‹ Takaisin

Paper Towns

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Paper Towns on nuoren miehen kasvutarina. Elokuvan keskiössä on lukioikäinen Quentin, joka on ollut umpirakastunut naapurin tyttö Margoon lapsuudestaan asti. Kouluaika laittaa heidän ystävyytensä koetukselle. Kun Margo yllättäen katoaa kotoaan heidän erikoisen yöllisen seikkailuretkensä jälkeen, hän jättää jälkeensä mystisiä vihjeitä, joita Quentin alkaa ratkoa. Margon etsintä vie Quentinin ja hänen nokkelat ystävänsä jännittävälle matkalle, joka on samalla sekä hauska että tunteikas. Etsintäretki saa Quentinin lopulta ymmärtämään, mitä on todellinen ystävyys – ja todellinen rakkaus. Elokuva perustuu John Greenin (Tähtiin kirjoitettu virhe) romaaniin Arvoitus nimeltä Margo (WSOY 2015). (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Paper Towns kuvaa nuoruutta – tunnemyrskyjen ja irrationaalisten toimintaketjujen parasta aikaa. Jokainen joutuu elämässään tilanteisiin, joissa on pohdittava, elääkö elämäänsä muiden odotusten kautta vai uskaltaako irrottautua normeista. Elokuvasta löytyy paljon yhteistä pohdittavaa perheen aikuisille ja nuorille.

Tarina alkaa kliseisenä high school -draamana kaveriporukoineen, nörttipoikineen ja kauniine, suosittuine tyttöineen. Koulu esitetään sosiaalistavana sulatusuunina, jossa nuoret kasvatetaan erilaisiin lokeroihin. Paineet koulutehtävistä, omana itsenään pysymisestä ja ulkoapäin asetetuista rooleista tuntuvat todellisilta. Elokuva muistuttaa myös, ettei cooleimmankaan tyypin ole aina helppoa olla se coolein. Ihmisiä, asioita ja eteen tulevia haasteita kannattaa aina katsoa pintaa syvemmälle, vaikka itse tietääkin kuuluvansa johonkin “klaaniin”. Samoin toista ihmistä kohtaan voi tuntea kiihkeää, pakkomielteen kaltaista ihastusta mutta tajuta etsivänsä jotain, mitä ei todellisuudessa ole. Me kaikki etsimmekin oikeastaan itseämme.

Vaikka kukat ja mehiläiset ovat elokuvassa mukana, seksi ja viittaukset seksiin eivät ole pääosassa, eikä elokuva kietoudu sen teeman ympärille kovinkaan tiukasti. Nuoruus on paljon muutakin kuin sekoilua ystävien kanssa ilman huolta huomisesta. On kasvukipuja, identiteettikriisejä, muutoksen pelkoa ja siitä johtuvaa ihanaa jännitystä.

Paper Towns kuvaa myös sukupuolten välisiä raja-aitoja ja rikkookin niitä. Pojat esitetään tunteellisina ja herkkinä. Kunnollisuus, tunnollisuus ja järkevyys tulevat esiin poikien kautta, kun taas tyttöjä kuvataan hieman anarkistisempina, aktiivisina tekijöinä. Elokuva ei aliarvioi ketään tai aseta henkilöhahmoja vastakkain; henkilöiden välille ei synny hierarkiaa, vaan oikeastaan kuka tahansa heistä voisi olla elokuvan pääosassa. Se viestittää, että jokainen on yhtä tärkeä, oli polkumme millainen tahansa.

Keskustelun tueksi

  • Päähenkilö Quentin ystävineen muodostaa ryhmän, jonka kautta voi pohtia mitä solidaarisuus ja lojaalius tarkoittavat. Mihin tarvitsemme toisia ihmisiä? Millainen on hyvä ystävä? Mitä arvelet entisten bestisten, Margon ja Laceyn, ystävyydelle käyvän?
  • Margo selvitti pettymyksensä ja ihmissuhdeongelmansa kostamalla ja pakenemalla. Onko se hyvä tapa ratkoa ongelmia? Millä muulla tavalla Margo olisi voinut käyttäytyä petetyksi tulemisen jälkeen? Entä mitä olisi tapahtunut, jos Quentin olisi jakanut omistamansa valokuvan sosiaalisessa mediassa?
  • Mitä rakastuminen on? Miten itse kuvaisit rakkauden tunnetta? Miten sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta on kuvattu elokuvassa?
  • Miten aforismit ”carpe diem” (tartu hetkeen), “pitää lähteä kauas, jotta näkee lähelle” ja “vastakohdat täydentävät toisiaan” liittyvät elokuvaan? Oletko kokeillut näiden sanontojen paikkansapitävyyttä omassa elämässäsi?
  • Miksi luulet Quentinin sanovan ystävilleen “mutta hei, mehän vihaamme koulua”, vaikka he olivat hyviä ja tunnollisia oppilaita?
  • Millaisia valmiiksi mietittyjä tai muiden sinulle antamia rooleja olet kohdannut?
Kirjoittaja: Kaisa / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Paper Towns

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Paper Towns

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024