‹ Takaisin

Peruna

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenintertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Peruna on komediaelokuva startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen 1600-luvulla, aikana, jolloin kansa syö naurista. Untamo (Joonas Nordman) on innovatiivinen nörtti, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Työ linnan puhtaanapidossa ei tyydytä nuoren miehen kunnianhimoa ja hän on ahdistunut taantuneen kotipaikkansa jämähtäneestä näköalattomuudesta. Untamo pääsee kauppakaravaanin mukana Turkuun ja tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin, jotka intoilevat yrittäjyydestä. Heille koko maailma tuntuu olevan auki, kukaan ei ole taustansa vanki ja kaikki on mahdollista.

Tästä alkaa Untamon kivikkoinen tie yrittäjäksi. Parin kokeilun jälkeen tuotteeksi valikoituu upouusi mukulakasvi maapäärynä eli peruna. Untamon pitää enää keksiä miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole ja naurismarkkinoita hallitsevan linnanherran neuvonantaja (Kari Ketonen) laittaa kapuloita rattaisiin. Yhtiökumppaneikseen Untamo houkuttelee maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti). (Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Vauhdikas farssi sekoittaa kekseliäästi kuvitteellista keskiaikaa, historiallisia faktoja, mielikuvitusta kutkuttavia anakronismeja ja start up -slangia. Sekä visuaalisia että verbaalisia vitsejä pullollaan olevan elokuvan komedia kallistuu usein mustan huumorin puolelle ja paikoitellen mennään myös hyvän maun rajoilla. Vitsiä väännetään mm. kidutuksesta, mestaamisesta ja muista synkeään keskiaikaan istuvista aiheista. Kielenkäyttö on hirtehiseen huumorin mukaisesti ronskia eikä kiroiluakaan kaihdeta. Toisaalta verbaalista nokkeluutta löytyy yleistunnelmaltaan kevyestä elokuvasta paljon.

Lopulta lämminhenkinen elokuva puhuu myös sinnikkyyden, yritteliäisyyden ja lojaalin ystävyyden puolesta. Historialliset kehykset mahdollistavat herkulliset vastakkainasettelut sääty-yhteiskunnan takapajuisen muutosvastarinnan ja uuteen aikaan kurkottavan edistysuskon ja optimismin välillä.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen menneisyyteen, mutta sen tarinan taustalla on myös historiallisia tapahtumia ja todellisia paikkoja. Löysitkö elokuvasta historiallista todenmukaisuutta? Mitkä asiat taas olivat enemmän fantasiaa kuin historiaa?
  • Elokuvan kuvakerronnassa oli paljon viitteitä nykyajan ilmiöiden lisäksi myös mm. maalaustaiteeseen, mitä viitteitä huomasit?
  • Elokuvassa kerrottiin mielikuvituksellinen tarina perunan matkasta suomalaisten ruokapöytiin. Millainen perunan historia Suomessa todellisuudessa on ollut?
  • Miksi peruna kohtasi niin raivokasta vastustusta? Miksi uusia asioita usein vastustetaan?
  • Millaista on hyvä huumori? Mille asioille saa nauraa? Mille sinun mielestäsi saa nauraa? Oliko elokuvassa mielestäsi kyseenalaista huumoria? Mikä elokuvassa nauratti sinua ja miksi?
  • Mitä päähenkilö Untamo oppi elokuvan aikana?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Peruna

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Peruna

huono

"pelkää paskaa"

Arvioijan ikä: 40

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3

Todella hauska

"Siinä kiroillaan paljon, käytetään nyrkkiä."
Peruna

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11



© Koulukino 2024