‹ Takaisin

Pekka Töpöhäntä

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenmielikuvitusta rikastuttavaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Kissanpentu Pekka Töpöhäntä elää ihanaa elämää maalla Pirkon kanssa. Pirkko on tyttö, joka rakastaa Pekka Töpöhäntää eniten maailmassa. Syysmyrskyn aikana Pekka Töpöhäntä tippuu jokeen ja ajautuu joen mukana suureen Uppsalan kaupunkiin. Uppsalassa hän kohtaa uusia ystäviä, mutta kaikki hänen kohtaamansa tyypit eivät ole yhtä mukavia. Miten Pekka jaksaa uskoa, että kaikille tulisi olla kiltti? Riittääkö hänen rohkeutensa sankaruuteen? Pääseekö Pekka enää koskaan kotiin Pirkon luokse? (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Pekka Töpöhäntä -animaatio perustuu Gösta Knutssonin lastenkirjoihin (1939–1972), joista on tehty aiemminkin elokuvia ja TV-sarja. Pekan esikuvana oli oikea rotan puraisulle häntänsä menettänyt kissanpentu, jonka Knutsson hankki lapsena, ja muidenkin kissojen pohjalla on todellisia hahmoja (lisää tietoa löydät täältä).

Uusi Pekka Töpöhäntä -animaatio kantaa samalla kaavalla, joka on hurmannut lapsia vuosikymmenien ajan. Elokuvassa on selkeä juoni, helposti lähestyttävät hahmot ja universaalit aihealueet, kuten uuteen tilanteeseen sopeutuminen, ystävystyminen ja oikeiden valintojen vaikeus. Käsin piirretty 2D-animaatio on kirjojen henkistä, ajattoman klassista. Laulut siivittävät tarinaa eteenpäin, kun Pekka ja kaverit seikkailevat viehättävän ruotsalaiskaupungin, Uppsalan, kujilla ja takapihoilla.

Pekka, Pirkko ja Maija Maitoparta ovat hyviä roolimalleja, joiden vilpittömyys ja ystävällisyys kantavat pidemmälle kuin Monnin häijyt juonet. Pulmat ratkeavat puhumalla, muita auttamalla ja pelottavien asioiden taustasyitä selvittämällä. Etenkin Pekka kohtaa hankalia tilanteita, joissa hän joutuu valitsemaan toisen auttamisen ja oman napansa välillä. Viestin tärkeä ydin on, että on rohkeaa olla kiltti.

Pekka Töpöhäntä on ehdottomasti lämminhenkinen hyvän mielen tarina ja tahdiltaan melko rauhallinen. Kuitenkin siinä on joitakin painostavia kohtauksia (esim. Pekan eksyminen, haukkuvat koirat jotka ovat aikeissa syödä kissat) joiden vuoksi sitä ei voi suositella aivan ensimmäiseksi elokuvakokemukseksi.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia hahmoja Pekka, Maija, Monni sekä Pilli ja Pulla ovat?
  • Kiltteys ja muiden auttaminen ovat Pekan vahvuuksia. Toinen tunnettu satuhahmo Peppi Pitkätossu on sanonut: “Jos on tavattoman vahva, täytyy olla myös tavattoman kiltti.” Millainen ihminen on mielestäsi kiltti? Ketä muita kilttejä elokuvien, kirjojen tai sarjojen hahmoja muistat?
  • Oliko elokuvassa pelottavia kohtauksia? Keskustelkaa jännittävistä kohtauksista yhdessä. Mikä teki niistä pelottavia? Mitä kannattaa tehdä, jos elokuvissa pelottaa?
  • Miksi koirat haukkuvat ja pelottelevat kissoja? Miten tilanne ratkeaa?
  • Pekka on hännätön ja näennäisesti erilainen kuin muut. Vaikuttaako hännättömyys jotenkin Pekan elämään? Miten kaverit (mm. Pirkko ja Maija) kannustavat ja tukevat Pekkaa?
  • Millaisissa tilanteissa Pekka joutuu tekemään vaikeita valintoja? Valitsiko hän mielestäsi oikein? Mitä olisi tapahtunut, jos hän olisi valinnut toisella tavalla?
  • Elokuvassa seikkaillaan kissojen maailmassa. Mieti oma kotipaikkakuntaasi ja kuvittele, että siellä asuisi Pekka Töpöhäntä tai muita kissoja. Millainen se olisi kissojen näkökulmasta? Missä kissat asuisivat ja viettäisivät aikaa? Voit myös piirtää kissojen valtakunnan – anna mielikuvituksen lentää!
Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Pekka Töpöhäntä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Pekka Töpöhäntä

Ihan jees.

"Suositeltu vain yli 7-vuotiaille. Pikkulapsethat pelkäävät noita ilkeitä kissoja. En suosittelisi leffaa ihan pienimmillekään. 6-vuotiaalle tulee niin tippa linssiin ja 10-vuotias joutuu enemmän sietämään tätä elokuvaa. Tietenkin se on hyvä."
Heli

Arvioijan ikä: 36

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

"Sanoma kiltteyden ja yhteistyön tärkeydestä kantaa hyvin nostalgisen pehmeässä animaatiossa, jossa on myös tarpeeksi jännitystä ja sopivan hurjia käänteitä. 7-vuotiaan katsojan mielestä elokuvan ainoa vika oli sen liian lyhyt kesto."

Arvioijan ikä: 39

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6© Koulukino 2024