain sukunsa rikkauksien varaan vaan halusi tienata itse omat rahansa ja vaikuttaa maailman epäkohtiin? Ymmärrätkö Olavia?
  • Mitkä ovat Marjan ja Olavin motiivit tutustua toisiinsa? Kumpi yrittää hyötyä toisesta enemmän?
  • Mitä ajatuksia Marjan velkaantuminen herättää? Olivatko talousongelmat mielestäsi hänen oma vikansa? Kuinka rahapulan ja velkaantumisen olisi voinut välttää? Mitä seuraa esim. luottotietojen menettämisestä? Mitä mieltä olet pikavipeistä? Entä miten ongelmista voi selvitä? Elokuvassa näkyvä Takuu-säätiö auttaa velkaongelmissa ja talouden hallinnassa. Takuu-säätiön sivuilta voit lukea mm. velkaantuneiden selviytymistarinoita.
Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Onnenonkija

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Onnenonkija

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024