‹ Takaisin

Pertsa ja Kilu

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaonnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Kotkan pankki ryöstetään, ja samoihin aikoihin katoaa arvokas huvijahti. Kun ryöstäjä yrittää päästä Tukholmaan tyttöystävänsä kanssa, joutuu hänen ohjastamansa huvijahti myrskyyn ja ajautuu karille. Ryöstösaalis painuu pohjaan jahdin mukana.

Paikalle osuu kaksi poikaa, Pertsa ja Kilu, jotka pelastavat pariskunnan merestä. Totuus alkaa valjeta pojille vasta heidän kuullessaan ryöstöuutisesta. He ovat tietämättään pelastaneet pankkirosvon. Alkaa vauhdikas ja jännittävä kilpajuoksu, kun Pertsa ja Kilu yrittävät etsiä uponneen huvijahdin, ja samaan aikaan pankkirosvo yrittää päästä nostamaan saaliin meren pohjasta. Myös poliisi jäljittää roistoa ja huvijahtia, joten kamppailu aikaa vastaan on käsin kosketeltava. Varsinkin Pertsalle jahdin löytämisestä tulee elämäntehtävä – perhe on taloudellisesti ahtailla ja muutto Imatralle edessä, mutta pankkiryöstöön liittyvistä vihjeistä ja huvijahdista luvattu palkkio voisivat olla ratkaisu kaikkeen.

Pertsa ja Kilu ottavat myös ystäväpiirinsä avuksi suoriutuakseen tehtävästä – he perustavat pelottoman joukkion ”Viimeiset kaanit”. Kaaniin kuuluu niin poikia kuin tyttöjäkin.

Pertsa kehittää toinen toistaan uskaliaampia keksintöjä, ja mm. kotikutoinen lentokone ja erilaisista irtotavaroista rakennettu sukellusvene auttavat tehtävän ratkaisemisessa. Keskeisenä teemana on Pertsan ja Kilun keskinäinen ystävyys ja luottamus, joka joutuu hetkittäin lujille, mutta tuo kuitenkin lopulta voiton. (Lähde: Nelonen Media)

Tietoa kasvattajalle

Nuoret ystävykset Pertsa ja Kilu ovat toimeliaita ja seikkailunjanoisia. Elokuvan Pertsa on peloton visionääri mutta joskus myös itsekritiikitön pomottaja – “johtajatyyppiä”, kuten Pertsan isä kehaisee. Kilu on yhtä neuvokas mutta paljon varovaisempi tyyppi, joka täydentää parivaljakon mutta toisaalta ajautuu toisinaan miltei kynnysmaton rooliin.

Itsenäisten pojankoltiaisten vapaus ja toimekkuus ruokkivat pienen katsojan pystyvyyden tunnetta. Pertsa ja Kilu osaavat esimerkiksi ohjata höyrylaivaa, antaa ensiapua ja rakentaa jopa toimivan lentokoneen, kunhan mielikuvitus on apuna. Myös kaveritaidot ja yhteistyötaidot ovat tarinassa keskeisiä.

1950-luvun rakastettujen poikakirjojen sisältö on tuotu nykypäivään hellävaraisesti, ja Pertsassa ja Kilussa onkin ajatonta nostalgiaa. Seikkailutarinassa on joitakin lapsentasoisesti jännittäviä tilanteita, kuten yöllisiä pankkiryöstöjä, kidnappauksia ja dramaattisia merihätätilanteita. Kaikki Pertsan ja Kilun kohtaamat aikuiset eivät myöskään ole luotettavia ja hyväntahtoisia.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Kilu haluaa “seurata Pertsaa”? Voisiko Pertsa joskus vuorostaan seurata Kilua? Onko ystävyyssuhteissa johtajaa?
  • Millaista luontoa elokuvassa nähdään? Onko elokuvassa mielestäsi luonnonsuojeluteema?
  • Sijoittuuko elokuva mielestäsi nykypäivään? Mistä voi päätellä, mihin aikaan elokuva sijoittuu?
  • Pertsa ja Kilu ovat erilaisia, mutta niin ovat myös heidän vanhempansa ja näiden kasvatustyylit. Miksi eri perheissä toimitaan eri tavalla? Missä asioissa elokuvan vanhemmat toimivat mielestäsi hyvin, entä missä olisi parantamisen varaa?
  • Elokuvassa tavataan viimeiset kaanit. Mitä kaanit ovat?
  • Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjat on kirjoitettu 1950-luvulla. 1970-luvulla kirjoista on muokattu televisioelokuvien sarja ja 2000-luvulla toinen televisiosarja. Oletko tutustunut alkuperäisteokseen tai aiempiin tulkintoihin? Miten uusi elokuva eroaa niistä, entä mikä on samaa?
  • Tunnetko jonkun aikuisen, joka fanitti Pertsaa ja Kilua omassa lapsuudessaan? Mihin Pertsan ja Kilun suosio perustuu?
  • Vinkki! Tutustu myös Koulukinon Pertsa ja Kilu -oppimateriaaliin.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Pertsa ja Kilu

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Pertsa ja Kilu

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024